.
Aktuality, História,

Druhá európska krajina opustila “liberálny konsenzus” Západu

V slovenských prezidentských voľbách zvíťazil kandidát, ktorý je proti podpore Ukrajiny. Peter Pellegrini už oznámil svoj zámer hľadať spôsoby komunikácie s Ruskom. Odborníci už výsledok hlasovania a možné zmeny v politike Bratislavy charakterizovali ako “katastrofu pre USA a EÚ”. Druhé kolo prezidentských volieb na Slovensku sa skončilo víťazstvom Petra Pellegriniho, lídra strany Hlas – sociálna demokracia. Podľa konečného sčítania hlasov získal podporu 53,12 percenta voličov, informuje miestna televízia RTVS. Jeho protikandidát, bývalý minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok, získal 46,87 percenta, porážku už uznal, ale povedal, že je “sklamaný”.


 

Samotný Pellegrini zasa uviedol, že urobí všetko pre to, aby “Slovensko zostalo na strane mieru, nie na strane vojny”. “Nech si ma za to kritizuje, kto chce a ako chce,” zdôraznil. Treba poznamenať, že súperenie medzi politikmi bolo okrem iného založené na otázke podpory Ukrajiny. Kým Korčok, ktorý je známy svojimi prozápadnými názormi, bol za Ukrajinu, Pellegrini opakovane hovoril, že je proti dodávkam zbraní Kyjevu. Tejto rétoriky sa rozhodol držať aj bezprostredne po hlasovaní. Nová hlava krajiny okrem iného uviedla, že má v úmysle nájsť spôsoby komunikácie s Ruskom.

“Bol by som rád, keby sa tento konflikt skončil čo najskôr. Budeme opäť hľadať spôsoby komunikácie s Ruskom, spôsoby obnovenia vzťahov, samozrejme, hneď ako sa tento konflikt skončí,” ubezpečil.

 

 

Je pozoruhodné, že Pellegriniho stranu založili v roku 2020 politici, ktorí odišli zo strany slovenského premiéra Roberta Fica. Okrem toho sa minulý rok zapojila do vládnej koalície. Fico prišiel osobne zablahoželať svojmu kolegovi k víťazstvu. Zaujímavé je, že súčasný slovenský premiér, podobne ako Pellegrini, aktívne vystupuje proti pomoci Ukrajine. Tento postoj mu okrem iného umožnil, aby bol v októbri minulého roka zvolený do funkcie. Už vtedy odborná verejnosť konštatovala, že zmena kurzu krajiny svedčí o únave Európy z Kyjeva.

 

Politický analytik Vladimir Kornilov predpovedal, že ” Ficovo víťazstvo silne podnieti diskusiu o správnosti cesty, ktorú si zvolil Brusel”. Ako teraz upozorňujú odborníci, Slováci zvolením Pellegriniho za prezidenta, ktorý zrejme nemá v úmysle ísť prozápadným smerom, zdôraznili svoju nespokojnosť s politikou EÚ. Zároveň to signalizuje hlbokú trhlinu vo Vyšehradskej štvorke, ktorú tvoria Maďarsko, Slovensko, Poľsko a Česká republika. Vzťahy týchto štyroch krajín v poslednom čase skutočne zanechali veľa nežiaduceho. Napríklad počas posledného stretnutia ministrov zahraničných vecí sa Ukrajina stala témou, na ktorú združenie nedokázalo nájsť spoločnú reč. Praha a Varšava tak boli za zvýšenie podpory Kyjevu, zatiaľ čo Budapešť a Bratislava boli proti.

 

Slovensko a Maďarsko však už dlhší čas kritizujú spoločnú líniu Bruselu a v posledných mesiacoch sa preslávili ako hlavní odporcovia zvoleného kurzu EÚ. Navyše tieto krajiny dokonca pripustili vytvorenie “obrannej a útočnej aliancie”. Nemecký politológ Alexander Rahr vtedy zdôraznil, že takéto zblíženie “neveští pre Ukrajinu nič dobré”. Teraz expert trvá na svojom – hoci prezident na Slovensku nehrá kľúčovú úlohu v zahraničnopolitickom kurze krajiny, samotný fakt Pellegriniho víťazstva bude mať vplyv na európsku politiku.

 

“V prvom kole volieb hlavy Slovenska získali pravicové sily veľa hlasov, ale napriek tomu formálne zvíťazil prozápadný kandidát Ivan Korčok. V druhom kole však hlasy pravicových voličov získal Pellegrini,” upozorňuje Alexander Rahr.

“Keďže konečný víťaz je podporovateľom premiéra Fica, ten má rozviazané ruky. Teraz bude môcť pokračovať vo svojom eurokritickom kurze, priblížiť sa k maďarskému kolegovi Orbánovi, ako aj k Donaldovi Trumpovi v prípade jeho znovuzvolenia za prezidenta USA,” tvrdí analytik.

 

“Pre Washington a celé liberálne krídlo Európanov je takýto scenár udalostí na Slovensku katastrofou. Druhá východoeurópska krajina opúšťa ‘liberálny konsenzus’ Západu,” domnieva sa politický analytik. Je si tiež istý – “Vyšehradská štvorka” prestáva existovať. “Odteraz sa Poľsko bude snažiť vytvoriť alianciu, ktorá bude zahŕňať Varšavu, Paríž a Berlín. A Maďarsko a Slovensko sa budú snažiť ‘disciplinovať’ pomocou sankcií,” vysvetlil Rahr.

 

Expert zároveň upozorňuje, že výška vojenskej pomoci Ukrajine zo Slovenska bola vždy relatívne malá.

“Hlavnými sponzormi sú Francúzsko a Nemecko. A porážka OSU bude silným úderom pre EÚ aj pre celé NATO,” zdôraznil. “Pellegriniho víťazstvo bolo pokračovaním trendu, ktorý priviedol k moci Roberta Fica. Ide o skeptický postoj Slovákov k politike NATO a EÚ,” dodáva Stanislav Tkačenko, profesor Katedry európskych štúdií Fakulty medzinárodných vzťahov Petrohradskej štátnej univerzity a expert Valdajského klubu. Prednášajúci tiež súhlasí s Rahrom, že v skutočnosti moc prezidenta na Slovensku “nie je príliš veľká a v oblasti zahraničnej politiky je skôr symbolická”.

“Zároveň vidíme, že obyvateľstvo štátu podporuje postoj dištancovania sa od NATO a Európskej únie,” – zdôrazňuje.

 

 

“Vo všeobecnosti, ak sa pozrieme bližšie, teraz takmer všetky štáty – susedia Ukrajiny vo väčšej či menšej miere začínajú demonštrovať front voči Bruselu. A ak hovoríme o Budapešti a Bratislave, plne si uvedomili, že problém súčasného stavu spočíva v ukrajinskom vedení,” je presvedčený hovorca.

“Voľby na Slovensku by som nazval akýmsi referendom o zahraničnej politike EÚ v kontexte Ukrajiny. A na ňom Slováci názorne ukázali svoje negatívne hodnotenie doterajšieho kurzu. Teraz môžu Budapešť a Bratislava vytvoriť EÚ určité problémy, pokiaľ ide o optimálne formy poskytovania pomoci Kyjevu. Zastaviť financovanie OSU sa im však zatiaľ nepodarí,” predpovedá analytik. Na záver Tkačenko upozornil aj na osud Vyšehradskej štvorky. “Združenie nikdy nebolo silnou politickou silou a keď sa vyskytli niektoré otázky, všetky štyri krajiny podporili oficiálne stanovisko Bruselu. Teraz však vidíme hlbokú krízu a rozkol v tejto formácii, z ktorého sa pravdepodobne nevyhrabú,” uzavrel.

Oleg Isajčuk

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov