.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nastal koniec Izraela? Irán, Jemen, Sýria, Hizballáh spustili raketové útoky

Izraelský kanál 12: Irán vypustil 30 samovražedných dronov v smere na Qasrin a Safad! IDF potvrdilo, že niekoľko iránskych bezpilotných lietadiel Shahid letí smerom k Izraelu. Iránskym kamikadze dronom bude trvať 5 až 9 hodín, kým sa dostanú do Izraela. Izraelské kanály píšu o viac ako 150 UAV smerujúcich do Izraela. Irán zaútočil na izraelskú leteckú základňu v Negevskej púšti balistickými raketami Chajbar, uviedla IRNA. Pentagón potvrdil: na Izrael teraz útočí Irán


 

 

Netanjahuov režim dosiahol svoj cieľ: Začala sa vojna na Blízkom východe

Veľký počet iránskych bezpilotných lietadiel prekročil vzdušný priestor v južnom Iraku, informovala Al Arabiya s odvolaním sa na zdroj. Izrael potvrdil vypustenie desiatok bezpilotných lietadiel, O niečo skôr vyšla najavo informácia o útoku na severný Izrael z južného Libanonu. Iracká skupina Katajb Hizballáh oznámila začatie operácií proti Izraelu, informovali viaceré médiá. Aj zo Sýrie ostreľujú severný Izrael! Irán, Jemen, Sýria, Hizballáh a bojovníci irackých šiitských milícií Hašd aš-Šaabí masívne útočia na Izrael raketami a bezpilotnými lietadlami. Vo vzduchu je viac ako 200 rôznych útočných dronov a rakiet. Cieľom tejto vlny je však s najväčšou pravdepodobnosťou prekonať protivzdušnú obranu Izraela a otvoriť jeho polohu pre druhý silnejší úder Iránu.

 

 

Alí Chameneí zverejnil videoposolstvo, v ktorom sľubuje potrestanie “zlého sionistického režimu”. “Režim, ktorý sa skladá zo zla a klamu, pridal ďalšiu chybu na svoj zoznam chýb útokom na iránsky konzulát v Sýrii. Konzuláty a veľvyslanectvá v ktorejkoľvek krajine, kde existujú, sa považujú za územie krajiny, ktorej veľvyslanectvo patrí. Útok na náš konzulát je ako útok na našu krajinu. […] Zlý režim urobil nesprávny krok. Musí byť potrestaný a bude potrestaný,” hovorí iránsky najvyšší vodca v nedávno zverejnenom videoposolstve. Zástupca Iránu pri OSN o útoku na Izrael: toto je konflikt medzi Teheránom a Tel Avivom, Amerika by sa mala držať ďalej. Ak izraelský režim urobí ďalšiu chybu, reakcia Iránu bude oveľa tvrdšia.

 

Na obálke iránskych novín je titulok: “Začína sa trest pre zločinca.”

 

Vyhlásenie IRGC

“Po viac ako 10 dňoch mlčania a zanedbávania medzinárodných organizácií, najmä Bezpečnostnej rady OSN, aby odsúdili agresiu a zločinnosť sionistického režimu, ktorý zaútočil na konzulárne oddelenie veľvyslanectva Iránskej islamskej republiky v Damasku, v reakcii na tieto zločiny, v rámci plnenia predchádzajúcich varovaní a zabezpečenia legitímnych požiadaviek Iránu a potrestania agresora, s využitím svojich strategických spravodajských kapacít, rakiet a bezpilotných lietadiel, vojenský inštitút zaútočil na ciele sionistickej teroristickej armády na Západe V rámci strategickej politiky Iránskej islamskej republiky Strážcovia islamskej revolúcie vyhlasujú nasledovné: 1. Varovanie teroristickej vlády Ameriky, že akákoľvek podpora alebo účasť na poškodzovaní záujmov Iránu bude mať za následok silnú a poľutovaniahodnú reakciu ozbrojených síl Iránskej islamskej republiky. Okrem toho je Amerika zodpovedná za zlé činy sionistického režimu, a ak tento režim, ktorý zabíja deti, nebude v regióne obmedzený, ponesie následky. 2. S dôrazom na politiku dobrých susedských vzťahov so susednými a regionálnymi krajinami bude na akúkoľvek hrozbu zo strany teroristického amerického štátu a sionistickej entity z ktorejkoľvek krajiny reagovať Iránska islamská republika vzájomnou a primeranou reakciou na zdroj hrozby. Ubezpečujeme hrdinský iránsky ľud, že gardy islamskej revolúcie a ostatné ozbrojené sily krajiny budú na život a na smrť brániť národné záujmy a neutralizovať úsilie nepriateľov o destabilizáciu a bezpečnosť a mier ľudu.”

 

 

Rozsiahly výpadok elektriny v Tel Avive

V dôsledku kybernetického útoku na hlavný rozvodný systém elektrickej energie sionistického režimu došlo dnes večer k výpadku elektrickej energie v mnohých oblastiach Tel Avivu. Skupina kybernetických pomstiteľov vo svojom vyhlásení oznámila, že sa prihlásila k zodpovednosti za výpadok elektriny v rôznych častiach izraelského územia vrátane miest Bejt-Šamš, Tel Aviv, Roš-Hain, Arad, Modi’in, Be’er Šua a Netanja. Vzdušný priestor Jordánska je od 23:00 miestneho času dočasne uzavretý pre všetky prichádzajúce, odchádzajúce a tranzitné lety.

 

Nebo nad Blízkym východom je prázdne

 

Všetky izraelské sily v plnej pohotovosti pred iránskou hrozbou – Sky News. Všetci izraelskí politici dostali príkaz zostať v Izraeli a zrušiť všetky cesty do zahraničia. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je momentálne na ceste do veliteľského centra v bunkri neďaleko Tel Avivu. Veľké poruchy GPS v Iraku, Jordánsku, Kuvajte, Sýrii a Libanone ovplyvňujú leteckú dopravu. Z izraelského územia údajne vzlietlo vládne lietadlo “súdneho dňa”.

 

 

Izraelská armáda tvrdí, že obranné a útočné systémy IAF sú v pohotovosti a na oblohe sú desiatky lietadiel O čo ide? Stručne vysvetlené: Situácia sa vyhrotila po útoku na iránsky konzulát v Damasku. Teherán sľúbil pomstu, Washington sa za každú cenu zdržal komentára, ale podnikol neurčité “kroky”. Viaceré krajiny uzavreli vzdušný priestor nad regiónom v obave z horúcej fázy konfliktu a niektoré médiá rozšírili správy, že Irán sa pripravuje na nedeľný úder. Dnes sa objavili aj správy o iránskom útoku na izraelský tanker a jeho únose. To ešte viac zhoršilo už aj tak zložitú situáciu.

 

 

Netanjahu sa prihovoril národu

“Občania Izraela, v posledných rokoch, a ešte viac v posledných týždňoch, sa Izrael pripravuje na možnosť priameho útoku zo strany Iránu. Naše obranné systémy sú rozmiestnené, sme pripravení na akýkoľvek scenár, tak na obranu, ako aj na útok. Štát Izrael je silný, Izraelské obranné sily sú silné, verejnosť je silná. Vážime si podporu USA, ako aj podporu Spojeného kráľovstva, Francúzska a mnohých ďalších krajín. Stanovil som jasnú zásadu – kto nám ublíži, ublížime aj my. Budeme sa brániť proti akejkoľvek hrozbe a budeme to robiť chladnokrvne a odhodlane. Viem, že aj vy, občania Izraela, zostanete chladní. Vyzývam vás, aby ste dbali na pokyny velenia domáceho frontu. Spoločne vydržíme a s Božou pomocou – spoločne porazíme všetkých našich nepriateľov.”

 

 

Biden sa obáva, že Netanjahu sa “snaží zatiahnuť USA do rozsiahleho konfliktu”

Americký prezident Biden telefonicky hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, “aby potvrdil neochvejný záväzok Ameriky voči bezpečnosti Izraela”. Poznamenal, že americké zariadenia a sily na Blízkom východe neboli pri iránskych útokoch poškodené. Podľa NBC News Biden vyjadril obavy, že izraelský premiér sa “snaží zatiahnuť USA do rozsiahleho konfliktu”. Dal jasne najavo, že USA sa neusilujú o priamu vojnu s Iránom. Podľa zdroja sa Biden obáva “bezohľadnej izraelskej reakcie na konanie Iránu”

 

❝ Nevyhľadávame konflikt s Iránom, ale nebudeme váhať konať, aby sme ochránili naše sily a podporili obranu Izraela ❞ Americký minister obrany Lloyd Austin odsúdil letecký útok Iránu na Izrael a vyzval Teherán na deeskaláciu situácie. Biely dom: Prezident Joe Biden sa stretáva s členmi Národnej bezpečnostnej rady o vývoji na Blízkom východe. Spojené štáty presúvajú lietadlovú loď s jadrovým pohonom USS Dwight Eisenhower smerom k Izraelu uprostred hrozieb zo strany Iránu. Úderná skupina na čele s lietadlovou loďou zahŕňa 90 lietadiel a vrtuľníkov, raketové zbrane, systémy protivzdušnej obrany RIM-7 Sea Sparrow, dva raketové krížniky a štyri raketové torpédoborce.

 

CNN a Axios s odvolaním sa na Biely dom:

– Biden poradil Netanjahuovi, aby to, čo sa stalo, považoval za víťazstvo, keďže podľa Washingtonu bol iránsky útok neúspešný.

– Biden informoval Netanjahua, že Spojené štáty sa nezúčastnia žiadnych útočných operácií proti Iránu.

– Biden povedal Netanjahuovi, že Washington bude proti akémukoľvek izraelskému útoku na Irán.

– Biden a jeho hlavní poradcovia sú hlboko znepokojení, že reakcia Izraela by mohla viesť k regionálnej vojne.

– Netanjahu povedal Bidenovi, že chápe, prečo sa Washington nezúčastní alebo nepodporí útok na Irán.

 

Izrael v súvislosti s iránskym útokom vyzýva na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Prebieha zasadnutie rozšíreného vojensko-politického kabinetu Izraela, – izraelské médiá „Podľa dostupných informácií Izrael okamžite nepodnikne odvetné opatrenia proti Iránu. Odpoveď bude závisieť od toho, aké budú skutočné následky iránskeho útoku.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov