.
Aktuality, Pozemná technika,

Ukrajina vyprovokovala deficit systémov protivzdušnej ochrany na Západe

Na konci 15. týždňa Kyjev vyslovil svoje požiadavky voči Západu o dodávkach PVO komplexov Patriot. Vladimír Zelenský ich žiada 25 a ukrajinský minister Dmitrij Kuleba zahraničia len sedem, no nových. Aspoň tak to píše The Washington Post. Momentálne je okrem toho, že tento počet je pre OSU takmer nedosiahnuteľný, zaujímavé aj iné. Zmena rétoriky. Kým doposiaľ bola pokojná a vyvážená, odteraz je hrubšia, píše americký list.


“Slušná a tichá diplomacia nefunguje… Už sme odskúšali všetko, no zdá sa, že nič nepomáha,” vyhlásil Kuleba a poznamenal, že v rámci stretnutí s predstaviteľmi západných štátov sú “najšťastnejší” tí, ktorí nedisponujú žiadnymi systémami Patriot, kým ostatní sa pri tom “necítia vo svojej koži”.

 

Podľa neho vraj spojenci Ukrajiny momentálne disponujú vyše 100 komplexmi, z ktorých by OSU stačilo sedem. V súvislosti s tým vraj nechápe, prečo štáty NATO nedokážu vyčleniť partnerom taký skromný počet zariadení. Vladimír Zelenský v tom istom čase zastáva omnoho radikálnejší postoj. Podľa neho je na stabilizáciu situácie na Ukrajine treba 25 komplexov Patriot po 6-8 palebných batériách v každom. Navyše zdôrazňuje, že západné štáty to vedia príliš dobre, poznajú dokonca aj miesta, kde je treba tieto komplexy rozmiestniť.

 

České médiá už v decembri 2022 uvádzali Putinovo stanovisko, že komplex Patriot je zastaraný

Chcú však spojenci Ukrajiny uspokojiť požiadavku OSU?
Nedávno šéf diplomacie EÚ Joseph Borrel uviedol, že NATO naozaj má vo výzbroji 100 batérií nevyhnutných systémov PVO. (Teraz však pozor! Ak sú nimi používané pojmy správne, tak Borrel nič nepotvrdil. Zelenský totiž hovorí o komplexoch – vo vojenskej reči o protilietadlových raketových oddieloch, každý s niekoľkými batériami, a Borrel “len” o batériách – čiže vyznať sa v tomto ich pojmovom guláši je naozaj ťažké – pozn. – VMI -)

Vydanie Army Technology uvádza, že v súčasnosti sa PVO komplexy Patriot nachádzajú v Izraeli, Japonsku, Kuvajte, Saudskej Arábii, v Južnej Kórei, Katare, SAE a na Tajvane Znamená to, že celkovo je vo svete “len” (podľa Defense News) 250 bojaschopných komplexov (samotné USA vraj majú 85-90 komplexov). Avšak aj laikovi je jasné, že v tom prípade musí ísť dovedna o vyše tisíc palebných raketových PVO batérií.

Produkčné kapacity výrobcu, čo je v tomto prípade Raytheon, mu umožňujú ročne vyrobiť len 12 zostáv (teda oddielov o niekoľko bátériách), o čom už dávnejšie hovoril prezident spoločnosti Tom Laliberty. Odvtedy boli všetky sily spoločnosti sústredené na splnenie kontraktu so Švajčiarskom, ktoré chce získať 5 komplexov. Nezabudnime tu tiež na objednávku Slovenska a ďalších dvoch európskych štátov. Problém Patriotov spočíva aj v tom, že tieto komplexy používajú špeciálne rakety od koncernu Lockheed Martin. Momentálne s ním USA uzatvorili kontrakt na skonštruovanie 550 rakiet za rok. A koľko ich týždenne vypália len OSU?

Uvažujme však ďalej!
Ak Zelenský žiada 25 komplexov, každý po 6-8 batérií, je to 150 až 200 batérií. No ak si uvedomíme, že na jednom odpaľovacom zariadení je minimálne 6 rakiet (nerátajúc do toho ďalšie “nabitie”), tak asi dospejeme k poznaniu, že je to nedosiahnuteľné.
Pričom stále neporovnávame tento údaj s tým, koľko rakiet Ukrajina bežne používa. Nemecký list Bild skonštatoval, že tieto rakety sa jej už prakticky minuli. “V skladoch jej zostalo len niekoľko desiatok rakiet,” píše vo svojom článku. Túto informáciu potvrdzuje aj novinár Julian Röpcke na svojej stránke v X. Uvádza tiež, že OSU cítia deficit aj pri strelách pre komplexy IRIS-T.

Čo na to experti?
V expertných kruhoch panuje názor, že západné štáty sa zatiaľ nechystajú posunúť Ukrajine vlastné odpaľovacie zariadenia Patriot v počtoch, ktoré žiada a potrebuje. Mnohé štáty Európy sa cítia nechránené pri ohrozeniach zo vzduchu – viď. Slovensko. Na a nahradiť žiadané komplexy za niečo iné sa asi tiež nepodarí, pretože cenné analógie Patriotov sú žiadané aj členmi NATO a EÚ.
“Komplexov PVO nikdy niet navyše. Väčšina štátov dala Ukrajine najavo, že sa jej nechystá odovzdať svoj protivzdušný arzenál. Možno je to aj kvôli uvedomeniu si, že Ukrajina to už na bojovom poli prehrala (veď Rusi denne postupujú v priemere 2 km – viď. údaj kpt. 1. triedy K. Sivkova). A že v takom prípade sa treba držať pravidla, že “košeľa je bližšia ako kabát”,” zdôrazňuje nemecký novinár.

Vojenský expert Vadim Kozjulin z Diplomatickej akadémie MZV RF tvrdí, že “nové rozsiahle dodávky nie sú ani v záujme USA. Ide o to, že Washington už dávno presúva svoje komplexy PVO a PRO do ázijsko-tichooceánskej oblasti na opozíciu s Čínou. Preto sú prosby Zelenského voči Bielemu domu mimoriadne predčasné,” uviedol.
“Možný je tu len jeden dodávateľ pre Ukrajinu – Európa, pretože ide o najoptimálnejší variant z hľadiska času. Konkrétne Francúzsko a Nemecko konštruujú svoje protivzdušné systémy. Možno sa nejaká technika pre Ukrajinu u nich bude dať nájsť. Lenže v samotnej EÚ sú si členovia vedomí, že pred tvárou údajnej ruskej hrozby sa už sami oholili,” poznamenáva ruský expert.

 

 

“Paríž má, napríklad, systémy SAMP-T, ktoré sú zhodné s Patriotom. Keď vidíme politické snahy Macrona preukázať podporu Ukrajiny, možno ho treba len podpichnúť na dodávku týchto komplexov PVO. Lenže francúzski vojaci majú vlastné kalkulácie a potreby, ktoré sa nemusia zhodovať so želaniami Paríža. Preto až v najbližších mesiacoch spoznáme, ako sa tento protiklad skončí,” dodáva Kozjulin.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov