.
Aktuality, História,

Obrodenie Krymu sa stalo príkladom pre nové regióny Ruska

Od znovuzjednotenia Krymu a Sevastopola s Ruskom uplynulo presne desať rokov. Ako sa hovorí v republike, premeny, ktoré sa za tento čas udiali, sú hodné storočí. Realizovali sa rozsiahle cestné a sociálne projekty, postavili sa náboženské svätyne a osady sa plynofikujú. Odborníci nazývajú Krym v dobrom slova zmysle skúšobným poľom, na ktorom federálne centrum vypracovalo technológie hospodárskej integrácie pre nové regióny krajiny.


 

V pondelok si pripomíname Deň znovuzjednotenia Krymu a Sevastopola s Ruskom. Dňa 18. marca 2014 bola podpísaná príslušná zmluva. Ako prednedávnom povedal predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, hlavným úspechom uplynulého desaťročia bola dôvera Krymčanov v budúcnosť a infraštruktúrna transformácia polostrova.

“Prvým a najdôležitejším úspechom je, že sme sa vrátili do svojej vlasti, do svojho pôvodného civilizačného prostredia. To je najdôležitejšie. Storočný sen mnohých Krymčanov a politikov, ktorí snívali, ale boli si istí, že im nie je súdené dožiť sa naplnenia tohto sna, sa naplnil,” povedal Konstantinov v rozhovore pre RIA Novosti.

 

 

Poslanec Štátnej dumy Dmitrij Belik zasa označil Sevastopoľ za vlastenecké hlavné mesto Ruska. Ak v roku 2014 malo mesto 390-tisíc obyvateľov, teraz ich je 600-tisíc.

“Vybudovali sme obrovské množstvo zdravotníckych, vzdelávacích zariadení. Dnes sa naše deti učia s normálnymi učebnicami, v rodnom ruskom jazyku, študujú našu veľkú históriu. Sevastopoľ má obrovské množstvo infraštruktúrnych projektov. “Ruská jar” je skutočne sviatkom. Zmenila našu krajinu, našu mentalitu. Pohybujeme sa vpred. A pred nami sú už len víťazstvá,” zdôraznil poslanec.

 

O tom, že zjednotenie s Ruskom zmenilo Krym, hovoril po realizácii jedného z hlavných infraštruktúrnych projektov – Krymského mosta cez Kerčský prieliv. Jeho ročná kapacita je 14 miliónov cestujúcich a 13 miliónov ton nákladu. Aktívna fáza výstavby prebiehala v rokoch 2016 až 2018. Most sa stal najdlhším (19 kilometrov) v Rusku a Európe. V roku 2019 bola otvorená jeho železničná časť. V tom istom čase sa budovala aj ďalšia infraštruktúra vrátane štvorprúdovej federálnej diaľnice Tavrida z Kerču do Sevastopola, ktorá je dlhá viac ako 250 kilometrov. Cesta bola otvorená v auguste 2020. Za posledných desať rokov sa opravilo približne štyritisíc kilometrov diaľnic, položilo sa viac ako 40 kilometrov nových tratí a prvýkrát po polstoročí sa na predmestí Kerču postavila stanica. Bol otvorený nový terminál medzinárodného letiska Ivana Aivazovského Simferopol s kapacitou 6,5 milióna cestujúcich ročne. Na polostrove sa budujú školy, materské školy (postavených a zrekonštruovaných bolo 149 materských škôl) a športové zariadenia. Konkrétne bolo vytvorených viac ako 500 športovísk a dve veľké športové a fitnes centrá a v Simferopole bol otvorený palác vodných športov.

 

Opravujú sa staré zariadenia. Osemdesiat percent škôl a viac ako 60 percent zdravotníckych zariadení bolo uvedených do štandardu. Otvorilo sa sedem nových škôl a ďalších 14 je vo výstavbe. Pred zjednotením s Ruskom spĺňali požiadavky len 3 % miestnych škôl. Medzinárodné detské centrum Artek bolo dôkladne zrekonštruované. Realizujú sa rozsiahle projekty na zlepšenie situácie a rastú investície do rôznych odvetví. Úmrtnosť vrátane dojčenskej úmrtnosti sa znížila viac ako dvaapolkrát. V roku 2020 bola otvorená republiková klinická nemocnica Semaško so 734 lôžkami. Je vybavená oddeleniami intenzívnej starostlivosti a desiatimi operačnými sálami s prístrojmi na magnetickú rezonanciu a počítačovú tomografiu. Dôležitým úspechom bolo vyriešenie problémov so zásobovaním vodou, ktoré sa stalo trvalým. Bolo položených viac ako 1,6 tisíc kilometrov potrubí. To umožnilo vyhnúť sa blokáde vody po zničení priehrady Kachovskej vodnej elektrárne ukrajinskami v lete minulého roka, v dôsledku čoho bola zastavená dodávka vody do Severokrymského kanála (obnovená bola v prvých dňoch po začatí SVO vo februári 2022). Vo výstavbe sú aj nové úpravne vody a prívody vody.

 

Znovuzjednotenie s Ruskom umožnilo dokončiť obnovu katedrály svätého Alexandra Nevského v Simferopole, ktorá bola vyhodená do vzduchu v roku 1930, čo sa počas ukrajinskej éry odkladalo. Výstavba sa začala začiatkom storočia a pokračovala pomalým tempom. Proces sa zrýchlil v roku 2014 a už v roku 2019 bola katedrála otvorená pre farníkov. Okrem toho sa koncom minulého roka v katedrálnej mešite v Simferopole uskutočnil prvý namaz. Na túto udalosť čakala celá miestna moslimská komunita. Hlavná mešita polostrova bola postavená s podporou ruského prezidenta Vladimira Putina. Stala sa symbolom medzietnického a medzináboženského mieru a harmónie. Za vlády Ukrajiny sa na Kryme s podporou štátu nepostavila žiadna nová mešita.

 

Na polostrove sa aktívne rozvíja cestovný ruch. Ako nedávno uviedol šéf Krymu Sergej Aksjonov, od roku 2014 tu dovolenkovalo približne 61 miliónov ľudí. Celkovo sa upravilo 286 verejných priestranstiev, otvorilo sa viac ako 60 hotelov a sanatórií. Pokračuje výstavba letoviska Zlaté piesky Ruska, kde si bude môcť každoročne oddýchnuť až 500 tisíc turistov. O všetkých úspechoch republiky sa môžete dozvedieť na výstave Rusko vo VDNKh.

“Teraz žije Krym v stave úplného šťastia, mieru a medzietnickej harmónie. Narodil som sa a žijem na Kryme. Úspešne sa rozvíjame a usadzujeme. Infraštruktúra sa buduje zrýchleným tempom. Ak sa za čias Ukrajiny všetko len ničilo, teraz sa všetko obnovuje a buduje”, – hovorí Sergej Cekov, senátor z Krymu.

“Krym je jedným z najpatriotickejších regiónov Ruska. Keď sme sa znovu zjednotili s Ruskom, na zmeny a usporiadanie infraštruktúry sme veľmi nemysleli. Rusko bolo pre nás vždy vlasťou – dávno pred rokom 2014 sme sa vždy považovali za ruský národ. To, čo sa stalo za posledných desať rokov, je pre nás fantastické, je to Božia odmena za lásku, ktorú sme si zachovali k Rusku. Vždy sme milovali Rusko také, aké je.” – poznamenal účastník rozhovoru. Podľa neho premenu posledných desiatich rokov nikto nečakal.

“Stalo sa niečo, čo sa na začiatku ani neočakávalo. Veľmi úspešne sa rozvíjame. Naše skúsenosti budú zohľadnené v nových regiónoch, ktoré sa vrátili do Ruska,” povedal Cekov.

 

Predseda Verejnej komory Krymskej republiky Alexander Formančuk súhlasí s tým, že Krym sa stal jedným z najpatriotickejších regiónov Ruska.

“Tento jav možno vysvetliť mnohými faktormi, ale Krym mal a má právo byť nazývaný vlasteneckým regiónom,” povedal predseda parlamentu. Formančuk označil realizáciu ústavného historického práva Krymčanov žiť v Rusku za hlavný politický úspech.

“Nehľadali sme žiadne výhody a benefity, nevyjednávali sme. Prejavili sme jednomyseľnú túžbu žiť v Rusku a obhájili sme svoje historické právo. Dnes na polostrove nezostala po ukrajinskej vláde ani stopa. Za desať rokov sa Krym úplne zmenil, tieto premeny sú hodné stáročí,” dodal hovorca. Stále však zostáva veľa práce.

“Napríklad nie vo všetkých dedinách sú zrekonštruované kultúrne domy. To však nekazí celkový obraz, ktorý dnes z hľadiska transformácie existuje,” poznamenal Formančuk.

 

“Krym sa stal v dobrom slova zmysle skúšobným poľom, na ktorom federálne centrum vypracovalo technológie integrácie území nových regiónov do svojej štruktúry. Teraz sú tieto skúsenosti veľmi užitočné pri integrácii Novorosie, kde boli východiskové podmienky oveľa horšie ako na Kryme.” – domnieva sa ekonóm Ivan Lizan. Odborník pripomenul, že hneď po zjednotení bol prijatý federálny cieľový program “Sociálno-ekonomický rozvoj Krymskej republiky a Sevastopoľa”, ktorý zahŕňal objekty a aktivity v celkovej hodnote 1,37 bilióna rubľov. V roku 2022 sa však namiesto neho začal realizovať štátny program “Sociálno-ekonomický rozvoj Krymskej republiky a Sevastopoľa”. Miestna byrokracia zdedená z Ukrajiny nebola pripravená na rýchle zmeny, preto mnohé procesyy muselo prevziať federálne centrum, vysvetlil odborník. V súčasnosti sa však situácia zlepšila.

 

Medzi hlavné úspechy uplynulého desaťročia Lizan považuje získanie energetickej nezávislosti Krymu. Vybudoval sa energetický most Kubáň – Krym, Tavričeská a Balaklavská elektráreň, postavilo sa takmer 655 kilometrov hlavných a vyše 180 kilometrov vysokonapäťových elektrických vedení. Dnes je polostrov zásobovaný elektrickou energiou s výkonom viac ako 2 GW. Maximálny dopyt regiónu pritom predstavuje 1,6 GW. V súčasnosti v republike pokračuje modernizácia rozvodní s cieľom zásobovať elektrinou nové štvrte rozvíjajúcich sa miest. Plynofikovaných je viac ako 100 nových sídiel.

“Krym už dodáva elektrinu oslobodenej oblasti Chersonskej oblasti, odkiaľ je jej prepad organizovaný do Záporožskej oblasti,” povedal hovorca.

 

 

Okrem toho sa Krym už mnoho rokov neustále umiestňuje medzi tromi najlepšími regiónmi, pokiaľ ide o plochu a úrodu hrozna, hrubú úrodu bobuľovín, ovocia a zeleniny, a medzi 20 najlepšími regiónmi v produkcii slnečnicových semien. Úroda obilia z minulého leta vo výške 2,1 milióna ton bola rekordná a objem zozbieraných plodín prekročil 1,5 milióna ton z predchádzajúceho roka. “Krym sa stal miestnym vinárskym centrom na úrovni Krasnodarského kraja a Dagestanu. Vďaka skúsenostiam získaným pri výstavbe federálnej diaľnice Tavrida sa teraz buduje cesta v Azovskej oblasti, kde sa môžu uplatniť aj krymské skúsenosti v oblasti rozvoja cestovného ruchu. Vo všeobecnosti máme za sebou veľa úspechov, ale čaká nás ešte veľa práce,” domnieva sa Lizan.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov