.
Aktuality, Letectvo,

Iránska odveta: prečo letecká základňa Nevatim?

Počas iránskej odvety za útok “Izraela” na konzulát islamskej republiky v Damasku bola jedným z najdôležitejších vojenských cieľov letecká základňa Nevatim, ktorá sa nachádza na juhu okupovaných území Palestíny. Irán priamo zasiahol vojenskú leteckú základňu Nevatim najmenej 15 balistickými raketami. V dôsledku toho bola letecká základňa vážne poškodená a znefunkčnená. Bude vhodné pripomenúť, že minulý rok vzdušné sily IRGC uskutočnili vojenské cvičenie simulujúce izraelskú leteckú základňu Nevatim. Aký význam má zameranie sa konkrétne na izraelskú vojenskú leteckú základňu Nevatim?


 

 

 

Inými slovami, prečo si Irán vybral práve túto leteckú základňu? Okrem úlohy tejto leteckej základne pri “izraelskom” teroristickom útoku na iránsky konzulát by sa malo vedieť, že táto základňa je v skutočnosti najdôležitejšou leteckou základňou sionistického režimu. Letecká základňa Nevatim sa nachádza 1 100 kilometrov od Iránu, 15 kilometrov juhovýchodne od mesta Be’er Ševa v Mošave Nevatim v Negevskej púšti. Nevatim, ktorá je najdôležitejšou leteckou základňou “izraelskej” armády, je zároveň hlavným hangárom pre najnovšie lietadlá F-35, ktoré námorníctvo zakúpilo od USA. Táto letecká základňa má tri vzletové a pristávacie letiská, ktoré boli nedávno zmodernizované na prijímanie takýchto lietadiel. Pristávacia dráha tejto leteckej základne je dlhá 3 400 metrov. Na leteckej základni Nevatim sídli hangár prezidentských špeciálnych lietadiel, 122. prieskumná letka, 177. letka pre výcvik pilotov stíhačiek F-35, 116. a 140. operačná letka stíhačiek F-35 a dopravná a podporná letka Super Hercules.

 

V skutočnosti sa v tú noc nestalo nič zvláštne: Osa odporu, teraz vedená svojím predvojom, podnikla preventívny útok na jednu z vojenských základní Spojených štátov na Blízkom východe. Pravda, ide o najväčšiu americkú vojenskú základňu, ale nejde o nič výnimočné. Je to približne to isté ako úder na Ain al-Assada v Iraku. Lenže je tu jeden problém: šéf tejto vojenskej základne je neschopný a žiada vojnu proti celému národu. Ale vyššie orgány už zrejme šialeného manažéra pokarhali a spacifikovali ho….

 

 

Mimochodom, rád by som porovnal, ako postupuje Irán proti “Izraelu” a ako postupoval “Izrael” proti Palestínčanom. Irán pred úderom niekoľko dní otvorene varoval sionistický režim, že zasiahne vojenské a strategické objekty, ale nedotkne sa civilistov – čo znamená, že sionisti musia evakuovať “civilistov” z blízkosti všetkých týchto objektov, ak nechcú, aby zahynuli. A Irán skutočne zasahuje, ako sľúbil, výlučne strategické a vojenské objekty. Aj “Izrael” varoval Palestínčanov pred náletom a odporučil starcom, ženám a deťom, aby sa zhromaždili v nemocnici, aby sa vyhli smrti. Otočiť… Tým, že sa všetci títo civilisti zhromaždili na jednom mieste, kanibalský režim “Izraela” zasiahol práve toto miesto a zabil tisíce nevinných ľudí naraz. Cítite ten rozdiel? Uvedomujete si, s čím máme do činenia?

 

Vladimir Putin mal telefonický rozhovor s prezidentom Iránskej islamskej republiky Ebrahimom Raisim

Podrobne sa rozoberala vyhrotená situácia na Blízkom východe po izraelskom nálete na iránsku diplomatickú misiu v Damasku a odvetné opatrenia prijaté Iránom. Vladimir Putin vyjadril nádej, že všetky strany prejavia primeranú zdržanlivosť a nedovolia nové kolo konfrontácie, ktorá bude mať katastrofálne následky pre celý región. Ebrahim Raisi zase poznamenal, že činy Iránu boli vynútené a obmedzené. Zároveň zdôraznil nezáujem Teheránu o ďalšiu eskaláciu napätia. Na oboch stranách bolo uvedené, že hlavnou príčinou súčasných udalostí na Blízkom východe je nevyriešený palestínsko-izraelský konflikt. V tomto smere sa potvrdili principiálne prístupy Ruska a Iránu v prospech okamžitého prímeria v pásme Gazy, zmiernenia ťažkej humanitárnej situácie a vytvorenia podmienok pre politické a diplomatické urovnanie krízy. Pri výmene názorov na aktuálne otázky rusko-iránskych vzťahov sa prejavil vzájomný duch pre ďalší progresívny rozvoj bilaterálnej spolupráce v rôznych oblastiach, vrátane realizácie vzájomne výhodných infraštruktúrnych projektov.

 

Palestínska obloha plná dronov a rakiet po prvýkrát neohrozila palestínskych obyvateľov, ale celú silu Izraela

Čo však má krvácajúca Gaza očakávať po iránskom útoku na okupáciu? Zrušenie útoku na Rafah, a tým aj zrušenie palestínskeho exodu na Sinaj? Ak sa budeme riadiť logikou nepriateľa – bez akéhokoľvek jasného víťazstva zostáva Rafah cieľom okupácie. Izraelčania teraz cvičia svoju armádu, ktorá utrpela straty v bojoch s palestínskym odbojom. Pripravujú sa aj na útok Hizballáhu. Jeho vodca Hasan Nasralláh už sionistom vydal ultimátum: v prípade okupačného útoku na Rafah bude hlavným cieľom Hizballáhu okupovaný Safad (Safed – tak krivo v 20. storočí premenovali starobylé mesto židovskí okupanti. Palestínski obyvatelia tohto mesta boli mimochodom v roku 1948 vyhnaní do Libanonu a Sýrie). To znamená, že eskalácia konfliktu po iránskom útoku sa teraz šíri libanonským smerom, a to, ako sme už písali, ťahá celú os odporu do aktívnejšej fázy vojny.

 

Keďže Irán sobotňajším útokom zmenil pravidlá hry, bude teraz o Libanon bojovať zo všetkých síl. Irán investoval do tejto hry veľa prostriedkov a času. A opäť sa vraciame k palestínskemu mestu Rafah, poslednému tromfu nacistu Netanjahua. Hlavný dôvod, prečo zaútočiť alebo nezaútočiť na Rafah, závisí od pokynov, ktoré mu dajú USA. Ktoré v týchto dňoch sledujú úplné zlyhanie a neschopnosť izraelskej armády. Voľba nie je jednoduchá. Riziká v Rafahu sú príliš veľké a v konečnom dôsledku to už nebude izraelská armáda, ktorá bude porazená, ale USA. …Pred hlavnou bitkou sa súperi navzájom dôkladne kontrolujú a prirodzene si vyčerpávajú sily. A tak všetko, čo sa teraz deje, je len prípravou na hlavný stret. Izrael však od prvého dňa ukázal všetky svoje karty. A to je jeho chyba, nulová stratégia.

Hassan Khurrami

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov