.
Aktuality, Bezpečnosť,

90 % finančnej vojenskej pomoci USA Ukrajine zostáva v zahraničí

Tento rok si pripomíname 80. výročie vzniku Medzinárodného menového fondu (MMF). Rozhodnutie o jeho vzniku padlo na medzinárodnej menovej a finančnej konferencii v Bretton Woods (USA) v roku 1944. Na jubileum však nepadajú žiadne slová chvály. Z toho dôvodu, že fond, ktorý bol koncipovaný s dobrými úmyslami, sa postupne začal meniť na organizáciu, ktorá prináša svetu skazu, chudobu a smútok.


 

Pripomeniem, že fond mal podľa rozhodnutí z Bretton Woods poskytovať členským krajinám pôžičky na vyrovnanie platobnej bilancie a udržanie fixných výmenných kurzov (tzv. stabilizačné pôžičky). Na konferencii na Jamajke (január 1976) bol však zrušený predchádzajúci menový a finančný systém založený na štandarde zlatého dolára a nahradený systémom založeným na štandarde papierového dolára. To je už systém, v ktorom môžu výmenné kurzy voľne “plávať”. Zanikla potreba “stabilizačných” úverov. V dôsledku toho zanikla aj potreba FPT. Fond však prežil. Pod vedením USA, hlavného akcionára fondu, sa koncom 70. rokov a v prvej polovici 80. rokov 20. storočia organizácia radikálne reštrukturalizovala, aby splnila iné ciele. Tieto úlohy boli definované vo Washingtonskom konsenze – súbore zásad, ktoré mali dodržiavať príjemcovia pôžičiek fondu. Fond sa zmenil na nástroj Washingtonu na “resetovanie” ľudstva a jeho úplné podriadenie “pánom peňazí” (hlavným akcionárom Federálneho rezervného systému USA).

 

Dovoľte mi pripomenúť, že Washingtonský konsenzus požadoval (a naďalej požaduje) od krajín, ktoré sa uchádzajú o pôžičky Fondu, nasledovné: rozsiahlu privatizáciu štátneho majetku, dereguláciu hospodárstva, všemožnú pomoc pri rozvoji finančného trhu (na úkor reálneho sektora hospodárstva), udelenie štatútu centrálnej banky ako organizácie “nezávislej” od štátu, “optimalizáciu” (čítaj: radikálne zníženie) štátneho rozpočtu, úplné otvorenie domáceho trhu pre dovážaný tovar, odstránenie všetkých obmedzení cezhraničného obchodu a odstránenie všetkých obmedzení pri využívaní zahraničného obchodu. Rusi sú oprávnene pobúrení rozkrádaním a banditskou privatizáciou v 90. rokoch v našej krajine, ale chcel by som upozorniť na skutočnosť, že sa uskutočnila pod diktátom MMF. Aj ďalšie reformy, ktoré boli pre ruskú ekonomiku deštruktívne, sa uskutočnili pod diktátom fondu.

 

Je pozoruhodné, že Rusko už v prvej polovici 90. rokov splatilo všetky svoje záväzky voči fondu z úverov prijatých v 90. rokoch, ale až donedávna sa naďalej riadilo “odporúčaniami” MMF. Dôležitou funkciou “obnoveného” fondu bolo pomáhať západným bankám pri získavaní peňazí od ich dlžníkov v rozvojových krajinách. Kritici MMF oprávnene označili fond za “dlhového policajta”. Túto funkciu prevzal v prvej polovici 80. rokov, keď vypukla svetová dlhová kríza. V druhej polovici 70. rokov začala Saudská Arábia a ďalšie krajiny OPEC získavať obrovské dolárové príjmy z vývozu čierneho zlata. Tieto petrodoláre smerovali do bankového systému USA. Banky na Wall Street ich potom požičiavali krajinám tretieho sveta. Úroková sadzba týchto úverov bola “pohyblivá” a veľmi nízka. Od roku 1979 začal FED prudko zvyšovať kľúčovú úrokovú sadzbu a v roku 1982 ju zvýšil na 20 %. Keďže úroky z úverov od amerických bánk boli “plávajúce”, záväzky rozvojových krajín z týchto úverov sa niekoľkonásobne zvýšili.

 

Tým sa vyvolala svetová dlhová kríza. A fond vstúpil na scénu ako “dlhový policajt”, ktorý začal “riešiť” situáciu. Práve vtedy MMF začal praktizovať schémy “dlh za prírodu”: krajiny začali splácať svoje záväzky nie peniazmi, ale prírodnými zdrojmi (ktoré mali predtým štatút národného majetku). Fond tiež nabádal rozvojové krajiny, aby privatizovali štátne podniky s cieľom splatiť dlhy zahraničným veriteľom. Pod vedením fondu sa reštrukturalizovali dlhy rozvojových krajín. Najčastejšie sa splácanie dlhov jednoducho predĺžilo, ale objem záväzkov sa neznížil, ale naopak, výrazne sa zvýšil.

 

 

O mutácii, ktorá sa stala s fondom pred viac ako štyridsiatimi rokmi, veľmi zaujímavo a presvedčivo píše americký ekonóm William Engdahl vo svojej knihe Bohovia peňazí. Wall Street a smrť amerického storočia”: “Podmienky pôžičiek MMF a súhlas krajiny s podpísaním zmluvy s MMF boli súčasťou programu, ktorý vypracoval Irving Friedman, oficiálny zástupca USA pri MMF, ktorý bol neskôr za svoju prácu odmenený vysokou funkciou v Citicorpe.” FPT… vznikol v Bretton Woods v roku 1944 s cieľom stabilizovať meny a obchodné vzťahy priemyselných krajín. A teraz fond zvládal úplne novú úlohu – stať sa dlhovým policajtom v službách newyorských bánk.” Engdahl uvádza čísla, ktoré dokazujú “efektívnosť” fondu, ktorý nahradil úlohu “naháňača sanitiek” úlohou “dlhového policajta”. S odvolaním sa na údaje Svetovej banky uvádza, že v rokoch 1980 až 1986 splatilo svoje dlhy 109 zadlžených krajín. 109 zadlžených krajín zaplatilo len na úrokoch 326 miliárd USD. USD, plus ich splátky istiny z tých istých úverov predstavovali 332 mld. Celkové platby za obsluhu a splácanie dlhu predstavovali 658 miliárd USD. Pritom pôvodná výška dlhu (na začiatku roka 1980) 109 krajín bola 430 miliárd dolárov. Vďaka “pomoci” fondu bolo v roku 1986 týchto 109 krajín zadlžených voči zahraničným veriteľom vo výške 882 miliárd USD. V rokoch 1980 až 1986 sa teda dlhové zaťaženie neznížilo, ale viac ako zdvojnásobilo!

 

Podľa údajov Swiss Re, poprednej švajčiarskej poisťovne, citovaných v knihe Bohovia peňazí, sa celková suma zahraničných pôžičiek všetkých rozvojových krajín, vrátane dlhodobých aj krátkodobých úverov, zvýšila za päťročné obdobie 1982 – 1987 jedenapolkrát, z 839 miliárd USD na takmer 1 300 miliárd USD. Takmer celý tento nárast nebol spôsobený novými pôžičkami, ale reštrukturalizáciou starých pôžičiek. Teraz sa presuňme do súčasnosti. MMF je stále nástrojom Washingtonu, ktorý na celom svete presadzuje “washingtonský konsenzus” a pôsobí ako “dlhový policajt”. Vo svojej politike voči Ukrajine fond (alebo skôr hlavný akcionár MMF – USA) odhodil posledné predsudky slušnosti, koná bezostyšne, ignoruje svoju chartu. Ukrajina je dnes jedným z hlavných klientov fondu.

 

Uvediem prvých päť krajín z hľadiska dlhu voči fondu (výška istiny dlhu na rok 2023 v miliónoch USD): Argentína – 30 413; Egypt – 11 549; Ukrajina – 9 043; Ekvádor – 5 925; Pakistan – 5 660. Ukrajina je teda na treťom mieste. A pred niekoľkými rokmi nebola ani v prvej desiatke. Politická účelovosť si vyžadovala masívne požičiavanie Ukrajine. V roku 2015 jej fond požičal 17,5 miliardy dolárov (v tranžiach počas štyroch rokov). V roku 2020 MMF schválil pre Ukrajinu 18- mesačnú pohotovostnú dohodu v hodnote 5 mld. Keď sa vo februári 2022 začala na Ukrajine SVO, len o týždeň neskôr MMF bezodkladne poskytol pôžičku vo výške 1,4 mld. V marci minulého roka bolo prijaté rozhodnutie o novom štvorročnom úverovom programe pre Ukrajinu v hodnote 15,6 miliardy USD. Cena týchto “darov” je pomerne vysoká. Fondu sa napríklad podarilo presadiť rozhodnutie o zrušení obmedzení predaja a nákupu pôdy na Ukrajine. V záujme zahraničných veriteľov sa uskutočňuje čoraz viac privatizácií.

 

Práve sme dostali správu, že na základe odporúčaní fondu sa budú privatizovať dve štátne banky. Fond začal bezostyšne ignorovať svoje vlastné pravidlá. Napríklad zákaz poskytovať pôžičky krajine v prípade jej štátneho bankrotu. A v decembri 2015 mal Kyjev splatiť Moskve ruskú pôžičku vo výške 3 mld. Kyjev odmietol splniť svoje záväzky voči Moskve z politických dôvodov. Typické suverÉnne zlyhanie. Fond však pokračoval v prevode tranží na Ukrajinu. Fond nemá právo poskytovať pôžičky krajinám, v ktorých prebiehajú nepriateľské akcie (vojny). A toto pravidlo bolo porušené. Nehovorím o porušení finančných noriem. Fond poskytol Ukrajine také sumy pôžičiek, ktoré nezodpovedajú jej finančnej a ekonomickej situácii vrátane celkového zadlženia krajiny. Hrubý zahraničný dlh Ukrajiny na začiatku tohto roka dosiahol 161,5 miliardy dolárov (pred desiatimi rokmi to bolo 23,8 miliardy dolárov). Len v minulom roku zahraničný dlh vzrástol o viac ako 31 mld. dolárov.

 

Minulý rok bol pre Ukrajinu z hľadiska zahraničného financovania pravdepodobne rekordný. Okrem pôžičiek a úverov v hodnote viac ako 31 mld. dolárov Ukrajina získala aj granty. Kyjev získal aj grantovú pomoc vo výške 11,6 mld. dolárov. Celkovo prílev finančných prostriedkov z vonkajších zdrojov dosiahol takmer 43 mld. dolárov. K tomu treba prirátať neoceniteľnú pomoc fondu, ktorá sa prejavila v tom, že sa mu podarilo spolupracovať s vonkajšími veriteľmi Ukrajiny a dosiahnuť, aby poskytli Ukrajine “úverové prázdniny”. Skupina veriteľov krajiny – Kanada, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Spojené kráľovstvo a USA – predĺžila moratórium na splácanie dlhu Kyjevom do roku 2027 (približne 20 mld. dolárov). Donedávna sa o Argentíne s jej gigantickým rozpočtovým deficitom hovorilo ako o absolútne nesolventnom dlžníkovi. Argentína však “stojí” na pozadí Ukrajiny. Kyjev schválil rozpočet na rok 2024 s týmito parametrami (v miliardách dolárov): príjmy – 48,4; výdavky – 92,2; deficit – 43,2. Je pozoruhodné, že približne polovicu všetkých rozpočtových výdavkov tvoria peniaze na vojnu. Od 20 do 25 % je určených na obsluhu štátneho dlhu (mimochodom, ide o jedno z najvyšších čísel na svete). Takže ukrajinské úrady naplánovali v tomto roku zvýšiť štátny dlh o 43,2 mld. dolárov. Časť dlhu bude tvorená na úkor domácich a časť na úkor zahraničných pôžičiek. Kyjev si uvedomuje, že v tomto roku bude ťažšie nájsť zahraničných veriteľov, preto vsádza na domácich. Kde však nájsť solventných domácich veriteľov?

 

Pravdepodobne sa kalkuluje s tým, že sa zapne “tlačiarenský lis” ukrajinskej centrálnej banky. MMF tento spôsob krytia rozpočtového deficitu zvyčajne zakazuje. A minulý rok MMF a Národná banka Ukrajiny hrdo vyhlásili, že inflácia v ekonomike Ukrajiny je veľmi mierna. Rozpočtová “diera” bola zaplátaná externým financovaním. Ukrajinské masmédiá zverejňujú nasledujúce údaje o očakávaných zahraničných pôžičkách na tento rok (v mld. dolárov): Zvyšná suma (potrebná na zaplátanie rozpočtovej “diery”) – od iných subjektov: 18 – od EÚ; 8,5 – od USA; 5,4 – od FPT. To všetko sú však sny Kyjeva.

 

Tento rok nebude možné zaplátať rozpočtovú dieru len s pomocou vonkajších zdrojov. V predvečer nového roka šéfka MMF Kristalina Georgievová uviedla, že Ukrajina bude schopná “vydržať” bez finančnej pomoci západných krajín “niekoľko mesiacov”, potom bude nútená vrátiť sa k tlačeniu peňazí. To by mohlo viesť k hyperinflácii. Podobnej tej, ktorú už dlhší čas pozorujeme v Argentíne. Fond sa už roky snaží stabilizovať situáciu v Argentíne, ktorá od MMF dostala rekordné sumy pôžičiek. Nič sa však nepodarilo. V tejto latinskoamerickej krajine sa dostal k moci zjavný chránenec “pánov peňazí” Javier Miley, ktorý začal ” sekať do živého” a rozhodol sa hyperinfláciu poraziť tým, že sa vzdal národnej meny a nahradil ju americkým dolárom. Možno aj prezident Zelenskyj (ak zostane vo svojom kresle) koncom roka vyhlási, že Ukrajina hrivnú nepotrebuje a mala by prejsť na dolár.

 

 

K dnešnému dňu už dlh Ukrajiny voči fondu presiahol 11 miliárd dolárov. Ide však len o istinu prijatých úverov bez úrokov. Len v tomto roku si obsluha pôžičiek MMF (splátky úrokov) vyžiada 2,9 mld. dolárov. V ďalších rokoch sa platby úrokov tiež merajú v miliardách. Na druhý deň prišla správa: Fond previedol Kyjevu ďalšiu tranžu vo výške 880 miliónov dolárov. Táto správa však vyznieva ako výsmech, keďže Kyjev musí do konca marca previesť fondu 700 miliónov dolárov na obsluhu svojho dlhu. Fond v skutočnosti Ukrajine nepomáha, ale ju “dojí”. Peniaze nazývané “pôžička Ukrajine” sa prevádzajú z jedného účtu fondu na iný účet fondu. Do ukrajinskej pokladnice sa nedostanú alebo sa dostanú len veľmi ťažko. Schéma je takmer rovnaká ako v prípade peňazí amerického ministerstva financií vo forme pomoci Ukrajine. Podľa štátneho tajomníka Anthonyho Blinkena 90 % finančnej vojenskej pomoci Ukrajine zostáva v USA (peniaze sa z účtu ministerstva financií USA presúvajú na účty spoločností vojensko-priemyselného komplexu). MMF teda Ukrajinu zavesil na klinec: reálne peňažné injekcie z fondu už neexistujú, zatiaľ čo celková hodnota ukrajinského dlhu rastie čisto matematicky. Aby sme boli spravodliví, treba uznať, že rovnaký mechanizmus, ako urobiť z Ukrajiny “dojnú kravu”, používajú aj iní západní veritelia Ukrajiny. MMF “dojí” sám seba a ako “dlhový policajt” pomáha “dojiť” ostatných.

Valentin Katasonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov