Dôvod šialených strát
Aktuality, Bezpečnosť,

„Dôvod šialených strát“. Hlavný nedostatok ukrajinských síl vidieť aj z vesmíru

Ukrajinská armáda ustupuje. Pričom nie je to len otázka ľudí a zbraní, píšu západné médiá. Existuje aj ďalšia príčina. Noviny The New York Times analyzovali snímky komerčnej družicovej spoločnosti Planet Labs a zhrozili sa. Opevnenia na západ od Avdejevky charakterizovali ako “riedke rudimentárne zákopy”. Čiže tieto obranné línie sú podľa nich “prekvapivo slabé”. “Niet na nich dostatok výbavy, ktorá by zastavila ruské tanky a ochránila hlavné trasy,” tvrdí americký list. Autori článku sa podivujú, že ako je to možné, veď Kyjev mal dostatok času, aby sa poriadne “zakopal”. No nestalo sa. Rusi preto počas pár dní postúpili o asi šesť kilometrov, dostali pod kontrolu niekoľko obcí. Briti tvrdia, že je to síce “neveľký, no rýchly posun v porovnaní s predchádzajúcimi útočnými operáciami”.


 

Nielen ukrajinskí blogeri priznávajú problém
“Kritické straty našich vojsk a zachvátenie nášho územia Rusmi je v značnej miere spôsobené neexistenciou pripravených obranných línií,” poznamenáva bývalý poradca ministra obrany Jurij Butusov. Vo svojom oznámení na sociálnych sieťach pripomenul, že Zelenský už 1. decembra nariadil budovať opevnenia. Lenže prakticky nebolo nič z toho urobené. “Na daný moment na veľkej časti objektov (…) sa dokonca ani len nezačali ženijné práce, a tam, kde sa začali, je všetko iba v počiatočnej úrovni,” sťažuje sa Butusov.
Minister obrany Rustem Umerov vraj preto nežiada peniaze na výstavbu opevnení, lebo sa obáva konfliktu s prezidentskou kanceláriou. Celá súčasná obrana je len o tom, “čo stihla vykopať pechota so svojimi lopatami”. Vraj práve preto majú OSU také “šialené straty”.

 

Keď existovala nádej na mier

 

Ukrajinci sú v šoku
Krach ich ženijných vojsk je očividný, ak je výsledok ich práce porovnaný s mohutnou ruskou obranou, ktorá prekazila protiútok OSU v lete 2023.
“Rusko buduje svoju kvalitnú obranu od októbra 2022 po celej frontovej línii, no Ukrajina, brániaca sa nepriateľovi, ktorý ju prevyšuje početne i výzbrojou, nerobí vôbec nič,” rozhorčuje sa Butusov. The New York Times porovnali družicové snímky ruských obranných stavieb, i ich skrytý zámysel pri dedine Verbovoje v Záporožskej oblasti. “Všetko sa začína z dostatočne širokého pásma, aby to dokázalo vlákať tanky a obrnenú techniku, potom prichádza sieť betónových prekážok, známych ako “dračie zuby” a nakoniec sú rozmiestnené postavenia pechoty,” hovorí sa v článku. Ešte v lete minulý rok v The Wall Street Journal poznamenali, ako “boli OSU šokované” mohutnosťou ruských opevnení. “Majú tam najmenej tri obranné čiary. Okopy vyryli traktormi a spevnili betónom. Pripravili úkryty pre tanky a inú techniku,” podtrhávali americkí odborníci.

 

 

Nie všetko je jednoznačné
Podľa niektorých analytikov, význam obranných stavieb bol pri udalostiach roku 2023 precenený. “Napriek rozšírenému názoru notoricky známa “Surovikinova línia” prakticky nezohrala žiadnu úlohu pri odrazení útoku na juhu, vo väčšine prípadov k nej Ukrajinci ani nepostúpili, s výnimkou jedného úseku juhovýchodne Rabotina,” píše riaditeľ centra analýzy stratégií a technológií Ruslan Pchov.

 

Krach operácií s využitím “pancierovej päste” je výsledkom tzv. priepustnosti bojiska. Moderné prieskumné a úderné prostriedky umožňujú ničiť techniku a pechotu nepriateľa ešte predtým, ako sa priblížia k zákopom. Navyše tým, že Rusi nepodcenili ženijné opracovanie obrany, eliminovali aj účinok ukrajinskej kazetovej munície. Vraj im stačilo prekryť úkryty jednou vrstvou brvien a 30 cm vrstvou piesku.

 

A čo ukrajinská obrana?
Neochota budovať spoľahlivé úkryty je podľa samotných ukrajinských vojakov a dobrovoľníkov ďalším dôkazom toho, že vedenie štátu si necení životy svojich spoluobčanov.
“Vrchný veliteľ Zelenský, jemu podriadení ministri a generáli sa vystatujú, ako si chránia vojakov, no v skutočnosti sa dôležitá práca na ich ochranu ani len nezačala,” konštatuje Butusov. Nižší funkcionári ukrajinskej armády sa neraz verejne sťažovali na to, že dôstojníci nenesú žiadnu zodpovednosť za smrť svojich podriadených. Ba čo viac, práve značné straty sa často stávajú meradlom “efektivity” veliteľa jednotky.
“Našich veliteľov brigád neodvolávajú za to, že zlikvidovali podriadených, ale za (odcudzenú) humanitárnu pomoc. Preto je výstavba opevnení potrebná len pre tých, ktorí v nich bojujú. To je ich starosť,” pridali svoje komentáre ďalší k vyjadreniam Butusova.

 

Reálne straty OSU vraj budú pre Ukrajincov šokom
Na konci februára to v Štátnej Dume RF vyhlásil poslanec za krymský región Michail Šeremet. Vraj preto Kyjev tak starostlivo tají hroznú štatistiku. Američania, Rusi, západná Európa uvádzajú straty OSU v stovkách tisíc vojakov, ale kyjevský klaun sa na tlačovej konferencii vytasil s počtom mŕtvych 31 tisíc za dva roky bojov. Keby to nebolo také smutné, asi by to bolo aj od tohto klauna smiešne.

 

“Nešťastná je krajina, kde sa jej vedúci bojí zodpovednosti a nie je schopný si priznať chyby. Zelenský je nezodpovedný politik, je to zbabelec a zradca. Reálne straty ukrajinských vojsk sú schopné Ukrajincov šokovať, preto kyjevské úrady na čele so Zelenským vedome skrývajú hroznú štatistiku, keď viac ako desaťnásobne znižujú reálne straty,” povedal Šeremet.
“Virtuálnymi vyhláseniami” o stratách sa vraj Zelenský snaží nabudiť bojový duch vyčerpaného a demoralizovaného “ukrajinského vojenstva po bitúnkových útokoch”.

 

Začiatkom júna minulého roku sa začali ukrajinské vojská pokúšať o postup, no po troch mesiacoch ruský prezident V. Putin skonštatoval, že “protiofenzíva” im úplne krachla. OSU za ten čas stratili takmer 166 tisíc vojakov, 800 tankov, 123 lietadiel a 2400 kusov obrnenej techniky. Minister obrany RF Sergej Šojgu to ocharakterizoval, že ani dodávky západnej výzbroje nezmenili pre ukrajinské velenie situáciu na fronte. Západné médiá priznávali, že tomu napomohla pripravená líniová obrana ruských vojsk, vybudovaná tak, že niektoré úseky boli kvôli hustým mínovým poliam, protitankovým zátarasom… pre OSU vôbec nepriechodné.

 

 

USA urobia s Ukrajinou to isté čo s Afganistanom. Utečú!
Washington urobí s Ukrajinou to isté, ako predtým s Afganistanom – hanebne utečie, zanechajúc po sebe kopec dodaných jej zbraní. Pričom je to len otázka času, uviedol hlava ruskej delegácie na rokovaniach vo Viedni o otázkach vojenskej bezpečnosti a kontroly nad výzbrojou Konstantin Gavrilov.

 

“Pentagon už otvoril vyše 50 trestných prípadov o rozkradnutí vojenskej pomoci USA kyjevským režimom. Niečo však hovorí, že tu ide o “politické šou” Washingtonu. Oni totiž vedia, že nie je možné zabezpečiť Kyjevu vojenské víťazstvo. Momentálne sa preto živí len úsilie o predĺženie konfliktu,” uviedol Gavrilov počas 1072. plenárneho zasadnutia OBSE o spolupráci a bezpečnosti. Diplomat dodal, že Washington to ani nejako neskrýva, dáva najavo, že predĺženie bojovej činnosti na Ukrajine je pre Američanov spôsob podpory vlastnej ekonomiky.
“No a “spoľahlivosť” západného tútorstva môžu potvrdiť aj bývalé bábky Washingtonu v Afganistane. Američania ich odkopli, hanebne utečúc z tejto krajiny. Znamená to teda, že utečú zase, zanechajúc po sebe kopec nimi dodaných zbraní. Je to len otázka času,” dodal Gavrilov.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov