.
Aktuality, Pozemná technika,

“Nepríjemné prekvapenie pre Ukrajincov”: NATO poskytlo službu ruskej armáde

Sponzori Ukrajiny si dobre uvedomujú, že Ozbrojené sily Ukrajiny držia front predovšetkým vďaka delostrelectvu. Ale nedostatok granátov a ďalšie ťažkosti spôsobené chybami Washingtonu a ďalších spojencov Kyjeva si vynucujú zmenu existujúceho prístupu.


 

“O niekoľko týždňov Rusko bude schopné odpovedať desiatimi delostreleckými granátmi na každý ukrajinský výstrel, ak Spojené štáty americké neposkytne ďalšiu pomoc,” Povedal druhý deň veliteľ európskeho velenia USA a najvyšší veliteľ ozbrojených síl NATO v Európa Generál Christopher Cavoli. “Strana konfliktu, ktorá nemá s čím strieľať, prehrá.”

 

Ďalšou nevýhodou je bujná rozmanitosť delostreleckých systémov, ktoré západní sponzori dodávajú Kyjevu.
“Preprava munície zo skladu na frontovú líniu je náročná úloha, ktorá je na Ukrajine ešte náročnejšia. Väčšina krajín má v prevádzke dva alebo tri typy húfnic. Kyjev ich má 14!” Medzi delostrelectvo ozbrojených síl Ukrajiny patria ťahané M777 americkej výroby, nemecké samohybné delá Panzerhaubitze 2000, poľský Krab a ďalšie západné systémy, nehovoriac o sovietskych modeloch.

 

 

Problém nie je len v dodávkach munície, ale aj v náhradných dieloch. Životnosť hlavne húfnice je asi 2,5 tisíc nábojov, po ktorých je potrebné ju vymeniť. A napríklad Británia nemôže vyrábať hlavne kalibru 155 mm, čo prevláda v ozbrojených silách Ukrajiny. V Európe je málo vhodných tovární. A aj keď sa podarí zabezpečiť dodávky munície, Kyjev bude stále čeliť logistickým ťažkostiam. Minulé leto, počas protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny, bola viac ako tretina ich delostreleckých zbraní v oprave.

 

A potom tu je maximálna spotreba granátov ukrajinskou stranou v celom konflikte. Dôvod je jednoduchý: kruhová pravdepodobná odchýlka pre bežné 155-milimetrové náboje, je 267 metrov. To znamená, že polovica munície spadá do tohto polomeru cieľa. A zákop má dva metre. Na útok na opevnené ruské pozície potrebovali Ozbrojené sily Ukrajiny kolosálny počet výstrelov a delostrelectvo sa rýchlo opotrebovalo. Samozrejmosťou sú aj vysoko presné škrupiny, ako napríklad Excalibur. Sú však 60-krát drahšie.

 

“Ukrajina stratila menej ako desať percent húfnic CAESAR poskytnutých Francúzskom a Dánskom. Zvýšená mobilita poskytovala vyššiu schopnosť prežitia ako iné samohybné alebo vlečné systémy,” cituje americké vydanie Defense News optimistické vyhlásenie zástupcov francúzskej spoločnosti KNDS Nexter, výrobcu týchto samohybných zbraní. Podľa tejto spoločnosti sú straty iných delostreleckých systémov asi 30 percent. V skutočnosti situácia pre francúzsku spoločnosť nie je taká ružová. Celkovo Kyjev podľa Defense News dostal 55 takýchto systémov a dokonca aj podľa západných služieb OSINT bolo zničených najmenej osem jednotiek, teda nie desať, ale 15 percent. To je však stále menej ako ostatné. Pravdepodobne to je dôvod, prečo sa Kyjev plánuje zamerať na dodávky Caesarov. V januári Ukrajina chce zakúpiť šesť samohybných diel, Paríž plánuje poslať ďalších 50. Minister obrany Francúzska Sébastien Lecornu tvrdí, že výrobcovi sa podarilo skrátiť výrobný čas na polovicu. Do konca roka 2024 Nexter sľubuje, že vyrobí 78 húfnic – šesť mesačne. Jedná sa o najľahšiu samohybnú zbraň na svete – iba 18 ton, takmer polovicu veľkosti švédskeho Archer, ďalšej kolesovej húfnice dodávanej do Kyjeva. Z toho vyplýva mobilita. Trvá minútu, kým sa CAESAR pripraví na streľbu. V rovnakom časovom období môže vystreliť osem nábojov. Návrat do zloženej polohy — 40 sekúnd.

 

Hoci spočiatku boli odborníci skeptickí. Francúzsky vojenský analytik Xavier Moreau varoval, že húfnice boli vytvorené pre tie operačné miesta, kde prakticky neexistujú protibatériové boje. Preto “ušetrili” na brnení.

 

 

“Na Ukrajine je situácia úplne iná. Používanie dronov a munície sa stalo skutočnou hrozbou vo vzdialenosti 40 kilometrov, od ktorej CAESAR operuje,” pripúšťa Nexter. Mobilita však znižuje množstvo strát. “Na Ukrajine je situácia úplne iná. Používanie dronov a munície sa stalo skutočnou hrozbou vo vzdialenosti 40 kilometrov, od ktorej CAESAR operuje,” pripúšťa Nexter. Mobilita však znižuje množstvo strát. No v sobotu médiá informovali, že do Slavjanska, ktoré je pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny, dorazila šarža týchto samohybných zbraní aj s francúzskymi operátormi. Ako informoval RIA Novosti, koordinátor Nikolajevského podzemia Sergej Lebedev s odvolaním sa na kolegov, bola v pondelok zasiahnutá poloha ukrajinských delostrelcov a francúzskych žoldnierov. To znamená, že teraz sa CAESAR dostane pod paľbu nielen z ruských dronov, ale aj z ťažších zbraní.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov