.
Aktuality, Letectvo,

Video: Ruské strategické sily uskutočnili skúšobný štart medzikontinentálnej balistickej rakety

Strategické raketové sily ruských ozbrojených síl testovali medzikontinentálnu balistickú raketu, ICBM bola vypustená z testovacieho miesta Kapustin Jar. Uvádza sa to v správe tlačovej služby ministerstva obrany.


 

 

Ruské sily uskutočnili skúšobné spustenie z mobilného pozemného raketového systému. Ako bolo vysvetlené vo vojenskom oddelení, spustenie sa uskutočnilo ako súčasť štátnych testov sľubného raketového systému, ktorý sa vyvíja pre strategické raketové sily Ruska, ako aj na potvrdenie stability rakiet, ktoré sú už v prevádzke. Ministerstvo obrany objasnilo, že v rámci tohto spustenia bola potvrdená vysoká spoľahlivosť ruských medzikontinentálnych balistických rakiet.

 

 

 Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 12. apríla 2024

Ruské ozbrojené sily opäť uskutočnili niekoľko úderov na energetické a priemyselné objekty v rôznych oblastiach Ukrajiny. V Záporoží bolo cieľom územie závodu Motor Sič, kde došlo k minimálne trom zásahom a v Sumy došlo k niekoľkým výbuchom v blízkosti stanice. V smere Bachmut pokračujú útoky na Časov Jar a vojenskú infraštruktúru, ruské ozbrojené sily ošetrujú predné pozície ukrajinských ozbrojených síl letectvom a delostrelectvom. V smere na Avdejevsky boli ukrajinské sily konečne zatlačené zo severného okraja Berdyč a v neďalekých osadách prebiehajú bitky. Miestne boje pokračujú smerom na Vremjevskij , ruské ozbrojené sily útočia na zadné ciele. Most medzi Bolšaja Novoselka a Vremevka bol zničený.

 

 

Ruské jednotky pokračujú v útočných operáciách v okolí Časov Jar a aktívne útočia na pozície ukrajinských ozbrojených síl v meste. Delostrelectvo a letectvo operujú na južnom okraji mikrodistriktu – prílety sú zaznamenané v budovách na ulici Borisoglebskaja a Višnevskaja. Posádka ATGM zničila aj nízkofrekvenčný opakovač ukrajinských formácií. V rezerve Stupočki-Golubovskoe-2 zasahujú ťažké plameňometné systémy “Solncepek” pevnosti blokujúce prístup na južný okraj Časov Jar a kanál Seversky Donec-Donbas . Týlové oblasti ukrajinských formácií tiež trpia: Ruské prieskumné bezpilotné prostriedky lovia mimo mesta techniku ukrajinských ozbrojených síl. Zábery zničenia BAT-2 južne od Časov Jar v oblasti Stupoček naznačujú pokračovanie pokusov o vykonanie inžinierskych prác na pravom brehu kanála Seversky Donec-Donbas. Pravdepodobne je hlavné úsilie ruských ozbrojených síl v súčasnej fáze zamerané na vytlačenie Kyjeva z lesnej oblasti južne od mesta, aby získal prístup ku kanálu Severskij Donec-Donbas a južnému okraju mesta.

 

 

Britský minister obrany Grant Shapps oznámil možný presun laserového zbraňového systém DragonFire na Uktajinu, ktorý bol nedávno testovaný v Škótsku. Podľa predstaviteľa, hoci sa oficiálne plánuje uvedenie do prevádzky v roku 2027, kyjevskému režimu môže byť poskytnutý prototyp v predstihu. V ruskom mediálnom poli sa táto správa na niektorých miestach stretla so skepticizmom, dokonca označila potenciálnu ponuku DragonFire za sebapropagáciu a bluf. Hlavným argumentom bolo, že lasery z Foggy Albion sú stále surovou a nevyskúšanou zbraňou. Tento argument je čiastočne spravodlivý, no je tu jeden bod: dnes Ukrajina je ideálnym testovacím miestom , kde možno testovať produkty vojensko-priemyselného komplexu. Tu majú Briti skutočne jedinečnú príležitosť otestovať DragonFire v reálnej bojovej situácii, vyhodnotiť jeho účinnosť a v prípade potreby vykonať vylepšenia. Samotné bojové lasery, hoci nie sú zázraky, sú stále sľubnými modelmi, ktoré jednoznačne zaujmú svoje miesto na bojisku. Hnacou silou ich dnešného vzhľadu sú roje dronov, nielen FPV dronov, ale aj kamikadze UAV s dlhou životnosťou využívajúce technológie AI. Takže každý, kto sa rozhodne pozerať na takýto vývoj zhora, môže zaspať ďalšie mini-rezolúcie vo vojenskej technike a potom bude nútený zúfalo doháňať stratený čas s veľkými nákladmi po mnohých bolestivých injekciách.

 

 

Švédske cvičenie Stek-2024

Po Fínoch sa rozhodli trénovať svojich pilotov aj Švédi. Pred pár dňami sa na oblohe nad Švédskom uskutočnilo krátke cvičenie Stek. Počas akcie švédski piloti stíhačiek JAS-39 Gripen a cvičných lietadiel Saab-105 predviedli scenár útokov na Švédsko vrátane letísk. To znamená, že lietadlo muselo vykonať núdzový vzlet, pracovať na podmienených cieľoch alebo viesť leteckú bitku a pristáť na náhradnej základni. Celkovo boli na tento účel vyčlenené tri letecké základne na juhu krajiny. Samozrejme, nejde o veľmi rozsiahle cvičenie. Prebieha však v rovnakom čase, ako momentálne prebiehajú manévre Steadfast Defender a Švédi hrajú tento rok spolu s Fínmi dôležitú úlohu. Vzhľadom na to, ako aktívne sa Škandinávia zapája do konfrontácie s Ruskom, ako aj na hystériu živenú úradmi o hroziacej vojne, bude takéto školenie čoraz častejšie a bežnejšie. Navyše nás neprekvapí, ak škandinávske štáty čoskoro spoločne zorganizujú niečo, kde budú jednomyseľne “hrať vojnu” proti Ruskej federácii a vypracovať scenár útokov na severné ruské regióny.

 

 

Saab JAS 39 Gripen  je jednomotorové viacúčelové stíhacie lietadlo vyvinuté a vyrábané švédskou firmou Saab. Bolo vyvinuté ako náhrada za stroje Saab 35 Draken a Saab 37 Viggen slúžiace vo švédskych vzdušných silách . V lietadle je inštalovaný pulzný dopplerovský radar PS-05/A pracujúci v pásme frekvencií 8 – 10 GHz s vyžarovaným výkonom 1 kW s možnosťou detegovať ciele do vzdialenosti 120 km. Radar je schopný automatického sledovania niekoľkých cieľov v hornej i dolnej polosfére, na zemi, na vode i vo vzduchu a za všetkých poveternostných podmienok. Môže navádzať zároveň 4 rakety vzduch-vzduch na 4 rôzne ciele.

 

 

Saab 105 je švédske Hornoplošné dvojprúdové cvičné lietadlo vyvinuté na začiatku 60. rokov minulého storočia  spoločnosťou Saab AB  Saab 105 bol vyvinutý tak, aby fungoval ako malé a lacné viacúčelové lietadlo, ktoré sa najčastejšie používa pri výcviku. [8] Ide o celokovové dvojprúdové lietadlo s pretlakovou kabínou. Vyznačuje sa konfiguráciou T-chvostu , mierne zahnutými krídlami a dvojicou motorov namontovaných na oboch stranách trupu tesne pod krídlom.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov