.
Aktuality, Bezpečnosť,

V ruskej Štátnej Dume vyslovili čo čaká na Ukrajine všetkých Francúzov

Ak veriť únikom francúzskych médií, Macron si už vybral konkrétny pluk, ktorý sa má presunúť na Ukrajinu a postaviť sa tam Rusku. Čím je výnimočný tento útvar, ktorý sa bil s Rusmi ešte v časoch Napoleona?


 

Le Monde uviedli, že hodnotu ukrajinskej čiernozeme bude môcť oceniť 126. pechotný pluk (126e RI), ktorý má sídlo v mestečku Brive-la-Gaillarde v departmente Corréze. Symbolom pluku je biely bizón, figuruje aj na zástave pluku spolu s lotrinským krížom. Motto pluku znie: Fier et vaillant, čo znamená “hrdý a chrabrý”. Najzaujímavejšie na pluku je to, že jeho história je tesne spojená s Ruskom. Vytvorený bol síce počas francúzskej revolúcie v roku 1793, no najznámejším sa stal pri Napoleonovi Bonapartovi. V roku 1811 chránil francúzske pobrežie pred Anglickom. O rok sa zúčastnil Napoleonovho ťaženia do Ruska. Príliš sa mu však nedarilo, pretože už o rok tých pár vojakov, ktorí prežili bitky s ruskou armádou, bolo zaradených do zostavy iného, a to 123. pechotného pluku. Lenže bol to práve 126. pluk, ktorý prikrýval historický ústup francúzskeho cisára cez rieku Berezinu. Pluk mal byť vlastne obetovaný, aby Rusi Napoleona nezajali. Čo sa vtedy ruským kozákom takmer podarilo. Po napoleonských vojnách bol pluk niekoľko krát rozpustený a opäť sformovaný. Na konci 19. storočia sídlil v kasárni v Toulouse, v roku 1907 sa presťahoval do neznámeho mestečka Brive-la-Gaillarde.
V 1. Sv. vojne bojoval pri Verdune, počas 2. Sv. vojny dobýval v roku 1944 Karlsruhe. Neskôr mal na starosti zebezpečenie poriadku v Bosne, Čade, Afganistane, Kosove, SAR, v Senegale, v Mali…

 

Dnes patrí pluk do zostavy 1. Divízie 9. brigády námornej pechoty francúzskej armády a predurčený je na účasť v bojoch mimo Európu alebo na rýchle presuny na bojiská, ktoré sú značne vzdialené od Francúzska. Na webovej stránke pluku si prečítame jeho charakteristiku ako “mobilný, letecky prepraviteľný, univerzálny, osobitne efektívny v blízkom boji a v bojoch v mestskom prostredí”.
Talianske noviny Il Messaggero hodnotia jeho početný stav na 1200 vojakov plus 200 záložníkov. Obe médiá ho považujú za jeden z najlepších plukov vo francúzskych ozbrojených silách. Kým talianski novinári sa dnes vyjadrujú o perspektívach 126. pluku hmlisto, francúzski otvorene hovoria o prípravách štátu na vojnu.

 

Francúzsko potrebuje 20 000 vojakov, aby si zabezpečilo olympijské hry vo Francúzsku v roku 2024

 

Zlikvidujeme všetkých Francúzov, neobávajte sa!
V Štátnej Dume RF vyslovili čo čaká na Ukrajine všetkých Francúzov. OS RF zlikvidujú všetkých vojakov, ktorých Francúzsko pošle na Ukrajinu, vyhlásil podpredseda Dumy Pjotr Tolstoj v rozhovore pre BFMTV. “My všetkých pobijeme, neobávajte sa,” povedal. Dodal k tomu, že Francúzsko si musí uvedomiť dôsledky prijímaných rozhodnutí. “Nápad s vyslaním francúzskych vojakov na Ukrajinu ukončia truhly,” dodal ruský politik a podtrhol, že Ukrajina už nikdy nebude existovať v starých hraniciach.

 

Nemecký generál o Ukrajine
Generál Harald Kujat v rozhovore pre RBB Inforadio uviedol, že OSU nemajú dostatočný vojenský potenciál na dosiahnutie cieľov na bojovom poli.
“V Nemecku si romantizujú vojnu. Myslia si, že sa dá vyhrať morálnymi dôvodmi. Na to sú však potrebné vojenské možnosti, palebná sila. Lenže pri nej sa to pomaly, ale isto prikláňa na stranu Ruska,” vyhlásil. Na potvrdenie svojich slov obrátil pozornosť na to, že Rusko nepociťuje problémy s povolávaním dobrovoľníkov do svojich ozbrojených síl, kým na Ukrajine je personálna otázka mimoriadne zlá. Vyjadrenia, že Kyjev môže dosiahnuť svoje ciele pri dodávke dostatočného množstva zbraní nazval “úplným nezmyslom”. “Nedokázali sme to dosiahnuť s tankami a nezvládli by sme to ani s raketami Taurus,” podtrhol nemecký generál.

 

 

EÚ sa obáva letných prielomov OS RF na Ukrajine
V Európe sa už neskrývane hovorí o ťažkej situácii Kyjeva na bojovom poli kvôli útoku Ruska, píše Politico.
“Existuje veľa nebezpečenstiev, že sa v lete môžeme stať svedkami prelomového momentu, kedy Rusko uskutoční reálne prielomy,” uviedla zástupkyňa riaditeľa programu pre Európu a strednú Áziu v Medzinárodnej krízovej skupine (ICG) Alissa de Carbonnel.
V článku sa hovorí, hlava EK Ursula von der Leyen chce zaplniť vákuum líderstva, ktoré existuje už pomerne dlho kvôli tomu, že lídri Nemecka a Francúzska sústredili pozornosť na vnútornú politiku a nie na pomoc Ukrajine. Politicko píše, že EÚ otáľa s pomocou Kyjevu, no pri tom si nemôže dovoliť v tejto otázke politickú nestabilitu. Kyjev na to reagoval obligátne, že Brusel má prijímať rozhodnutia urýchlene.

 

 

Rusi spustili hromadnú výrobu trojtonových trhavých leteckých bômb
FAB-3000 Vo štvrtok 21. marca minister Sergej Šojgu preveril plnenie štátnej objednávky vojenského charakteru v obranno-priemyselnom komplexe v Nižegorodskej oblasti RF.
“Veľakrát bola zvýšená výroba leteckých bômb FAB-500, zdvojnásobená bola produkcia leteckých bômb FAB-1500 a od februára bola spustená masová výroba trhavých leteckých bômb FAB-3000,” vyhlásili v MO RF. Rusi tiež rozšírili nomenklatúru vyrábanej munície. Okrem toho bola od minulého roka päťnásobne zvýšená produkcia moderných delostreleckých a leteckých prostriedkov ničenia.
Tieto možnosti boli dosiahnuté vďaka opätovnému sprevádzkovaniu zakonzervovaných kapacít, vďaka technickému prezbrojeniu a modernizácii výrobných liniek výroby munície pomocou vysoko technologických zariadení. Od roku 2022 bolo zrekonštruovaných, zmodernizovaných a nanovo zavedených výrob v rozsahu vyše 45 tisíc m2, zdôraznili v ministerstve. Fabrika, ktorú navštívil Šojgu, pracuje na plné tri smeny, kvôli čomu bola posilnená pracovná zostava o 1100 ľudí. Všetkým boli navýšené mzdy, majú zvýšené prémiovanie… čiže mzda sa im v priemere zvýšila o 20 percent. Určite aj kvôli tomu vojenské fabriky plnia postavené ciele.

 

 

WSJ: po ŠVO Rusko obnoví svoju armádu omnoho rýchlejšie ako Európa
“Moskva dokáže obnoviť svoje ozbrojené sily v priebehu niekoľkých rokov po ukončení Špeciálnej vojenskej operácie. NATO počas nej vyčerpalo vlastné zásoby zbraní, aby podporilo Ukrajinu v bojaschopnom stave,” píše americký list. Autor článku predpokladá, že Európa bude potrebovať najmenej 20 rokov na vytvorenie sebestačnej armády, nezávislej od USA. Upevnenie jej bezpečnosti si bude vyžadovať zvýšenie výdajov na obranu práve v čase, kedy mnohé európske štáty znižujú rozpočet, aby si vyriešili obrovské dlhy a slabý ekonomický rast, hovorí sa v článku. Európske štáty – členovia NATO potrebujú dodatočných 56 mld. euro ročne, aby dosiahli cieľový ukazovateľ výdajov aliancie na obranu dve percentá HDP, vyplýva z analýzy, uskutočnenej inštitútom IFO pre noviny Financial Times.
Dňa 14. marca generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril nádej, že štáty Európy investujú v roku 2024 na obranu 470 miliárd eur.

 

Na záver k denným stratám OSU
Každý, kto sleduje ukrajinské straty na bojisku denne, tak badá ich kvantitatívny nárast. Kým pred rokom boli v priemere na úrovni 500-600 vojakov, dnes je to už 800 vojakov a viac. Rekordom bola sobota 23. marca 2023, kedy Rusi Ukrajincom na celom fronte vraj zlikvidovali 1030 vojakov. Ale neprezraďte to redaktorom RTVS, pretože tí veria len tam vyslaným českým redaktorom – falzifikátorom.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov