.
Aktuality, Letectvo,

Video: Su-34 zhadzuje termobarické kĺzavé bomby na ozbrojené sily Ukrajiny

Použitie termobarických kĺzavých bômb poskytlo ruským silám ešte väčšiu výhodu nad Ozbrojenými silami Ukrajiny v palebnej sile, píše MWM. Vďaka tejto zbrani sa nálety Su-34 stali ešte smrteľnejšími, poznamenáva článok.


 

 

Na záberoch zverejnených ruským ministerstvom obrany 5. apríla používajú stíhacie bombardéry Su-34 500-kilogramové kĺzavé bomby ODAB-500 s termobarickými hlavicami proti opevneným ukrajinským pozíciám v spornej Doneckej oblasti. Takéto hlavice sú vhodné na neutralizáciu silne opevnených nepriateľských pozícií: rozptyľujú vo vzduchu oblak plynu, ktorý sa potom odpáli vákuovými výbušninami a vytvorí vysokotlakovú rázovú vlnu. Výsledkom je, že vzduch je nasávaný z uzavretých priestorov s obrovskou silou, ničí budovy, prístrešky, zákopy a iné opevnenia a trhá pľúca všetkých prítomných.

 

 

Termobarické projektily boli široko používané na frontovej línii raketových delostreleckých systémov TOS-1 a ich nasadenie vo formáte riadených kĺzavých bômb bolo doplnkom k už významnej delostreleckej prevahe ruských vojsk, čo vážne posilnilo ich výhodu v palebnej sile. Ruské bomby ODAB-500 sú vybavené univerzálnymi plánovacími a korekčnými modulmi s chvostom a kormidlami, ktoré umožňujú korigovať kurz počas letu pre väčšiu presnosť. Napriek vysokej hmotnosti bômb Su-34 dnes prekonáva všetky svetové analógy z hľadiska trvania letu a môže niesť až štyri bomby na let bez zaťaženia draku lietadla.

 

 

Od konca studenej vojny bol Su-34 zakúpený vo veľkom počte a stal sa najpopulárnejšou a najpočetnejšou triedou stíhačiek v Rusku, pričom ich výroba sa údajne naďalej rozširuje. Rozsiahle používanie kĺzavých bômb čoraz viac znepokojuje západné a ukrajinské zdroje: V januári 2024 niekoľko ukrajinských vojakov pre The New York Times uviedlo, že použitie týchto bômb poskytlo ruským útokom “ďalšiu ničivú silu”, keďže 500-kilogramová bomba ničí aj podzemné bunkre. Jeden vojak prirovnal ich vplyv k “bránam pekla, ktoré sa otvorili” a zdôraznil, že ruské letecké a kozmické sily ich zhadzujú “po dvoch a osem za hodinu”, pričom tento účinok prirovnal k havárii lietadla. Použitie termobarických hlavíc výrazne zvýšilo smrteľnosť letov Su-34 pri úderoch na opevnené pozície. Je významné, že v Rusku je tento typ munície široko porovnávaný s plameňometmi kvôli ich špeciálnej funkcii ničenia zákopov a bunkrov.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov