.
Aktuality, Bezpečnosť,

Paul Craig Roberts: Cieľom je zvýšiť tlak na Rusko

GEOFOR požiadal Paula Craiga Robertsa, predsedu Inštitútu pre politickú ekonómiu (USA), doktora ekonómie a zástupcu ministra financií v Reaganovej administratíve, aby zhodnotil, ako sa bude ďalej vyvíjať konfrontácia medzi Moskvou a Washingtonom


 

– Kroky Bidenovej administratívy v tichomorskom regióne pri budovaní vojenských aliancií (AUKUS, Japonsko – Južná Kórea – USA, Japonsko – Filipíny – USA), zvyšovanie vojenských dodávok Taiwanu, zvýšená podpora protivládnych síl v Mjanmarsku (Barme), príprava rozmiestnenia rakiet stredného doletu na Filipínach atď. podľa nášho názoru naznačujú presun vojensko-strategických záujmov Washingtonu do tohto regiónu. A tiež prípravu odrazového mostíka pre vojenský tlak na Čínu. Čo si o tom myslíte?

– Je mylná predstava, že po prehratej opotrebovacej vojne na Ukrajine Washington presúva ťažisko svojej pozornosti z Ruska na Čínu. Cieľom vojenskej expanzie USA v Ázii je vyvíjať tlak na Čínu, aby obmedzila svoje vzťahy s Ruskom. Bez ohľadu na to, či sa to Washingtonu podarí alebo nie, cieľom je ďalšie zvýšenie tlaku na Rusko.

 

 

– Dokáže však rozpočet Pentagónu vydržať tri ozbrojené konflikty: na Ukrajine, v Izraeli a v budúcnosti aj v Tichom oceáne? Spomínam si, že americká armáda a experti, najmä RAND Corporation, jednoznačne uviedli, že v súčasnosti si USA môžu dovoliť priamu alebo nepriamu účasť maximálne v dvoch ozbrojených konfrontáciách strednej intenzity. Čoho sa môže Washington vzdať: Ukrajiny alebo Izraela? Alebo zaradí konfrontáciu s Čínou “na čakanie listinu”? Potom však ďalšia návšteva štátneho tajomníka Blinkena v Pekingu, ktorá sa časovo zhodovala s vyčlenením finančných prostriedkov na vyzbrojenie Taiwanu, pravdepodobne neprispeje k normalizácii vzťahov medzi USA a Čínou.

– Názor, že USA sú schopné zvládnuť len dva ozbrojené konflikty, znamená, že USA samy vedú vojnu s použitím vlastných vojsk. To nezahŕňa konflikty, v ktorých USA dodávajú zbrane zástupným silám, ako v prípade Ukrajiny. USA môžu dodávať zbrane Ukrajine, Taiwanu, Izraelu a všade tam, kde sa dá otvoriť ďalší front proti Rusku, ako napríklad nová farebná revolúcia v Gruzínsku. Všimnite si práve uskutočnený atentát na slovenského premiéra, ktorý odmietol nepriateľskú politiku Západu voči Rusku. Bez ohľadu na to, aké klamlivé slová Washington použije, bude naďalej vystupovať proti normalizácii vzťahov s Ruskom. Prakticky všetci európski lídri s výnimkou Viktora Orbána a Roberta Fica vyzývajú svoje krajiny, aby sa pripravili na vojnu s Ruskom.

 

Nezabúdajte tiež, že Rand Corporation hovorí v mene vojensko-spravodajského komplexu a vždy bude trvať na potrebe zvýšenia vojenských výdavkov. Washington vždy kladie dôraz na nátlak namiesto diplomacie.

 

– A teraz o Ukrajine, ako sa bez nej v súčasnosti zaobídu. Nie je to tak dávno, čo prezident Biden podpísal zákon o pridelení finančných prostriedkov Taiwanu, ako aj Izraelu a Kyjevu. Formálne je Ukrajine pridelených približne 61 miliárd dolárov. Ak k tejto sume pripočítame peniaze, ktoré poskytla EÚ, stále dostaneme približne polovicu prostriedkov, z ktorých sa platila minuloročná “protiofenzíva”, ktorá sa skončila obrovskými stratami a nulovým výsledkom pre Kyjev. Ako vidíte perspektívy ukrajinského konfliktu, v ktorom podľa bývalého ministra Šojgua zahynulo takmer pol milióna Ukrajincov? Nakoľko budú tieto prostriedky užitočné pre OSU? A kam to všetko povedie? Najmä vzhľadom na ruskú vojenskú ofenzívu smerom na Charkov

– Finančné prostriedky pridelené Ukrajine majú dva účely. Jedným z nich je zabezpečiť blahobyt Ukrajincov, ktorí sa riadia politikou Washingtonu. Druhým účelom je zabezpečiť, aby sa americkému zbrojárskemu biznisu platilo za americké zbrane. Sú ruské nádeje, že Washington môže unaviť prehrávanie vojny, realistické alebo nereálne? Ak Washington pociťuje únavu z vojny, prečo boli na Ukrajinu vyslané francúzske jednotky? Presun francúzskych vojsk by mohol byť začiatkom väčšej invázie. Keďže Rusko postupuje na Charkov s 27-mesačným oneskorením, Washington možno uvažuje o obsadení Odesy americkou výsadkovou divíziou so základňou v Rumunsku. Čo potom urobí Rusko? Ak sa front zrúti a Ukrajine zostane územie východne od Dnepra, nie je nerozumné očakávať, že západnú Ukrajinu obsadia jednotky NATO. Predseda Zboru náčelníkov štábov USA Charles K. Brown 16. mája pre New York Times uviedol, že vojenská aliancia NATO “nakoniec” vyšle na Ukrajinu značný počet vojakov NATO v aktívnej službe. Inými slovami, vojna sa neskončí, keď Putin dosiahne ciele prebiehajúcej vojenskej operácie.

 

 

Vladimír Putin odviedol skvelú prácu pri rusifikácii obyvateľstva, ktoré bolo nadšené Západom. Rusi sa opäť vnímajú ako samostatná a hrdá národná entita, a nie ako koliesko v globalistickej mašinérii riadenej Washingtonom. Putin si za to zaslúži pochvalu, ale tým sa maximálne zvyšuje pravdepodobnosť, že sa konflikt vymkne spod kontroly. Uvedomovali si to Prigožin aj Kadyrov, ktorí nedávno v televízii Rossija vyhlásil:

“Myslím si, že musíme útočiť aktívnejšie, musíme tvrdo zasiahnuť, kým je ešte čas. Tento mesiac musíme obsadiť najbližšie územie, určite musíme dobyť Odesu a Charkov. Potom by sme mali toho Zelenského zavrieť do väzenia a prinútiť ho podpísať všetky dokumenty, ktoré sú potrebné pre Rusko, pre bezpečnosť nášho štátu, pre našich občanov, pre rusky hovoriace obyvateľstvo, ktoré žije na území Ukrajiny.”

 

To sa malo urobiť už pred 27 mesiacmi. V takom prípade by sa situácia nevymkla spod kontroly – dodal Paul Craig Roberts.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov