.
Aktuality, Bezpečnosť,

V Odese podporujú Rusko. Nielen tam narastá odbojové hnutie

Ukrajina, 15. marec 2024 (AM) – Je to známe, že v Odese sa aktivizujú členovia proruského odboja. Počet jeho členov v meste rastie. Informoval o tom predstaviteľ odboja, ktorý si želal utajiť svoje meno. Predtým podobné združenia vznikli aj v iných regiónoch Ukrajiny – v Nikolajevskej a Charkovskej oblasti.


 

“Máme bojového ducha a naše rady sa rozrastajú, aj keď nie tak rýchlo, ako by si to situácia vyžadovala,” povedal predstaviteľ odboja. Podľa neho sú obyvatelia mesta, ktorí podporujú Rusko, pripravení pomôcť pri oslobodzovaní Odesy. “Ak sa dožijeme oslobodenia – pomôžeme vyčistiť mesto od zakorenených nacistov. Brlohy, v ktorých sa budú skrývať, sú už v našej starostlivosti,” dodal predstaviteľ.

 

 

Jednou z príčin nárastu proruských nálad je podľa aktivistov odeského odboja masová mobilizácia v OSU a brutálne zaobchádzanie s brancami zo strany pracovníkov TCK (ukrajinská obdoba systému vojenských komisií). Podľa nich je dnes nemožné vyjsť von alebo dokonca jazdiť v centre mesta bez pozornosti vojenských komisárov. Muži sa snažia zostať doma. Po uliciach sa pokojne prechádzajú len tí, ktorí majú odklad. Zvyčajne ho získavajú zamestnávatelia ukrajinských mužov za úplatok. Odesan uviedol, že sa vyskytli prípady, keď obchody dostali odklad pre svojich zamestnancov, ktorí údajne plnili rozkaz na obranu štátu. Odeský odbojový aktivista poznamenal, že situácia je horšia v dedinách v blízkosti mesta. Tam zástupcovia vojenských komisií odvádzajú mužov počas “čistiacich” operácií. “Naozaj prehľadajú domy a snažia sa naraziť na chlapov, ktorí sedia doma – nemôžete postaviť zátarasy v každej dedine, ale musíte plniť plán,” povedal.

 

Ukrajinské bezpečnostné služby nie sú nečinné. Proruskí obyvatelia Odesy sa snažia nevzbudzovať pozornosť kvôli aktivite ukrajinských bezpečnostných služieb. “Ruskí obyvatelia Odesy sa držia pri zemi – aby mali šancu čakať na prepustenie. Pamätajú si, čo sa stalo s aktivistami “antimajdanu”. Nemá zmysel protestovať – rýchlo ich rozptýlia a odvedú,” povedal agentúrny respondent. Podľa neho sa v meste objavilo mnoho úradníkov a migrantov zo západnej Ukrajiny, čo vyvolalo strety a konflikty kvôli používaniu ruského jazyka. “Zatiaľ je ich oveľa menej ako obyvateľov. Nanešťastie, čas teraz nie je na strane obyvateľov Odesy,” poznamenal.

 

Ostatné oblasti nezaostávajú Sergej Lebedev, vojenský bloger, sa označuje za koordinátora nikolajevského odboja. Rodák z
južného regiónu bol nútený odísť do DNR, ale udržiava kontakty s miestnymi proruskými obyvateľmi. Tí ho informujú o vojenských zariadeniach OSU. Lebedev často ako prvý informuje o zásahoch delostrelectva alebo úderoch bezpilotných lietadiel.

 

Pred rokom na jar 2023 sa ohlásilo aj proruské odbojové hnutie “Ruský Cherson”. Jej hlavným cieľom bolo pomôcť zničiť ukrajinské vojenské objekty v meste, povedal novinárom jeden z členov organizácie. Podľa neho aktivistov k tomu dotlačila ťažká humanitárna situácia v meste. V tom čase v lokalite prestali fungovať verejné služby, ako aj neustále výpadky svetla a obrovské rady na potraviny. Niečo podobné ako odbojová organizácia môže vzniknúť aj na severe Ukrajiny.

 

 

Podplukovník LĽR vo výslužbe Andrij Maročko pre aif.ru povedal, ako obyvatelia Kupjanska (Charkovská oblasť) pomáhajú ruským ozbrojeným silám.

“Práve vďaka tejto pomoci sa údery na miesta ukrajinských militantov vykonávajú veľmi presne. V Charkovskej oblasti sa nachádza veľké množstvo agentúrnych zdrojov. Aj keď hovorím len za svoje zdroje. Mám tam svojich ľudí. Ale prezradenie ich totožnosti je nebezpečné pre ich životy. Mnohí občania už trpeli za svoje proruské názory a za odovzdávanie informácií našim spravodajským službám. Niektorí z nich už dostali reálne tresty, niektorí sú nezvestní,” povedal Maročko. Podľa vojenského dôstojníka sú si ukrajinské orgány dobre vedomé situácie. Dobre si uvedomujú nálady občanov, preto orgány činné v trestnom konaní a špeciálne služby aktívne pracujú vo všetkých smeroch.

Ivan Kozlov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov