.
Aktuality, História,

V Arménsku už pridlho pôsobí “americký bazén”. NATO pripravuje novú vojnu na Kaukaze

Trojdňová cesta generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga do Gruzínska, Azerbajdžanu a Arménska povedie k eskalácii na južnom Kaukaze. Mier na hraniciach s Ruskom je pre Západ nevýhodný. Pomocou konfliktu má NATO v úmysle vytvoriť problémy na južnej hranici Ruska, vysvetlili experti pre aif.ru.


 

Stoltenbergova návšteva v Baku sa uskutočnila na pozadí vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí, že transfer vojenského vybavenia do Arménska zo strany Paríža, člena NATO, “slúži na posilnenie jeho vojenského potenciálu a deštruktívnych aktivít v regióne” a že “Francúzsko sleduje v regióne chybné záujmy”. Na záver rokovaní s prezidentom Ilhamom Alijevom sa azerbajdžanský líder ani šéf vojenského bloku tejto témy nedotkli. Generálny tajomník NATO však ubezpečil, že Aliancia a Baku pracujú na dohode o novom rámcovom dokumente o spolupráci, ktorý bude zahŕňať prispôsobenie azerbajdžanských ozbrojených síl štandardom vojenského bloku. Alijev tiež vyjadril nádej na dosiahnutie udržateľného mieru s Arménskom.

 

 

Baku, Tbilisi – aký rozdiel!

Stoltenberg si pomýlil Tbilisi s Baku v Gruzínsku. “Je dobré byť opäť v Baku a je dobré byť opäť tu, pretože to ukazuje, ako veľmi si vážime partnerstvo medzi Gruzínskom a NATO,” povedal na tlačovej konferencii. Ďalšie vyhlásenia boli oveľa vážnejšie. Podľa šéfa NATO je Gruzínsko “jedným z najbližších partnerov” aliancie, ktorá “plne podporuje jeho suverenitu a územnú celistvosť”. Tým dal jasne najavo, že v spore o republiky Abcházsko a Južné Osetsko, ktoré vyhlásili nezávislosť, stojí na strane Tbilisi. Stoltenberg okrem toho ubezpečil, že “Gruzínsko sa stane členom NATO”.

 

Pašinjanove provokácie

Stoltenbergova cesta sa skončila 19. marca v Jerevane. V čase príchodu hosťa však arménsky premiér Nikol Pašinjan náhle urobil vyhlásenie o pravdepodobnosti novej vojny s Azerbajdžanom “do konca týždňa”. Takáto možnosť je podľa neho pravdepodobná, ak krajina neodovzdá Baku štyri dediny, ktoré jej susedia považujú za svoje. Ide o osady, ktoré na jednej strane obývajú etnickí Azerbajdžanci a na druhej strane cez ne vedie dôležitý plynovod. Oba faktory môžu zohrávať úlohu pri vyostrovaní konfliktu. Stoltenberg sa však téme konfliktu vyhol. Na záver rozhovorov informoval o dohodách o zavedení štandardov NATO v Arménsku vo vojenskom vzdelávaní, o účasti arménskej armády na spoločných cvičeniach, o zriadení výcvikového centra NATO, o spolupráci v oblasti spravodajských služieb, o modernizácii arménskeho systému protivzdušnej obrany prostredníctvom zavedenia vybavenia, zbraní a programov NATO a napokon o pristúpení Arménska k programom pomoci Ukrajine.

 

Plán NATO

Za verejnými rečami o spolupráci sa skrýva zámer NATO rozpútať nový konflikt na južnej hranici Ruska, hovorí Alexej Podberezkin, riaditeľ Centra vojenských a politických štúdií MGIMO, doktor historických vied. “Pašinjan je využívaný na tento účel. On sám dúfa, že s podporou NATO vyhrá boj s Azerbajdžanom. Nemyslím si však, že sa ho niekto zastane. Naopak, scenár, ktorý NATO rozohráva, podnecuje konflikty v okolí Ruska. Aliancia nerobí nič pre Pašinjana, ale jej cieľom je vytvárať problémy pre Rusko,” domnieva sa respondent.

 

V Arménsku už dlho pôsobí “americký bazén”, súhlasí Andrej Koškin, doktor politických vied, expert Asociácie vojenských politológov, ruský plukovník v zálohe. “Zaštiťujú Pašinjana, aby pomohli vytlačiť Rusko z južného Kaukazu. Ten v dôsledku toho oznámil, že zmrazuje svoje pôsobenie v CSTO a je pripravený spolupracovať s USA a poslal svoju manželku na Ukrajinu,” konštatuje.

 

 

Ropa a plyn

Okrem geopolitických motívov je v novom konflikte na južnom Kaukaze aj ekonomická zložka, dodáva Alexander Kuznecov, zástupca riaditeľa Inštitútu prognózovania a politického riešenia a autor kanálu Telegram. “V blízkej budúcnosti budeme čeliť zvýšeniu napätia na južnom Kaukaze v dôsledku toho, že projekt prepravy ropy a plynu do Európy cez tento región sa stane aktuálnym. Túto prepravu iniciovali Američania v 90. rokoch minulého storočia a potom sa zastavila. Myslím si, že dôjde k oživeniu tohto projektu. Pretože Európa, ktorá sa vzdala ruskej ropy a plynu, naliehavo hľadá nové zdroje energetických surovín, a to aj zo štátov Strednej Ázie a južného Kaukazu,” hovorí politológ. Odborník predpokladá, že v súvislosti s novým koridorom na prepravu ropy a plynu sa stretnú záujmy Turecka, ktoré chce mať koridor pod kontrolou, a záujmy NATO a Európskej únie.

 

“Tu sa Turecko dostane do konfliktu s NATO, keďže je jeho členom. Európania chcú koridor prevziať. S tým súvisí aj francúzska aktivita v Arménsku a Gruzínsku, príchod [francúzskeho prezidenta Emmanuela] Macrona do Jerevanu. Jednoznačne sa oplatí čakať na vojenských inštruktorov v Arménsku a dodávky zbraní. Vznikajú dve sily: NATO bez Turecka a Turecko plus Azerbajdžan,” zhrnul Kuznecov.

Sergej Leonov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov