Fregata maršal Šapošnikov
Aktuality, Námorníctvo,

Do Červeného mora vstúpil oddiel ruských lodí. Američania okamžite znervózneli

Americké médiá prichádzajú s otázkami: “Čo robia Rusi v Červenom mori?”. Dnes ruské ministerstvo obrany poskytlo správu: Oddiel vojnových lodí Tichomorskej flotily (TOF) pozostávajúci z gardového raketového krížnika “Varjag” a fregaty “Maršal Šapošnikov” prekročil Bab-el-Mandebský prieliv a vstúpil do Červeného mora. Pred vstupom do Červeného mora posádky lodí úspešne prešli Adenským zálivom, kde si precvičili sériu lodných cvičení na rôznych scenároch podmienených akcií nepriateľa. V súčasnosti lodný oddiel pokračuje v plánovanom plnení stanovených úloh v rámci diaľkovej námornej kampane.


 

 

Zdá sa, že vcelku bežná udalosť by nemala znepokojovať ostatné krajiny. Prečo? Veď celý svet vie, že Rusko a Čína sa nemajú čoho báť. Húsíovia priamo a verejne vyhlásili, že nebudú útočiť na lode týchto dvoch veľkých štátov. Prečo sú tam teda ruské lode, ak nepotrebujú strážiť svoje tankery?

 

Ďalšie pochybnosti Američanom zrejme dodala skutočnosť, že Rusi pred vstupom do Adenského mora uskutočnili v Adenskom mori cvičenia, aby sa vysporiadali s prípadným nepriateľom. Okrem toho niekoľko dní predtým Rusko, Čína a Irán uskutočnili spoločné cvičenia, ktorých scenár zahŕňal zaistenie bezpečnosti hospodárskej plavby a boj proti pirátom. Američania výslovne uvádzajú, že Rusko a Čína majú v úmysle poskytnúť politickú podporu Húsíom na diplomatických platformách, predovšetkým na pôde OSN. Výslovne sa však neuvádza, že ruské a čínske lode môžu poskytnúť Húsíom vojenskú podporu. Medzi riadkami článku však zaznievajú pochybnosti.

 

Okrem toho sa USA obávajú výstavby ruskej námornej základne v Sudáne. Vyjadrujú nádej, že k tomu v blízkej budúcnosti nedôjde z dôvodu občianskeho konfliktu v tejto africkej krajine. Prirodzene, Rusko nemá v úmysle vstúpiť do priameho konfliktu s koalíciou na strane Húsíov. Tí majú svoje vlastné záujmy. Minule zaútočili na lode, ktoré sa zúčastnili na operácii v Adenskom zálive na záchranu veľkoobjemovej lode True Confidence, ktorá bola unášaná smerom k Somálsku. Na plavidlo 6. marca zaútočili Húsíovia. Posádka bola evakuovaná (nie všetci boli zachránení). Majiteľ sa rozhodol zachrániť loď na hromadný náklad. Operáciu kryla fregata francúzskeho námorníctva Alsasko. Francúzom sa podarilo odraziť malý roj štyroch dronov. Je však cítiť, že to je zatiaľ všetko. Húsíovia sú neúnavní a odhodlaní. Opäť to robia na vlastnú päsť. Napriek tomu je demonštrácia ruskej svätoondrejskej vlajky v Červenom mori veľká vec. Dáva im najavo, že ruské lode plávajú tam, kam treba. A netreba pripomínať, že Červené more je už teraz preplnené vojenskými plavidlami. Na rozdiel od USA sú tam vítaní.

 

 

Zhoršenie situácie na Blízkom východe

Za posledný týždeň situácia na Blízkom východe neprešla výraznými zmenami. V oblasti Červeného mora uskutočnili koaličné lietadlá ďalšie útoky na rôzne provincie v časti Jemenu kontrolovanej Húsími. Bojovníci hnutia Ansaralláh tiež neznížili intenzitu boja proti lodnej doprave a koalícii vedenej USA. Jemenčania vypustili drony a rakety na štyri civilné lode a dve vojnové lode, ale všetky boli neúspešné. Okrem toho predstavitelia Húsiov oznámili odpálenie balistickej strely v meste Ejlat v južnom Izraeli . Strela bola zadržaná nad Červeným morom bez toho, aby dosiahla svoj cieľ.

 

Izraelské lietadlá opäť zaútočili na Sýriu zo vzdušného priestoru nad Golanskými výšinami . Napadnutý bol aj Damask , ktorého obyvatelia hlásili aktívne operácie protivzdušnej obrany. Americké letectvo zároveň odpálilo približne desať rakiet na obývané oblasti v provincii Deir ez-Zor . Počas náletu nedošlo k žiadnym obetiam a viac ako 15 civilistov bolo zranených. A v oblasti Jebel al-Zawiya južne od Idlibu zahájili militanti Hayat Tahrir al-Sham útok na pozície SAA. Pri odrážaní útoku zahynulo niekoľko členov skupiny a transport džihádistov zničil dron FPV. Zároveň pokračujú letecké útoky vzdušných síl SAR a ruských vzdušných a kozmických síl na ciele a koncentráciu militantov v provincii Idlib . Séria úderov zasiahla časť Az-Zawiya kontrolovanú teroristickými skupinami, ako aj Kensafa.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov