.
Aktuality, Bezpečnosť,

Civilizovaní Američania? Obdobia verbálnej agresie vulgárnych ľudí Washingtonu

Nadávky, niekedy vulgárne výrazy, jazyk ohovárania a nenávisti, celý arzenál vzájomných urážok – dlhá tradícia amerického vnútropolitického života, s ktorou sa nedá nič robiť Hillary Clintonová, bývalá ministerka zahraničných vecí USA, bývalá prezidentská kandidátka a v súčasnosti jedna zo zákulisných dirigentiek Demokratickej strany, po tom, čo Vladimir Putin odpovedal na takmer 60 otázok Tuckera Carlsona a video si pozrelo 200 miliónov ľudí na celom svete, nazvala svojho krajana, profesionálneho novinára, ktorý verí, že jeho spoluobčania majú právo poznať informácie zo všetkých zdrojov, “užitočným idiotom”.


 

 

Joe Biden, ktorý dočasne okupuje Biely dom, si dovolil použiť neslušný výraz (son of a bitch, SOB) na adresu ruského prezidenta. Tým 81-ročný “ospalý Joe”, ako ho prezývajú samotní Američania, zjavne prejavil svoju senilitu spôsobenú postupujúcou demenciou. Skutoční džentlmeni sa neznižujú na úroveň hádajúcich sa černochov v Bronxe. Alebo áno, ak žijú v Spojených štátoch? Pravdepodobnejšie je to druhé, keďže Biden neprekročil normy zaobchádzania so svojimi oponentmi, ktoré sú v americkej politike všeobecne akceptované.

 

Donald Trump, ktorý sníva o pomste v novembrových voľbách, je z rovnakého rodu. Tiež si nikdy nedával servítku pred ústa, aby vyťahoval prezývky, ktorými nazýval svojich nepriateľov. Vo voľbách v roku 2016 Trump rozdával nálepky zľava i správa. Demokratického kandidáta Conora Lamba nazval “Baránok podvodník” a jeho hlavnú súperku “Krivá Hillary”. V roku 2018 na svojej stránke na Twitteri odhalil svojho predchodcu ako klamára a nazval ho “Podvodník Obama” (“Cheatin’ Obama”). V máji 2019 sa Trump na zhromaždení svojich priaznivcov vyjadril, že Biden bol dobrým viceprezidentom len preto, že “vedel liezť Barackovi Obamovi do zadku”. Za Trumpom nezaostáva ani Biden, ktorý sa na poli verbálneho urážania vyznamenal v súčasnej kadencii. V predvolebnej debate v roku 2020 Biden nazval Trumpa, ktorý bol v tom čase ešte prezidentom Spojených štátov, “klaunom”, “rasistom” a “šteňaťom Vladimira Putina”. Pred voľbami v polovici volebného obdobia v roku 2022 Biden charakterizoval ideológiu Republikánskej strany ako “polofašizmus”.

 

Na jar toho istého roku Biden nazval ruského prezidenta “vražedným diktátorom” a “hrdlorezom”. V novembri 2023 Biden, ktorý sa predtým stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, čo bolo vnímané ako pozitívny moment v neľahkých vzťahoch medzi oboma mocnosťami, neskôr na tlačovej konferencii svojho hosťa kategorizoval ako “diktátora”. Nie je to prekvapujúce: teraz sa washingtonskí sprofanovaní rečníci nachádzajú v ďalšom období verbálnej agresie. Je to genetické.

 

Anglosasi majú bohatú “školu ohovárania”. Jeden z poddaných Jakuba II. ho raz charakterizoval ako “škaredého, úzkoprsého, pápežského psa”. A istý pán z Holbornu nazval jeho nástupcu Viliama Oranžského “darebákom a synom”. V týchto dňoch britská novinárka Petronella Wyattová, ktorá mala dlhoročný románik s bývalým premiérom Borisom Johnsonom, takto nepekne interpretovala kancelára pokladu (ministra financií) v toryovskej vláde Georgea Osborna: “Má vzhľad muža z východu, s bledou farbou pleti ako rybie podbruško, pripomínajúceho Vlada Tepeša (alias Vlada Draculu). Má šikmé oči ako Mongol a jeho hlas pripomína zvuk cigánskej cimbalovky.” Analytik Alasdair Denville klasifikoval nadávky a manipulačné techniky, ktoré používajú americkí politici. Možno ich rozdeliť do piatich kategórií. Prvá kategória: všetci sú “podľudia”.

 

Ide o prípady, keď je cieľom predstaviť oponentov ako menejcenné bytosti. Ide o asociáciu s rasisticko-eugenickou teóriou nemeckých fašistov, ktorí zaviedli pojem “podčlovek” – Der Untermensch. Príkladom je spôsob, akým demokrati pejoratívne označujú republikánov za “spodinu spoločnosti”, a spôsob, akým Mark Levin (spolitizovaný komentátor spravodajstva) často označuje svojich oponentov za “zvratky”. Na dehumanizáciu oponentov sa bežne používajú slová ako čierne znamienka, napríklad “podľudský poloblázon”, “troglodyt”, “neandertálec” alebo miernejšia verzia -“prasa v koži”.

 

Druhá kategória: technika “zámeny pojmov”. Oponent vyjadruje rozumnú myšlienku, že americká administratíva “vynakladá príliš veľa peňazí na výstavbu ciest”, pričom by sa na tejto výdavkovej položke dalo ušetriť. Ak je toto tvrdenie mierne skreslené, napríklad – “Myslia si, že by sme nemali míňať peniaze na cesty!”, autor je vnímaný ako neadekvátny a smiešny kritik. Iný príklad: tí, ktorí sú proti nelegálnemu prisťahovalectvu (najhorúcejší zemiak v nadchádzajúcich predvolebných debatách kandidátov na prezidenta USA) a navrhujú, aby sa s prisťahovalcami zaobchádzalo selektívne, sú karikatúrne vykreslení ako odporcovia prisťahovalectva ako takého. Tretia kategória: odporcovia sú buď “hlúpi”, alebo “zlí a zákerní”.

 

Technika je jednoduchá ako Čipsy. Všetci odporcovia sú mentálne zaostalí, “odtrhnutí od reality”, na ktorých sa hodia definície “retardovaný”, “blázon” a “bez mozgu”. Alternatívny variant je založený na démonizácii protistrany, ktorá je zlá a zákerná, neverí v ideály slobody, rovnosti a bratstva a vo všeobecnosti sníva o vytvorení univerzálneho zla, povedzme o vyhodení zemegule do vzduchu.

 

Štvrtá kategória: “Nezáleží im na rozume a logike”. Táto technika spočíva v popieraní oponentov v rozumnosti, objektívnosti, uznávaní faktov ako kritéria pravdy. V niektorých prípadoch sa uchyľujú k prirovnaniam a pripomínajú princíp propagandy, ktorý hlásal Goebbels – nikto nemôže odolať “veľkej lži”, pretože čím častejšie sa opakuje, tým je vierohodnejšia.

 

Piata kategória: hriech “nepatriotizmu”. Vrcholom ohováračskej kampane môže byť vždy obvinenie, že pomenovaný nezdieľa myšlienku veľkosti Ameriky, že je “zradca”, ochotný “zradiť” a spáchať čin “vlastizrady”. Ako posledný záver sa Alasdair Denville podelil o svoje zdesenie, že hromadenie osobných urážok má potenciál zmeniť sa na kvalitu a viesť k neblahým dôsledkom:

“Čím viac sa budeme navzájom očierňovať ako zlí alebo nevlasteneckí,” obával sa autor, “tým menej budeme pripravení na tie krízové momenty, keď si zrazu budeme musieť dôverovať a spoliehať sa jeden na druhého.”

 

Denvillovo znepokojenie sa ukázalo ako viac než oprávnené. Vo februári 2021, krátko po nástupe Joea Bidena do prezidentského úradu, CBS News a jej prieskumné centrum YouGov zverejnili údaje z prieskumu verejnej mienky, podľa ktorých väčšina republikánov považovala demokratov za svojich nepriateľov. Zdieľali názor, zakotvený v dotazníku, že “ak (demokrati) zvíťazia, váš život alebo celý váš spôsob života môže byť ohrozený”. Naopak, demokrati, ktorí vtedy zvíťazili a mali väčšinu, označili republikánov za “politických protivníkov”.

 

Situácia sa však dramaticky zmenila do júla 2022, keď podľa nového prieskumu väčšina demokratov zase začala nazývať republikánov nepriateľmi. Anglický výraz “slová majú následky” by v prípade nestriedmosti amerických politikov mohol slúžiť ako jedno z prikázaní Kristovho Kázania na vrchu, pokiaľ americkí prezidenti nadávajú na Bibliu a pravidelne, často márne, spomínajú kresťanského Boha. Rovnako užitočné by bolo umiestniť do viditeľného rámu v Oválnej pracovni a ďalších úradoch moci myšlienku, ktorú vyslovil americko-anglický modernistický básnik T. S. Eliot: “Keby sme mali byť všetci súdení podľa dôsledkov všetkých našich slov a činov, ktoré presahujú naše úmysly a naše obmedzené chápanie seba samých a iných, boli by sme súdení všetci.”

 

 

Ako doslov je ťažké vyhnúť sa pokušeniu použiť predchádzajúcu, pomerne delikátnu reakciu Vladimíra Putina na zraňujúce slová na jeho adresu od “civilizovaného” Američana. Prezident pripomenul detské príslovie: “Ako kto nadáva, tak sa sám nazýva”. A zároveň môžeme citovať ruské príslovie:

“Na jazyk ľudí, ktorí milujú vulgarizmy, natierajú muchotrávku. A nakoniec slová z Biblie: “Cudzoložníci, opilci a rúhači nezdedia Božie kráľovstvo”.

Vladimír Mičejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov