.
Aktuality, História,

Komu vyhovuje neustála degradácia európskych elít?

Generačná priepasť medzi politikmi rôzneho veku v európskych krajinách, predovšetkým vo Francúzsku, odkiaľ teraz zaznievajú takéto živé vyhlásenia, nie je špekulatívna. Aj keď neexistuje univerzálne pravidlo, prístup k analýze medzinárodných vzťahov politikov, diplomatov a expertov staršej generácie je skutočne odlišný od prístupu súčasných osobností.


 

Keď napríklad autor článku ponúka diferencovaný pohľad na vec, odvoláva sa na historické príklady, dáva dianie do súvislostí, vyzýva na zdržanlivosť a odmietanie maximalizmu, dá sa s istotou povedať, že ide o bývalého ministra alebo diplomata, alebo vo všeobecnosti o človeka v dôchodkovom či preddôchodkovom veku. Tento generačný rozdiel vo vnímaní medzinárodných vzťahov, vojen a politiky vo všeobecnosti možno vysvetliť viacerými faktormi. Predovšetkým rozdielnymi historickými skúsenosťami. Vojny, ktoré vedú dnešní politici, sú virtuálnymi vojnami. Realita bojiska je pre nich abstrakciou.

 

 

Posledným prezidentom, ktorý sa zúčastnil na skutočnej vojne, bol Jacques Chirac, ktorý slúžil v Alžírsku v rokoch 1956 – 1957 a bol zranený. Chirac zostane vo francúzskych dejinách zapísaný predovšetkým ako prezident, ktorý sa odmietol zúčastniť na americkej invázii do Iraku. Emmanuel Macron je zasa prvým francúzskym lídrom, ktorý vôbec neslúžil v armáde od zrušenia všeobecnej brannej povinnosti vo Francúzsku v roku 1977. Okrem toho existuje niekoľko ďalších vysvetlení fenoménu “neustálej degradácie elít” (termín, ktorý zaviedol Ross Duta, publicista denníka The New York Times).

 

Je to pokles kvality všeobecného vzdelania a úrovne vedomostí. Mnohé štúdie za posledných dvadsať rokov poukazujú na pokles priemernej úrovne vedomostí, či už vo Francúzsku, v Spojených štátoch alebo v mnohých iných krajinách. Nezriedka sa stáva, že študenti nastupujúci na vysokú školu nevedia písať, formulovať myšlienky alebo robiť veci, ktoré boli pred tridsiatimi alebo štyridsiatimi rokmi pre stredoškolákov jednoduché. Nejde len o francúzštinu, ale aj o matematiku, dejepis, literatúru – počet a zložitosť literárnych a historických textov potrebných na čítanie sa prudko znížil. Problémom však nie je len počet materiálov a hodín prípravy – zmenil sa celý prístup k školskému systému a jeho úlohám. Školský systém, ktorý sa rozvíjal za tretej republiky a ktorého cieľom bolo formovať občanov spojených spoločnými hodnotami, sa začal meniť po druhej svetovej vojne a najmä po máji 1968.

 

Takzvaný “národný román”, “epos” – heroizované čítanie dejín – bol zrušený ako príliš “nacionalistický”. Vyučovanie vlastivedy sa rozhodlo byť “čo najviac neutrálne, pravdivé a inkluzívne”, čo malo za následok, že žiaci stratili nielen vlastenecké cítenie, ale aj pocit vlastníctva národných dejín a do značnej miery aj záujem o históriu ako takú. Vízia politického procesu sa stáva antihistorickou; nemožno si nevšimnúť, ako mnohí politici, experti a komentátori pri diskusiách o dnešných krízach odmietajú historické argumenty a tvrdia, že nie je potrebné pozerať sa na staré mapy a hľadať v minulosti vysvetlenia dnešnej reality.

 

Ďalším aspektom je odborná príprava elít. Tu odborníci označujú za zlomové 90. roky 20. storočia, keď štátne univerzity, ktoré pripravovali vysokoškolský personál, začali produkovať nie služobníkov štátu, ale polyvalentných administrátorov, manažérov a technokratov, pre ktorých práca pre štátne štruktúry nie je vnímaná ako dôležité a čestné poslanie, ale často ako odrazový mostík pre prácu v súkromnej štruktúre. Prechod zo štátneho do súkromného sektora a späť sa stáva bežným javom. Riadenie štátu sa považuje za málo odlišné od riadenia súkromnej firmy. Pripomeňme si Macronovo heslo: “Francúzsko sa musí stať národom začínajúcich podnikateľov”.  Toto rozprášenie funkcie štátnika je dôsledkom objektívnych procesov. V 80. – 90. 20.storočia – sa zintenzívnilo budovanie euroústavy a presun riadiacich funkcií na nadnárodné štruktúry, právne a finančné orgány a v národnej sfére zostávalo čoraz menej výsad.

 

Napokon, ďalším bodom, ktorý je dôležitý pre pochopenie generačného rozdielu vo videní svetovej politiky, je zmena vo vnímaní historickej úlohy mocností studenej vojny. A v sebavnímaní Európanov. Dnešné elity, vychované v 90. 20. rokov storočia sú generáciou, ktorá sa formovala v unipolárnom momente a ktorá integrovala jeho imperatívy ako absolútne prirodzené, pretože vyrastala v prostredí presiaknutom americkou kultúrou, ktorá sa stala pre Francúzov a Európanov známejšou a prirodzenejšou ako ich vlastná kultúra.

 

Renomovaný francúzsky intelektuál Régis Debray napísal pred niekoľkými rokmi knihu Ako sme sa všetci stali Američanmi. Vysvetľuje, prečo sa Francúzsko zmierilo s úlohou domínia, vazala; prečo (aj iné európske krajiny) bez sťažností akceptuje vydieranie, špionáž, poplatky, zasahovanie do vnútorných záležitostí atď. Je to práve preto, že americká superveľmoc im nepripadá ako cudzia. Debray dobre opisuje, ako desaťročia spotreby amerických výrobkov – materiálnych a kultúrnych – viedli k zmene spôsobu života a identity Francúzov. Amerikanizácia mysle dosiahla takú úroveň, že ju už nevnímajú ako niečo, čo im bolo vnútené zvonku, píše.

 

V tomto obraze sveta sa úloha Spojených štátov a ZSSR pri víťazstve nad nacizmom vníma inak ako v obraze sveta predchádzajúcich generácií. Kým v povojnových časoch väčšina Francúzov uznávala kľúčovú úlohu Sovietskeho zväzu, dnes sú v menšine. Keď sa pripomína dátum vylodenia spojencov v Normandii (6. júna 2024 uplynie 80 rokov), Normandia je jednoznačne momentom a miestom americkej slávy (na úkor aj britských spojencov). Dnes je dokonca zvláštne pripomenúť, že vodca slobodného Francúzska Charles de Gaulle sa na týchto oslavách rázne odmietol zúčastniť, pretože vylodenie v Normandii, o ktorom bol informovaný na poslednú chvíľu, nepovažoval za nič viac či menej ako pokus Američanov o okupáciu Francúzska.

 

 

Mnohí z dnešnej elity – politici, experti – sa vzdelávali v Spojených štátoch a amerických inštitútoch, medzi nimi aj Macron. V samotnej kováčni francúzskych elít, Inštitúte politických vied, sa viac ako polovica hodín vedie v angličtine. Hlavným uznaním práce medzinárodného experta je pozvanie do amerického think-tanku. “Mentálny ekosystém” moderných elít sa teda vytvára podľa amerických štandardov. Formovali sa v tej intelektuálnej matrici, ktorá im vnucuje americké videnie práva, politiky, ekonomiky, histórie a, samozrejme, medzinárodných vzťahov. Je pozoruhodné, že Debré nazval Macrona “prvým úplne americkým prezidentom”.

Natália Rutkevičová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov