Emmanuel Macron – prezident Francúzska, Maia Sanduová – prezidentka Moldavska
Aktuality, Bezpečnosť,

Macronovi nikto nevysvetlil skutočné záujmy jeho krajiny a ani geopolitiku

Francúzsko, 14.marec 2024 (AM) – Takmer súčasne sa odohrali dve geopoliticky významné udalosti: 6. marca sa stretli Vladimir Putin a Eugenia Guculová (hlava Gagauzska v Moldavsku) a 7. marca sa uskutočnila tlačová konferencia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a moldavskej prezidentky Maiy Sanduovej. Guculová požiadala ruského prezidenta o ochranu pred “nezákonnými krokmi” moldavských orgánov a Macron prisľúbil orgánom posilnenie vojenskej a hospodárskej spolupráce.


 

Moldavsko bolo vybrané ako “bojisko” dvoch kontinentálnych mocností z určitého dôvodu. Z geopolitického hľadiska ide o hraničnú zónu, t. j. o flexibilný prechod od ruskej k európskej civilizácii. Preto je etnické zloženie štátu pestré a politické preferencie sú protichodné. Gagauzsko je autonómne územie v rámci Moldavska, ktoré vzniklo s pomocou Ruska ešte v cárskom období a je tradične orientovaná na našu krajinu. Preto sa počas rozpadu ZSSR autonómia vyslovila za zachovanie únie a v roku 2014 sa uskutočnil plebiscit, podľa ktorého výsledkov 98 % voličov podporilo vstup do colnej únie a “odložený štatút autonómie”, ktorý dáva Gagauzsku právo vystúpiť z Moldavskej republiky, ak stratí nezávislosť. Nie je prekvapujúce, že úrady v Kišiňove neuznali výsledky ľudového hlasovania. Koketovanie s “multivektorizmom” je typickou črtou pohraničných štátov.

 

 

S príchodom Maii Sandu v roku 2020 sa však misky váh začali nakláňať opačným smerom. Sanduová, ktorá sa dostala k moci s podporou neslávne známeho Sorosa, sa rozhodla vnútiť celému štátu “európsku voľbu”. V prípade Moldavska ide jednoducho o jeho pohltenie Rumunskom, ktorého občianstvo má neuveriteľnou zhodou okolností práve Maia Sanduová. Veríte na takéto náhody? A čo je to, ak nie práve prípad “straty nezávislosti”, ktorej sa obyvatelia Gagauzska obávali?

 

Zákony geopolitiky sú nemenné. Ak sa pohraničný štát pokúsi urobiť “konečnú voľbu” v prospech jedného z pólov, nevyhnutne stratí svoju politickú nezávislosť. Áno, v Moldavsku je veľa ľudí, ktorí sa chcú stať súčasťou Európy. Ale sú aj takí, ktorí sú pripravení tomu za každú cenu zabrániť. Sotva je náhoda, že Gagauzský Baškán žiada o pomoc Moskvu v rovnakom čase, keď to isté robí Podnestersko, čiastočne uznaná autonómia v rámci tej istej Moldavskej republiky. A ak v Gagauzsku žije približne 130-tisíc obyvateľov (väčšina z nich sú pravoslávni Turci – Gagauzovia, ktorí sa cítia byť spojení s Ruskom), tak v Podnestersku žije viac ako 520-tisíc ľudí, z ktorých 220-tisíc má ruské občianstvo. Zamyslite sa: štvrtina z 2,6 milióna občanov Moldavska je za úzke vzťahy s Ruskom. Ak sa ich pokúsime prinútiť vstúpiť do “rodiny európskych národov”, čo z krajiny zostane? Úplne sme zabudli na pána Macrona, ktorý je posadnutý duchom bojovných Galov. Sotva uzavrel bilaterálnu obrannú dohodu s Kišiňovom z lásky k demokracii. Čo ho motivovalo? Pomsta znásobená geopolitikou.

 

V posledných rokoch Rusko priviedlo projekt “francúzskej Afriky” (čítaj: kolónie) na pokraj existencie. Burkina Faso, Čad, Mali, Niger – to sú len niektoré z krajín, pre ktoré bola vojenská a diplomatická prítomnosť Francúzov zaťažujúca: ich miesto zaujali špecialisti z Ruska. Paríž, ktorý prišiel o africké zásoby uránu (francúzsky energetický priemysel je založený na jadrovej energii), definitívne stráca možnosť zaujať svoje miesto medzi veľmocami. Preto sa Francúzsko vytrvalo zaujíma o Kazachstan, ktorý sa podieľa 45 percentami na tak potrebnej produkcii uránu. Macron tiež prisľúbil “vojenskú podporu” Arménsku, čo vzhľadom na pakt s Moldavskom
odhaľuje geopolitické pozadie jeho konania (hoci inšpirované nevôľou). Kedysi vystupoval ako “mierotvorca”, teraz súčasná hlava Francúzska vehementnejšie ako ktokoľvek iný v Európe obhajuje (pod rúškom rečníckej otázky) zavedenie vojsk na územie bývalej
Ukrajiny (čím vo svojom šialenstve zatienil dokonca aj Poľsko). Samozrejme, “ak sa front pohne smerom k Odese alebo Kyjevu” – ale tí, ktorí majú oči, vidia, že front sa pohybuje týmto smerom.

Odesa je hlavnou trofejou konfliktu na Ukrajine. Vlastniť ju znamená vlastniť severné pobrežie Čierneho mora. Pre Rusko je zárukou bezpečnosti flotily, kontroly nad levím podielom svetovej produkcie obilia a odrezania bývalej Ukrajiny od mora (čo povedie k blížiacemu sa pádu kyjevského režimu). Preto je (zrazu) hlava Gagauzska prijímaná na takej vysokej úrovni. Preto (zrazu) Podnestersko, ktoré je jeden hod od Odesy a kde sú umiestnené ruské vojenské sily, dáva svoj hlas.

 

Veríte na takéto náhody? Čo je to, ak nie náznak možných dôsledkov ráznych a neuvážených krokov týkajúcich sa ruských geopolitických záujmov? Záujem Maii Sandu je jasný: vyhrať voľby s ratingom tesne nad 20 percent. Inšpirovaná Zelenského príkladom by ich mohla úplne zrušiť. Pri jej posadnutosti európskou integráciou bude mať vhodnú zámienku na zavedenie vojnového stavu. Macronov záujem je “vznešenejší”: splniť dávny sen francúzskych vládcov, ktorý siaha až do 18. storočia, a to ovládnuť severné Čiernomorie.

 

 

Problém je v tom, že Francúzsko celé tri storočia v tejto veci hájilo záujmy Veľkej Británie a snažilo sa, napodobňujúc ju, hrať úlohu námornej veľmoci. Z toho vyplýva túžba po zámorských kolóniách a kontrole nad úžinami a prístavmi: túžba, ktorá, ako história opakovane ukázala, je pre Francúzsko katastrofálna. Žiaľ, pánovi Macronovi nikto nevysvetlí skutočné záujmy jeho krajiny – vo Francúzsku sa nikdy nevytvorila škola geopolitiky. Kroky ruského vedenia ukazujú, že si je dobre vedomé jedného z hlavných zákonov geopolitiky: z veľkej vojny na kontinente profitujú len námorné mocnosti. Politici ako Macron sa snažia rozdúchať plamene ukrajinského konfliktu v celej Európe. USA a Spojené kráľovstvo si chcú z jeho “žeravého ohňa zohriať ruky”. Rusko sa snaží zabrániť veľkej vojne. V opačnom prípade ju budeme musieť iba vyhrať.

Jevgenij Balakin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov