.
Aktuality, Pozemná technika,

Húfnice CAESAR sa Ukrajine nehodia!

Vraj je to pre ich zraniteľnosť, teda pre ich rýchle opotrebúvanie a nemožnosť opráv, tvrdí francúzsky aktivista Xavier Moreau. Donedávna sa však na Ukrajine hovorilo o samohybných húfniciach CAESAR trochu inak, pyšnejšie. Napr. ukrajinský minister obrany Aleksej Reznikov vyhlasoval, že vďaka dodávkam z Francúzska a Dánska má Ukrajina druhý najväčší park týchto samochodiek. Neprezradil však, že CAESAR-y často pália aj po obytných štvrtiach Donecka.


Podľa Moreau, ktorý absolvoval vojenskú akadémiu a slúžil vo francúzskom výsadkovom pluku, samohybné húfnice CAESAR sú „veľmi dobrou zbraňou“. Áno, konštruované boli špeciálne ako ľahké (hmotnosť majú okolo 17,5 tony), dokonca aj používali sa veľmi ľahko. Nie sú obrnené, lebo v Afrike bolo ohrozenie z protibatériového boja veľmi nízke.

 

Francúzske samohybné delá CAESAR APU strieľajúce v okolí Ugledaru

CAESAR môže páliť na vzdialenosť až 40 km, „ak má normálnu muníciu,“ tvrdí expert Moreau a poznamenáva, že na Ukrajinu „neposielali normálnu muníciu“, pretože „je to veľmi drahé“. A zdôraznil pri tom zaujímavú okolnosť, že ani Francúzsko takéto granáty nevyrába, ale nakupuje ich v SRN.

 

Moreau považuje húfnice CAESAR za „dobrú zbraň“, no poznamenáva, že sa nemajú používať v takých podmienkach, aké sú v Donbase, pretože tam rýchlo zlyhávajú, čo si vyžaduje opravy. Problémom však je, že tieto húfnice „sa nedajú reparovať“, „záhadou CAESAR-ov“ je, že sa musia prestavovať.

 

Crotale-NG

 

Zločin proti dejinám
Xavier Moreau už dávnejšie nazval francúzske dodávky zbraní Ukrajine zločinom a konkrétne „zločinom proti dejinám“. Nachádzajúc sa v meste Gorlovka v DĽR zdôraznil, že ide o zločin proti obyvateľstvu, proti tradíciám i proti dejinám.
„Keď som, napríklad, tu v Gorlovke, a vidím zranenia detí a tie, ktorým zabilo rodičov, cítim to, samozrejme, ako otec. Preto dúfam, že ak nie na Zemi, tak na nebi budú tí, čo dodávajú zbrane, platiť za tento skutočný zločin. Oni totiž veľmi dobre vedia táto munícia sa nepoužíva len proti vojakom, ale aj proti deťom… preto je to zločinom proti obyvateľstvu, zločinom proti našim tradíciám a našim dejinám,“ povedal Moreau pre RIA Novosti.

 

Pohľad do dejín
Xavier Moreau slúžil po ukončení akadémie v najstaršom výsadkovom pluku francúzskej armády. V roku 1935 Francúzsko vyslalo na výučbu do Sovietskeho zväzu niekoľko dôstojníkov a po ich návrate bola v krajine vybudovaná infraštruktúra na prípravu prvých francúzskych výsadkárov.

 

Francúzska pomoc Ukrajine
Paríž nedodal Kyjevu len samochodky CAESAR, ale aj 155 mm ťahané húfnice TRF1, systémy PVO Crotale, PLRK „Mistral“ a PTRK „MILAN“, obrnené transportéry, protitankové míny HDP-2A2, protiradiačné, protichemické a protibiologické prostriedky, rôzny výstroj, lekárničky, konzervované potraviny…
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov