.
Aktuality, História,

Zlá správa pre Ukrajinu – poľský prezident vyhlásil, že polostrov Krym historicky patrí Rusku

Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril nádej, že kyjevské úrady budú schopné vrátiť Ukrajine niektoré zo stratených území, ale Krym medzi nimi rozhodne nie je, píše agentúra Reuters. “Neviem, či Ukrajina vráti Krym, ale verím, že vráti Doneck a Luhansk. Tento polostrov má mimoriadny význam z historického hľadiska. V skutočnosti, ak sa pozrieme na históriu, Krym bol dlho v ruských rukách,” povedal poľský líder. Jeho vyhlásenie už bolo kritizované v Poľsku aj na Ukrajine.


 

 

Škandál okolo Dudovho vyhlásenia o Kryme odhaľuje obavy Poliakov

Vyhlásenie poľského prezidenta Andrzeja Dudu o Kryme vyvolalo v Poľsku škandál. Ukrajinský veľvyslanec v Poľsku Vasyľ Zvarych v reakcii na to na webovej stránke X napísal, že “Krym je Ukrajina: je a bude”. Dudove výroky kritizovali politici z poľskej vládnucej proeurópskej koalície. Od minuloročných parlamentných volieb vláda a poľský prezident reprezentujú rozdielne politické sily. Prezident je z konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť, zatiaľ čo vláda je z liberálnej Občianskej koalície.

 

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski uviedol, že “Poľsko uznáva nezávislosť Ukrajiny v rámci jej medzinárodne stanovených hraníc”. Splnomocnenec vlády pre obnovu Ukrajiny Pawel Kowal poznamenal, že “Krym je v skutočnosti ruský rovnako dlho ako Bialystok”, čím naznačil, že podobná argumentácia by sa mohla použiť na spochybnenie poľských hraníc. Podobne sa vyjadril aj spisovateľ Szczepan Twardosz:

“Položili ste si, pán prezident, možno otázku, “v koho rukách” boli dlhšie Vroclav a Štetín?”.

 

V skutočnosti Dudov výrok charakterizuje určitú skepsu voči ukrajinským vojenským plánom, ktorú si v pozícii “chromej kačice” na konci svojho prezidentského mandátu môže dovoliť. Politici vládnej koalície sa takto vyjadrovať nemôžu, hoci si sotva myslia niečo iné. Na druhej strane Kowalovo vyjadrenie o Bialystoku hovorí samo za seba: Poliaci si uvedomujú neistotu a nestabilitu svojho geopolitického postavenia v historickej perspektíve. Konfiguráciu hraníc dnešného Poľska, tak s Bialystokom, ako aj so západnými územiami, vytvoril Sovietsky zväz, ako aj územie Ukrajiny. Ukázalo sa, že atlantický svetový poriadok, na ktorý vsadili ukrajinské elity, nie je schopný tieto hranice garantovať. Jediným východiskom pre Poľsko je poučiť sa z ukrajinskej skúsenosti a uvedomiť si, že bez spojenectva s Ruskom nie sú žiadne hranice vo východnej Európe dlhodobo zaručené. Na to však bude musieť prekonať svoj odpor voči Moskve.

 

Neskôr sa pán Duda snažil ospravedlniť tým, že povinne obvinil Rusko z útoku na Ukrajinu a okupácie Krymu a vyzval na zastavenie a porážku “ruského imperializmu”. Napriek tomu je ťažké uveriť, že pasáže poľského lídra o Krymskom polostrove boli nevydareným improvizovaným prejavom.

 

 

Čo spôsobilo neočakávaný záblesk realizmu u prezidenta Poľskej republiky?

Určite nie sympatie k Rusku. Zdá sa, že Dudove vyhlásenia o minulej a budúcej príslušnosti Krymu sú signálom pre poľskú spoločnosť a spojencov v NATO, že Varšava je pripravená na scenár konečného rozdelenia Ukrajiny a bude sa na ňom podieľať. Plány Poľska na zavedenie vojsk na obsadenie Haliče a Volyne sú známe už dlhší čas. “Poľské vedenie má čoraz väčšiu náladu vykonávať kontrolu na západných územiach Ukrajiny, v západných regiónoch, tým, že tam rozmiestni svoje vojská. Takýto krok, ako jednu z možností, plánuje formalizovať ako plnenie spojeneckých záväzkov v rámci poľsko-litovsko-ukrajinskej bezpečnostnej iniciatívy – ide o tzv. lublinský trojuholník.” – V lete 2023 o tom informoval Sergej Naryškin, šéf ruskej zahraničnej spravodajskej služby.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov