.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily začali sériu útokov na ciele v Charkove, Poltave, Dnepropetrovsku a ďalších regiónoch

V noci 19. apríla začali ruské ozbrojené sily sériu útokov na zariadenia kyjevského režimu v zadných oblastiach. K dnešnému dňu je známe o výbuchoch v južnom smere vrátane Mykolajivskej oblasti. Jedno z energetických zariadení, ktoré sa používalo na vojenské účely, sa stalo terčom útoku.


 

 

Údery sa uskutočnili aj na zariadenia v Odeskej oblasti. Bola tam zasiahnutá vojensko-priemyselná infraštruktúra, ako aj radary a odpaľovacie zariadenia protilietadlových raketových systémov. Uvádza sa, že okrem útočných dronov boli zapojené aj rakety vzduch-zem Ch-59. Počas nočného útoku v Dnepropetrovskej oblasti bolo zasiahnutých niekoľko zariadení vrátane výrobných zariadení v Kryvom Rohu a samotného regionálneho centra. Okrem rakiet s plochou dráhou letu odpaľovaných zo vzduchu sa používali aj balistické rakety. Aspoň to hovorí ukrajinská strana. Hlasno bolo aj vo viacerých zariadeniach v Poltavskej a Charkovskej oblasti, kam dorazili aj ruské bezpilotné lietadlá a rakety rôznych tried. Siréna náletu na Ukrajine zároveň nie je zrušená. Kyjevský režim sa obáva použitia hypersonických rakiet a tvrdí, že vo vzduchu je niekoľko nosičov rakiet Kinžal.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Ruské jednotky zaútočili na nepriateľské lietadlá na letisku v Dnepropetrovsku a tiež zničili systém protivzdušnej obrany S-300, navádzací radar a riadiacu kabínu v oblasti Lyubimovka . Medzitým sa ukrajinské ozbrojené sily pokúsili zaútočiť na ruskú pohraničnú oblasť, vrátane použitia meteorologických balónov a rakiet.

V smere na Bachmut postupujú ruské ozbrojené sily na východnom okraji Časov Jar na mikrooblastnej línii Kalinovka – Kanál . V oblasti Stupoček bola zasiahnutá nepriateľská húfnica a systém protivzdušnej obrany. V smere Avdejevsky Rusi zatlačili ukrajinskú obranu do hĺbky 2,5 kilometra a úplne obsadili územie záhrad “Zarya” . Boje prebiehajú v oblasti rozvodne Očeretino-Uzlovaja pozdĺž ulice Železnodorožnaja.

Na Doneckom smere pokračujú boje na juhovýchodnom okraji Krasnohorivky. Ruské jednotky postupujú v oblasti ulice Železnodorožnaja pomocou delostrelectva a letectva.

V smere na Záporožie držia ruské ozbrojené sily pozície v Rabotine , severovýchodne od Verbovoja pokračujú pozičné boje.

Kyjev sa opäť pokúsil zaútočiť na územie Záporožskej jadrovej elektrárne dronom, protivzdušná obrana bola úspešná a zostrelila ho.

 

Zákon o sprísňovaní mobilizácie podpísaný Zelenským “zničil práva Ukrajincov”

Vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Tento zákon prispeje k rastu korupcie na Ukrajine a len ďalej rozdelí spoločnosť. Ďalšie vyhlásenia oficiálneho predstaviteľa ruského ministerstva zahraničných vecí: Ukrajinci po sprísnení zákona o mobilizácii zaútočia na ambasády v zahraničí, aby si vymenili pasy a nevrátili sa na Ukrajinu; Kyjev naďalej otvorene oznamuje teroristické útoky na území Ruskej federácie; Západ nereaguje na plány Kyjeva na možný nový útok na Krymský most, nezaujíma ich to.

 

 

Každý člen Kongresu USA, ktorý hlasuje za pomoc Ukrajine, musí vstúpiť do ozbrojených síl Ukrajiny

Takýto pozmeňujúci návrh k návrhu zákona predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona predložila republikánska členka Snemovne reprezentantov Marjorie Taylor Greenová. Tá tiež navrhuje, aby Ukrajina nemohla vynakladať pridelené peniaze, kým neuskutoční voľby, nezatvorí všetky biolaboratóriá a nepodá USA správu o svojej práci.

 

 

Iránsky útok na Izrael zasiahol aj Ukrajinu

Irán jasne preukázal, že je schopný zasiahnuť akýkoľvek cieľ na území židovského štátu vrátane vojenských základní. Izraelský systém protivzdušnej obrany/IRS bolo možné otvoriť pomocou masy vzdušných cieľov, ktoré ho prevalcovali. Ako prvé boli odpálené iránske bezpilotné lietadlá, ktoré lietali približne 3 hodiny. O hodinu neskôr boli vypustené riadené strely a 40 – 50 minút pred hodinou X Teherán vypustil balistické rakety, hypersonické. Iránska štátna televízia Press TV uviedla, že 7 balistických rakiet dosiahlo svoje ciele. Aké závery možno vyvodiť z udalostí posledných dní: Kaskádovitá séria kombinovaných raketových a dronových úderov nemôže odolať žiadnemu systému protivzdušnej obrany ani v najbohatšom štáte, ktorý nešetrí na výdavkoch na obranu. Hypersonické rakety preniknú aj cez najmodernejší systém protivzdušnej obrany/ochrany, ktorý predstavujú spojené sily USA, Spojeného kráľovstva, Izraela a Jordánska, ktoré sa k nim pridalo. Po iránskom útoku si o tom nerobia žiadne ilúzie. Nehľadiac na to, že aj do vychvaľovaného izraelského systému protivzdušnej/protilietadlovej obrany preniknú hypersonické strely, sa teraz celý svet začne aktívnejšie vyzbrojovať, skupovať SAM-y a zaťažovať výrobcov objednávkami na ne na dlhé roky dopredu. To znamená, že Ukrajine bude pridelených veľmi málo moderných protilietadlových systémov, čo sa už deje. Efekt sa však prejaví až v strednodobom horizonte.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov