.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael má pripravený útok. Irán už čaká: “naša odpoveď bude okamžitá a zdrvujúca”

Cieľom Izraela je poškodiť Irán bez rozpútania totálnej vojny, informuje izraelský spravodajský kanál Channel 12 po stretnutí vojenského kabinetu. Izrael chce začať akcie proti Iránu koordinované so Spojenými štátmi. Predstaviteľ izraelských obranných síl urobí dnes večer o 20:30 dôležité vyhlásenie. Izraelský predstaviteľ povedal, že izraelská odpoveď na iránsky útok môže byť ” nevyhnuteľná”. Výsledkom zasadnutia vojenského kabinetu je rozhodnutie o odpovedi na Irán. Izraelské vzdušné sily dokončili všetky potrebné prípravy na úder na ciele v Iráne a na Teheránom kontrolované milície v iných regiónoch.


 

 

Izraelský premiér Netanjahu dal armáde pokyn, aby navrhla ciele v Iráne, ktorých útoky by “vyslali signál”, ale bez obetí – The Washington Post

“Všetci súhlasia s tým, že Izrael musí reagovať. Ako reagovať, kedy reagovať, to je otázka,” povedal anonymný zdroj publikácie. Medzi možnosti útoku patrí potenciálny úder na zariadenie v Teheráne alebo kybernetický útok. Izraelský predstaviteľ uviedol, že rozhodovacie orgány v Izraeli považujú za dôležité, aby bola akákoľvek reakcia na útok pozorne monitorovaná. Na zasadnutí vlády sa zvažovalo niekoľko diplomatických a vojenských možností. Izraelské letectvo dokončilo prípravy na nadchádzajúci útok na Irán. Vysokopostavený izraelský predstaviteľ v rozhovore pre Kann News: Na iránsky útok bude odpoveď, otázkou je len kedy a kde. Izrael sa zaviazal informovať USA pred každou plánovanou útočnou akciou v Iráne.

 

Iránske ministerstvo zahraničných vecí zopakovalo:

“V prípade akejkoľvek agresie proti Iránskej islamskej republike bude naša odpoveď okamžitá, zdrvujúca a rozhodná.” – NBCNews

 

 

Je úplne nejasné, prečo všetkých zrazu znepokojil článok v The Wall Street Journal , že Saudská Arábia, SAE a Jordánsko sa podieľali na odrazení iránskeho útoku na Izrael – zamýšľa sa analytický portál Rybar. S úradmi v Rijáde a Abú Zabí je všetko veľmi jasné a bez akéhokoľvek vysvetlenia. Obaja pravidelne udržiavali politické a ekonomické vzťahy s Izraelom. Už len samotné Abrahámske dohody , ktorých sú Emiráty členmi, stoja za to. To isté možno povedať o Jordánsku, ktorého monarchia je spojená nielen s Izraelom, ale aj s britskou korunou . Všetky protiizraelské vyhlásenia sú zamerané predovšetkým na uspokojenie nálad bežného obyvateľstva. Navyše, údajne udelené povolenie použiť jordánsky vzdušný priestor na odrazenie útoku je jednoducho fikcia. Koalícia voľne lieta nad Jordánskom a v skutočnosti nežiada o súhlas. Aj iránske úvahy o možnom údere na jordánskom území zapadajú do logiky. Na upevnenie dosiahnutého efektu v arabskom prostredí po útoku na izraelské územie bolo potrebné urobiť niečo ako tieto hrozby voči tým, ktorí pomáhali izraelskému veleniu odraziť útok.

 

 

Údery Iránu na Izrael boli v oboch krajinách vyhlásené za vzájomné víťazstvo

Doteraz sa v iránsko-izraelskom konflikte realizoval tento scenár: jedna strana uviedla, že zasiahla všetky ciele, druhá, že všetky rakety boli zostrelené. V rámci oboch krajín sa teda údery Iránu na Izrael vyhlásili za vzájomné víťazstvo. Nemôžeme povedať, že ide o čisté “uzatváranie zmlúv”, ale je to snaha vypustiť paru bez toho, aby sa vec dostala do veľkej vojny, o ktorú väčšina aktérov na Blízkom východe vôbec nemá záujem – tvrdí Dmitrij Evstafiev. Táto situácia má však tri nuansy.

 

Po prvé, aj v súčasnom usporiadaní, kde majú takmer všetci záujem na tom, aby nedošlo k eskalácii, existujú sily, ktoré hrajú práve na eskaláciu. Sú to predovšetkým izraelský premiér Netanjahu osobne, ako aj tí, ktorí boli nazvaní “zákulisnými bábkarmi”. Niektorí v tejto súvislosti poukazujú na Britov a ako príklad uvádzajú ich veľmi vážne väzby na Jemen. Ale povedzme si na rovinu, že na Blízkom východe existujú sily, ktoré celý tento konflikt uvarili, zorganizovali a zabezpečili teroristický útok Hamasu 7. októbra a celý čas hrali na vyostrenie konfliktu. Preto, hoci sú teraz takmer všetci spokojní s vývojom situácie, stále existujú sily, a nikto ich zatiaľ nerozohnal, ktoré budú hrať na zhoršenie situácie.

 

Po druhé, Izrael sa v skutočnosti cítil zraniteľný. Každý si je, samozrejme, dobre vedomý toho, že iránske rakety sú hrdzavé. Vypálené rakety neboli najlepšie, neboli v takom množstve a Američania pomohli zachytiť značnú časť z nich bez účasti izraelskej protivzdušnej obrany, okrem toho, ako sa ukázalo, niektoré z rakiet vôbec nedoleteli alebo dokonca nevzlietli, ale dosť možno ich vyhodili do vzduchu samotní Iránci vo fáze rozptylu, aby jednoducho simulovali štart. Napriek tomu je jasné, že došlo k niekoľkým prienikom cez izraelský systém protivzdušnej obrany, ktorý pracoval na plný výkon, a to na veľmi citlivých miestach. Tento pocit zraniteľnosti sa musí nevyhnutne kompenzovať inými spôsobmi. Inak sa stane, ako sa hovorí, pozvánkou pre iné sily, aby sa zapojili.

 

Po tretie, nálet mal veľmi vážny vplyv na izraelskú verejnú mienku. Izraelské územie nebolo vážne napadnuté od roku 1949. V izraelskej spoločnosti kolujú rôzne legendy, napríklad o tom, ako boli bombardovaní v roku 1973, ale sú to skôr legendy, pretože neexistovali žiadne technické možnosti na prelomenie systému protivzdušnej obrany a nikto skutočne nezasiahol územie Izraela. Saddám Husajn vystrelil na Izrael 36 rakiet, zopár z nich, jedna alebo dve zasiahli významné miesta. V iránskom útoku však izraelská spoločnosť videla úplne nový stupeň svojej zraniteľnosti, takže rozsah vnútropolitickej krízy pre Netanjahuovu vládu sa rozširuje, čo bude všetkých nútiť k eskalácii – dodal Dmitrij Evstafiev.

 

 

Irán a Rusko sú blízko k uzavretiu dohody o výstavbe železničnej trate Rešt-Astara

Minulý týždeň sa uskutočnilo stretnutie prvého námestníka generálneho riaditeľa ruských železníc Sergeja Pavlova a iránskeho veľvyslanca v Rusku Kazema Džalaliho. Počas rozhovorov sa hovorilo o dôležitosti podpísania zmluvy o tomto infraštruktúrnom projekte. Veľká pozornosť sa venovala aj rozvoju dopravnej infraštruktúry v rámci medzinárodného dopravného koridoru Sever – Juh. Sergej Pavlov konštatoval 400-percentný nárast objemu kontajnerovej nákladnej dopravy východnej strany cez body Sarakhs a Inchehborun v prvom štvrťroku tohto roka v porovnaní s minulým rokom.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov