2S42 Lotos
Aktuality, Pozemná technika,

Moskva päťnásobne prevyšuje Kyjev pri zabezpečení munície, vyhlásili v NATO

Konkrétne to oznámil veliteľ US Army v Európe a Afrike Christopher Cavoli.
“Ukrajina má už v pomere toho, čo majú Rusi, deficit delostreleckej munície jeden k piatim,” povedal Cavoli pri vypočutí výborom pre záležitosti ozbrojených síl v Snemovni reprezentantov USA. Bez americkej pomoci bude, podľa neho, Ukrajina porazená.
Rusko zase hovorí, že dodávky zbraní Ukrajine bránia vyriešeniu konfliktu a na priamo zaťahujú štáty NATO do konfliktu, čo je vraj “zahrávanie sa s ohňom”. Vyjadril sa k tomu aj minister zahraničia RF S. Lavrov, a to v duchu, že akékoľvek dodávky zbraní na Ukrajinu budú zákonitým cieľom Ruska. Zdôraznil, že priama účasť USA a NATO nespočíva len v dodávkach zbraní a munície, ale aj v príprave ukrajinských vojakov na území V. Británie, Nemecka, Talianska a ďalších štátov.


 

“Ťažko ich odhaliť”: nemecký generál o tom, čo Rusko nasadilo na fronte
Ruskej armáde sa darí získavať kontrolu nad novými územiami a postupovať vpred vďaka plachtiacim kĺzavým bombám, vyhlásil na YouTube-kanále ministerstva obrany SRN genmjr. Christian Freuding, ktorý je na čele špeciálneho štábu pre otázky Ukrajiny.
“Ruské letectvo začalo úspešne používať tzv. plachtiace kĺzavé bomby, na obranu proti ktorým je len ťažké nájsť systém protivzdušnej obrany. Toto sa prejavilo v prínose, že ruskej armáde sa podarilo ovládnuť nové územia,” podtrhol. Freuding vyzdvihol aj fungovanie ruských dronov, používaných na ničenie postavení OSU a ukrajinskej vojenskej techniky. Dodal, že prevaha armády Ruska v delostrelectve jej umožňuje dosahovať významné výsledky.

 

 

Poľiaci o novej zbrani na prelomenie obrany Ukrajiny
Interia: OS Ruska pripravili na prelom ukrajinskej obrany obojživelný samohybný mínomet 2S42 “Lotos”. Ruská strana pripravuje “Lotosy” na prelomenie obrany ukrajinských vojakov, testami táto zbraň prešla len pred štyrmi rokmi, uvádza Interia. Ruské pramene uvádzajú, že “Lotos” bol predovšetkým určený pre vzdušné výsadkové vojská. Prvé obrázky o ňom sa objavili v roku 2019, prvé funkčné kusy v roku 2020.

 

Tento obrnenec má húfnicu 2A80-1 120 mm, môže odpaľovať aj riadené rakety na vzdialenosť do 25 km. Lotos môže byť vysadený zo vzduchu, dokáže tiež prekonávať vodné prekážky. Palebný priemer Lotosu je dvojnásobný oproti predchodkyni minulej generácie “Nona”, ktorej pálebná diaľka je 13 km. Lotos teda môže páliť aj míny a aj delostrelecké granáty. Hmotnosť obrnenca je 18 ton, dosahuje maximálnu rýchlosť 70 km/hod, na jednu nádrž prejde minimálne 500 km. Rýchlosť paľby je 6-8 výstrelov/minútu.

 

Rusko nepotrebuje rozhovory s Ukrajinou,…
… Rusko potrebuje len víťazstvo, pretože kyjevský režim ukázal, že Ukrajina je teroristický štát, vyhlásil poradca hlavy DĽR Jan Gagin. Dodal, že ani Západ neverí vo víťazstvo Ukrajiny, navyše ho ani nepotrebuje. Západ potrebuje len oslabenie Ruska akýmkoľvek spôsobom, vrátane rukami Ukrajiny.

 

Moskva odvetila Kyjevu rovnakou mincou
Na ukrajinské pokusy poškodiť ruské rafinérie, sklady palív a energetické objekty, ruské sily ráno 11. apríla hromadne udreli z mora i zo vzduchu na ukrajinský palivovo-energetický komplex a vyradili z prevádzky rad objektov. Okrem ich zničenia bolo ako dôsledok ich znefunkčnenia prekazené fungovanie ukrajinských vojenských podnikov, znemožnené presuny bojových záloh do frontovej línie, sťažené zásobovanie ukrajinských jednotiek palivami a mazadlami.

 

 

Rusko pripúšťa prehodnotenie moratória na rozmiestnenie rakiet stredného a kratšieho dosahu
A to kvôli plánom USA rozmiestniť takéto rakety v Ázijsko-tichooceánskom priestore, vyhlásil námestník ministra zahraničia RF Sergej Rjabkov.
“Ako sa nedávno hovorilo počas stretnutia ministrov zahraničia Ruska a Číny v Pekingu, obe krajiny idú na dvojaké zadržiavanie odpovedať dvojakým protiopatrením. Jedným z nich bude nepochybne prehodnotenie nášho prístupu voči našim prezidentom vyhlásenému jednostrannému moratóriu na rozmiestňovanie podobných systémov,” povedal. Ruský diplomat poukázal na fakt, že vtedy bolo vyhlásené, že “objavenie sa prostriedkov stredného a kratšieho dosahu americkej výroby v ktoromkoľvek regióne sveta vyvolá adekvátne kroky na našej strane”. Poznamenal k tomu, že podľa toho, ako sa budú US plány meniť na konkrétne kroky, Rusko bude paralelne tiež reagovať odvetnými krokmi. Podtrhol k tomu, že sa v plnej miere týka aj európskeho kontinentu.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov