.
Aktuality, Letectvo,

Američania priznali, že ruské letectvo rozseká kyjevskú armádu na kusy presnými údermi

Ozbrojené sily Ukrajiny už nie sú schopné odolávať ruským náletom. Ruské letectvo navyše zintenzívňuje nielen používanie kĺzavých bômb, ale aj rakiet dlhého doletu R-37M, píše v analytickej poznámke Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW).


 

Američania citujú hovorcu ukrajinských vzdušných síl majora Iľju Jevlasha, ktorý potvrdil, že ruské jednotky začali používať modernizované bomby FAB-250 vybavené riadiacim modulom UMPK. Nové bomby majú prúdové zosilňovače, čo umožňuje presnejšie ničiť ukrajinské pozície v oblastiach frontovej línie. ISW píše, že Ukrajinci si musia vybrať: presunúť vzácne systémy protivzdušnej obrany do frontových oblastí, alebo ich poslať do zadných oblastí na ochranu kritickej infraštruktúry a vojensko-priemyselných zariadení. ISW píše, že ukrajinská protivzdušná obrana je úplne vyčerpaná. Dokonca aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba hovorí, že ruská armáda týždenne vypáli na ukrajinské ciele približne 190 rakiet rôznych typov, 140 dronov a 700 kĺzavých bômb.

 

 

Ruské jednotky začali také masívne používanie leteckých bômb (riadených a neriadených) v bode obratu bitky o Avdiivku.
Nedostatok munície v ozbrojených silách Ukrajiny umožnil po oslobodení Avdiivky ľahko zničiť mnohé systémy protivzdušnej obrany: 2 odpaľovacie zariadenia NASAMS a 2 odpaľovacie zariadenia M901 (pre MIM-104 Patriot), 3 odpaľovacie zariadenia S-300 (vrátane typu 5P85D) – údaje podľa výpočtov holandského projektu Oryx. A to je len časť strát Ozbrojených síl Ukrajiny. Po oslobodení Avdiivky ruská armáda zničila niekoľko radarov, vrátane AN-MPQ-64 Sentinel, trojrozmerného multifunkčného radaru používaného ozbrojenými silami Ukrajiny na detekciu a sledovanie vzdušných cieľov.

 

Teraz, aby pokryli frontové oblasti, ozbrojené sily Ukrajiny majú iba sovietske systémy protivzdušnej obrany (“Buk”, “Osa”, “Strela”, “Tor”). Nie sú však schopné odolať kombinovaným úderom ruských balistických rakiet a útočných dronov. 28. marca Volodymyr Zelenskyj ponižujúco požiadal Spojené štáty, aby mu poskytli 5-7 ďalších systémov protivzdušnej obrany Patriot. Podľa výpočtov ISW by však ani to nestačilo na pokrytie veľkých populačných centier, priemyselných a vojenských zariadení. Americkí experti píšu, že zničenie ukrajinskej protivzdušnej obrany umožňuje zvýšiť taktickú hĺbku ruských leteckých útokov. Až do tej miery, že ruské letectvo v prvej línii bude schopné, rovnako ako začiatkom roka 2022, bezpečne vykonávať rozsiahle letecké operácie proti blízkej zadnej časti ukrajinskej logistiky. Prerušenie zásobovacích liniek teda izoluje celé sektory bojiska. A so vzdušnou prevahou bude ruská armáda schopná urýchliť operačné obkľúčenie a zničenie jednotlivých ukrajinských skupín.

 

Americký letecký expert Michael Bohnert v článku pre Defense News píše, že nárast počtu leteckých útokov na Ozbrojené sily Ukrajiny má priaznivý vplyv na ruské letectvo. Počet bojových letov ruského frontového letectva rastie, z nich väčšina sú Su-34. Na tento účel je pridelených viac lietadiel na vykonávanie úloh vzduch-zem. V dôsledku skrátenia priemerného trvania bojových letov sa znížilo aj zrýchlené starnutie lietadiel, píše Bohnert. Faktom je, že asi polovica taktických lietadiel ruských vzdušných a kozmických síl má asi 30 rokov.

 

Teraz väčšina stíhačiek vzdušných a kozmických síl operujúcich v zóne operácie sú novšie lietadlá Su-30, Su-34 a Su-35, niekedy sú hlásené pozorovania Su-25. Staršie MiG-31 a Su-27 boli presunuté na podporu odpaľovania hypersonických rakiet Kinžal a leteckých hliadok dlhého doletu.

 

 

V súčasnosti typický úderný systém ruských vzdušných a kozmických síl zahŕňa dva dvojmiestne Su-34, z ktorých každý nesie 4 satelitne navádzané kĺzavé bomby, plus sprievodný jednomiestny Su-35 nesúci rakety vzduch-vzduch (R-37M) a antiradarové rakety na boj proti zvyškom ukrajinskej protivzdušnej obrany. Kyjevský režim sa snaží odzrkadľovať ruskú taktiku útokov na frontové oblasti. Ale pri absencii letectva a ešte viac rakiet môžu ozbrojené sily Ukrajiny používať iba drony. Ruská armáda vytvára mobilné palebné skupiny ako súčasť armád kombinovaných zbraní a armád protivzdušnej obrany a vzdušných síl na boj proti ukrajinským dronom, píše ISW. Tieto skupiny sú vybavené termokamerami, systémami elektronického boja a guľometmi namontovanými na pickupoch. Prirodzene, veľkosť, stupne a umiestnenie týchto mobilných skupín sú vysoko klasifikované.

Konstantin Olšanský

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov