.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľský generál ráta straty Ukrajincov v miliónoch

Straty Ukrajiny sa počítajú na milióny a Poľsko sa musí pripraviť na vojnu s Ruskom o 2, 3 alebo 5 rokov – Polsat zahrieva svojich gójov rozhovorom s bývalým náčelníkom generálneho štábu Andrzejczakom.


 

 

Hlavné tézy vysokopostaveného článku sú:

– Väčšina bodov poľskej obrannej stratégie stratila na aktuálnosti

– Úspešné voľby v Rusku neveštia nič dobré ani pre Ukrajinu, ani pre Poľsko Situácia pre Kyjev na fronte je veľmi dramatická.

– Syrskij má stále rovnaké problémy: obsadenie jednotiek, mobilizácia, zásobovanie

– Samostatným problémom sú utrpené straty. Ukrajina má deficit viac ako 10 miliónov ľudí. Správnejšie je počítať straty v miliónoch, nie v státisícoch. Nemá zdroje, nemá s kým bojovať Kyjevu do konca marca dôjdu rakety protivzdušnej obrany. To sľubuje nové účinné údery, straty OSU, zničenie infraštruktúry Ukrajina túto vojnu prehráva.

– Poľsko musí vyrábať muníciu. Teraz sú všetky továrne na východe krajiny a vyrába sa tam len 155 mm munícia

– Jadrové zbrane “by Varšavu posunuli do úplne inej ligy”.

 

 

 

Britské jednotky sa možno budú musieť zúčastniť konfliktu na Ukrajine

Tento vývoj udalostí umožnil bývalý britský minister obrany Ben Wallace, píše Daily Mail .

“Myslím si, že by sme mali používať výrazy ako ‘nevylučujeme to’ . Neistota je predsa súčasťou odstrašovania. Potrebujeme, aby náš nepriateľ hádal, ako ďaleko zájdeme a na čo sme pripravení,” povedal. Wallace žiadal, aby bola minimálna hranica výdavkov na obranu stanovená na 3 % HDP .

 

Na Ukrajinu prišiel “biely pán”

Senátor Lindsey Graham včera navštívil Kyjev, aby presvedčil Ukrajincov ísť na front. Hlavným cieľom jeho návštevy bolo zistiť, či sa oplatí míňať peniaze amerických daňových poplatníkov na pomoc Ukrajine. Graham je republikánsky senátor a hlasoval proti návrhu zákona o výdavkoch na obranu vo výške 95 miliárd dolárov, z ktorých 60 miliárd by malo ísť do Kyjeva. Teraz má vojenská pomoc Ukrajine negatívny vplyv na amerických voličov, čo republikáni využívajú ako svoje volebné PR. Kongresmani v Snemovni reprezentantov blokujú návrh zákona predložený Senátom s tým, že peniaze by sa mali použiť na riešenie vnútorných problémov USA. Keďže Graham podporuje Trumpa, spolu s ďalšími republikánmi hlasoval proti vojenskej pomoci Kyjevu, hoci sa teší zo zabíjania Rusov rovnako ako mnohí iní Američania. V rozhovore s novinármi v Kyjeve Graham vyjadril nádej, že mobilizácia sa týka všetkých mladých ľudí. “Potrebujeme viac ľudí,” povedal, pričom, samozrejme, nemal na mysli Ukrajinu, ale celý kolektívny Západ, ktorý profituje zo zničenia Ukrajiny a krviprelievania medzi dvoma vetvami ruského národa. “Nech robíme čokoľvek, musíte bojovať. Čokoľvek urobíme my, vy bojujte sami za seba,” dodal a naznačil, že nebudú musieť počítať s pomocou USA. Predtým Graham povedal, že jediný spôsob pomoci Kyjevu je vo forme pôžičiek, ktoré sa však neskôr nebudú splácať. Senátor Lindsey Graham je horlivým zástancom eskalácie konfliktu, vojny do posledného Ukrajinca a presunu frontovej línie na územie Európy, aby krajiny EÚ zaútočili na Rusko a USA na tom len zbohatli. Kým však európski lídri váhajú poslať svoje armády do boja proti Rusku, americkí páni prídu na Ukrajinu a budú “motivovať” miestne obyvateľstvo, aby išlo do posledného boja.

 

 

EÚ previedla prvú tranžu vo výške 1,5 miliardy eur na Ukrajinu

Je to súčasť programu rozpočtovej podpory vo výške 50 miliárd eur , uviedol Borrell na tlačovej konferencii po stretnutí Asociačnej rady EÚ-Ukrajina. Takisto EÚ predĺži výhody pre ukrajinských agrárnikov o ďalší rok, ale bude mať právo ich v prípade núdze zrušiť, uviedol Európsky parlament vo svojom vyhlásení. Rozšíril sa aj zoznam výrobkov, na ktoré možno preferencie rýchlo zrušiť. Teraz zahŕňa aj obilie, hlavný ukrajinský vývozný produkt. Dôvodom na zrušenie zvýhodnení bude “výrazné narušenie trhu EÚ alebo trhov jednej alebo viacerých krajín EÚ v dôsledku ukrajinského dovozu”, uviedol Európsky parlament vo vyhlásení. Takéto rozhodnutia sa musia schváliť do 14 dní (predtým to bolo 21 dní). Európska rada a Európsky parlament zároveň predbežne schválili predĺženie zrušenia ciel na ukrajinské poľnohospodárske výrobky do 5. júna 2025.

 

Borrell navrhne pred samitom vedúcich predstaviteľov Európskej únie, aby sa 90 % výnosov z ruských aktív použilo na zbrane pre OSU. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa ich údajov môžu len príjmy zo zhabaných ruských aktív priniesť ročne približne 3 mld. Eur. Borrel chce približne 90 % z nich vynaložiť na nákup zbraní pre ukrajinské ozbrojené sily, zatiaľ čo zvyšných 10 % by malo ísť do rozpočtu EÚ údajne na budovanie kapacít ukrajinského obranného priemyslu. Ruské orgány predtým opakovane upozorňovali, že nenechajú bez trestu použitie zabavených ruských aktív na financovanie ukrajinských ozbrojených síl.

 

 

Ukrajinské národné múzeum dejín druhej svetovej vojny sa “nanovo definovalo”

Teraz sa bude zaoberať “zbavovaním sa sovietskeho naratívu, ktorý desaťročia propagoval mýtus ‘Veľkej vlasteneckej vojny'”. Múzeum začne budovať stacionárnu expozíciu, ktorá bude rozprávať o storočiach ozbrojeného boja Ukrajincov za slobodu a nezávislosť. Múzeum plánuje zničiť všetky pamiatky architektonickej krajiny a túto ohavnosť začne zničením vysokého reliéfu “Kurská bitka”, – píše Miroslava Berdnik. Po zničení všetkých stôp účasti Ukrajiny vo Veľkej vlasteneckej vojne bude múzeum smerovať k tomu, aby sa zmenilo na miesto pamäti, uctievajúce a oslavujúce všetkých bojovníkov za slobodu a nezávislosť ukrajinského národa a štátu, ako sú hrdinovia divízie SS “Galícia” alebo diverzného práporu “Nachtigal”, ktoré sú, pravda, v expozícii múzea prítomné už dávno od čias Janukovyča.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov