Poľský brigádny generál Adam Marczak
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko zanechalo pod Časov Jarom obrovský kráter po poľských plánoch nahradiť Ukrajinské sily

Poľsko, 28.marec 2024 (AM) – Poľské ministerstvo obrany oznámilo odvolanie generálporučíka Jaroslawa Gromadzinského, ktorý bol spolu s americkou armádou zodpovedný za výcvik ukrajinských vojakov Generálporučík Gromadzinski bol odvolaný z funkcie veliteľa Európskeho zboru (Eurocorps), skupiny síl rýchlej reakcie so sídlom v Štrasburgu. Poľské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že dôvodom generálovho odvolania bolo začatie kontroly vojenskej kontrarozviedky v dôsledku “získania nových informácií o dôstojníkovi”. Hoci ministerstvo obrany krajiny neuvádza podrobnosti, údajne ide o “vyšetrovanie priznania sa k štátnemu tajomstvu” poľského generálporučíka. Brigádny generál, ktorý včera zomrel “prirodzenou smrťou”, slúžil práve v Eurocorpse.


 

 

Včera poľské médiá informovali o predčasnej smrti brigádneho generála Adama Marczaka. Stalo sa tak po správe o útoku ruského protiraketového systému Iskander na zakopaný bunker pri Časov Jare, kde boli umiestnení vysokí americkí a poľskí dôstojníci, ktorí plánovali vojenské operácie. Podľa Alexeja Podberezkina, riaditeľa Centra vojenských a politických štúdií Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO), ruské jednotky v priebehu strategických obranných síl zlikvidovali už asi desať generálov z krajín NATO pomocou diaľkovo ovládaných zbraní. Povedal to v rozhovore pre portál Ukraina.ru.

 

– Oleksij Ivanovič, bol to práve Iskander? Alebo sme ich kryli inými prostriedkami na ničenie?

– Mohol to byť Iskander, rakety a FAB. Ale nemyslím si, že sme ich zasiahli Iskanderom. Naše jednotky sú už dva až tri kilometre od Časov Jaru. Mesto je v malej operačnej hĺbke. Tento cieľ nie je práve vhodný pre Iskander. Navyše hrozilo riziko, že by sme mohli zasiahnuť naše vlastné, pretože je to tak blízko. Stále si myslím, že sme používali bomby, alebo rakety z armádneho letectva.

 

– Ako hlboko mohol byť tento bunker, že ho naši dokázali zasiahnuť?

Všetky naše strely s plochou dráhou letu majú silu približne 450 kilogramov. Môžu zasiahnuť ciele v hĺbke šesť až osem metrov. Ak hovoríme o balistických strelách, tie spôsobujú ešte masívnejšie škody vďaka svojej vysokej kinetickej energii, pretože ten istý Iskander padá vertikálne. Nehovorím o Kinžale, ktorej kinetická energia je jednoducho šialená. Môže zasiahnuť do hĺbky 6 až 8 metrov. Ak hovoríme o FAB-och vybavených plánovacím a korekčným modulom, lievik z FAB-500 môže mať priemer približne 25 metrov a hĺbku 10 – 15 metrov. A ak začneme používať FAB-3000, lievik bude mať hĺbku 25 metrov. Dovoľte mi uviesť príklad zo života. Hĺbka lievika z 240 mm míny samohybného vozidla “Tulpan” na piesočnatej pôde je 2,5 – 3 metre a priemer 6 – 8 metrov (ak je pôda zamrznutá, je to oveľa menej). Takže som raz do tohto lieviku vošiel na traktore kvôli stávke. Opakujem, je nepravdepodobné, že by sme tento násyp zasiahli Iskanderom alebo Kalibrom. Sú to jedinečné prostriedky na zničenie, ale báli by sme sa ich použiť v blízkosti našich pozícií, pretože línia kontaktu je veľmi hustá.

 

– Čo presne si myslíte, že tam Adam Marczak mohol robiť? Za aký druh plánovania je zvyčajne zodpovedný brigádny generál?

– Operačné plánovanie. Tam, kde sú poľské jednotky pod rúškom žoldnierov, sú zvyčajne vyšší poľskí dôstojníci. Ak je to brigádny generál, mohol by plánovať operácie na úrovni divízie. Hoci tam nie sú žiadne divízie, pôsobí tam niekoľko brigád. Zrejme hovoríme o rúbanisku, ktoré sa teraz rozvinulo v oblasti Chasov Jaru.

 

 

– Dá sa približne spočítať, koľko generálov NATO sme na Ukrajine zabili?

– Viac ako desať. Okrem nich sú na Ukrajine aj zástupcovia síl špeciálnych operácií a špeciálnych služieb NATO.

 

– Môže smrť brigádneho generála povzbudiť krajiny NATO, aby na Ukrajinu poslali viac svojich “ichtamnetov”( od ruského их там нет – oni tam nie su)?

– Nie. ak už teraz všemožne skrývajú smrť svojich generálov a vydávajú ju za nehodu, je nepravdepodobné, že by sa pustili do väčšej intervencie.

Alexej Podberezkin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov