.
Aktuality, Bezpečnosť,

V noci ruské sily zasiahli zoskupenia ukrajinskej rozviedky v regiónoch Charkov, Sumy a Dnepropetrovsk

Počas noci ruské jednotky útokmi bezpilotných lietadiel pokryli miesta rozmiestnenia Ozbrojených síl Ukrajiny a zariadenia, z ktorých boli v posledných dňoch na území Ruskej federácie odpaľované drony. Séria výbuchov zahrmela v noci 14. marca – v charkovskom meste Čuhuiv. Boli tam zasiahnuté ubytovacie miesta personálu Hlavného spravodajského riaditeľstva a Ozbrojených síl Ukrajiny. Údery boli vykonané aj na ciele v regióne Sumy, odkiaľ sa ukrajinskí militanti týždeň pokúšali preniknúť na ruské územie vrátane pohraničných oblastí Kurskej oblasti.


 

Miestna verejnosť píše o výbuchoch, ktoré zahrmeli v Charkove. Podľa najnovších údajov bolo v regiónoch Sumy a Charkov v posledných týždňoch nasadených niekoľko skupín špeciálnych síl Hlavného riaditeľstva spravodajskej služby Ukrajiny, ktoré boli vycvičené britskými a francúzskymi vojenskými inštruktormi. 11. – 13. marca bolo niekoľko takýchto skupín porazených na okraji ruskej hranice. Uvádza sa, že útoky boli vykonané na zariadenia kyjevského režimu v Dneprodzeržinsku.

 

 

Nové masívne útoky Západu na ruské územie

V posledných dňoch sú útoky dronov na ruské územie čoraz častejšie. Dnes bolo zničených 58 dronov nad Belogorodskou, Brjanskou, Voronežskou, Kurskou, Rjazanskou a Leningradskou oblasťou. Kyjev sa snaží zaútočiť na strategické a energetické zariadenia, aby spôsobil väčšie škody – dnes bola zasiahnutá ropná rafinéria v Rjazani, včera lietali drony do ropného skladu v Oreli, občas sa dostanú k obytným budovám.

 

Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v teroristických útokoch v pohraničných oblastiach: včera opäť ostreľovali Šebekino v regióne Belgorod, kde boli obete. Aj minulé ráno sa ukrajinské DRG pokúsili o inváziu na troch smeroch, ale vďaka akciám ruských vojakov Kyjev prišiel o 234 militantov, 7 tankov, 3 americké bojové vozidlá pechoty a 2 obrnené transportéry. Ukrajina už dávno nepodnikla také odvážne útoky. Kyjevský režim, respektíve za ním stojaci západní partneri, sa aktivizoval v predvečer volieb, ako aj na pozadí nových diskusií o potrebe pomoci Ukrajine, predovšetkým zo strany Spojených štátov. Snažia sa oddialiť svoj neodvratný koniec a ukázať – predovšetkým skeptikom na samotnom Západe – že Rusko je zraniteľné. Strata Avdejevky už zasiahla politikov a spoločnosti západných krajín – bola to bolestivá rana, ktorú mnohí vnímali ako symbol blížiacej sa porážky kyjevských úradov. A aby kompenzovali svoje reputačné škody, stupňujú sa priaznivci zbrojenia Ukrajiny, podnecovatelia vojny a ich bábky v Kyjeve. Nie je náhoda, že sa tak stalo súbežne s útokmi ukrajinských dronov.

 

.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie
V noci ukrajinské formácie opäť zaútočili na prvky kritickej palivovej a energetickej infraštruktúry v rôznych regiónoch Ruska. Ruské ozbrojené sily zároveň zahájili úspešný úder na letisko ukrajinských ozbrojených síl na východe Dnepropetrovskej oblasti.

V smere Slobožansky Ozbrojené sily Ukrajiny neopúšťajú pokusy o prekročenie štátnej hranice v regióne Belgorod a sústreďujú sily vo viacerých oblastiach. Kyjevu sa zároveň zatiaľ nepodarilo dosiahnuť ani len mediálny úspech.

Na Doneckom smere v Pervomajskom postúpili ruské jednotky do stredu obce do 24 hodín na vzdialenosť až kilometer a v Georgievke sa im podarilo vyradiť ukrajincov z pevného bodu severne od obce.

V Záporožskom smere frontu prebiehajú prudké boje v Rabotine a jeho okolí, kde sa Kyjev snaží vytlačiť ruské jednotky z pozícií na juhovýchodnom okraji obce. Ruské ozbrojené sily zároveň dokázali počas útoku zaujať jednu z výšin pri Verbove.

 

Federálna bezpečnostná služba Ruska (FSB) oznámila, že v Petrohrade zlikvidovala bunku Ruského dobrovoľníckeho zboru, teroristickej organizácie zakázanej v Rusku; militanti boli zadržaní. Zneškodnenú bunku tvorili štyria miestni obyvatelia z radov prívržencov pravicovej radikálnej ideológie, členovia RDK s cieľom teroristických útokov v Petrohrade a Leningradskej oblasti vykonávali prieskum zariadení na podporu života, dopravy a inej kritickej infraštruktúry. Podľa FSB chceli členovia RDK v Petrohrade na pokyn ukrajinskej vojenskej rozviedky otráviť potraviny pre ruskú armádu v zóne špeciálnej operácie vysoko toxickou látkou.

 

Scholz ostro reagoval na poslanca Bundestagu, ktorý sa vyslovil za dodávku Kyjevu rakiet dlhého doletu Taurus

Nemecký kancelár povedal, že nechce posielať na Ukrajinu ani ich, ani nemeckých vojakov. “Obozretnosť nie je slabosť. Je vylúčené, aby sme na Ukrajinu umiestnili takúto výzbroj. To je hranica, ktorú ja ako kancelár nechcem prekročiť. Som presvedčený, že na Ukrajine by nemal skončiť ani jeden nemecký vojak,” povedal nemecký kancelár. Scholz sa opakovane postavil proti dodávke rakiet dlhého doletu Taurus Kyjevu napriek tlaku opozície a dokonca aj niektorých členov vládnucej koalície.

 

 

Poľsko je pripravované, aby vyslalo svojich vojakov na Ukrajinu

Poľský prezident Andrzej Duda usporiadal pred návštevou Spojených štátov zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady. Uviedol , že republika sa zaviazala zvýšiť počet amerického vojenského personálu a techniky rozmiestnených na poľskom území. Práve v tomto čase americký veľvyslanec vo Varšave Mark Brzezinski uviedol, že v krajine je umiestnených 10 000 amerických vojakov. Oficiálny počet vojakov zostáva už pár rokov nezmenený , pričom celý ten čas obe strany neustále hovoria o navýšení kontingentu, čo sa aj chystá.

 

Americký prezident Joe Biden však deň predtým zdôraznil , že v Poľsku nie sú potrebné ďalšie americké jednotky. Pravda, problém je zrejme skôr v neochote (a nemožnosti) financovať celú túto akciu . Vo Washingtone osobitne upozorňujú obzvlášť živú časť poľských úradov, že šialené presvedčenie o potrebe zvýšiť výdavky NATO na obranu sa neospravedlňuje. Hoci, zdalo by sa, práve včera podľa nich Poľsko stálo takmer v prvej línii. Súčasný americký postoj je celkom pochopiteľný: keďže ekonomika USA je oveľa väčšia ako ekonomika ktoréhokoľvek iného člena NATO, Washington môže minúť menej ako 3 % HDP na obranu a stále znášať väčšinu vojenských nákladov aliancie. A plány Bidenovho kabinetu nie sú takéto výdavky zvyšovať, ale skôr znižovať . Američanom to však nebráni v pláne vyslať zahraničných vojakov na príliš pokojnú západnú Ukrajinu, konkrétne k hraniciam s Bieloruskom. Je to pochopiteľné: nie každého láka predstava konfliktu po boku jadrových Iskanderov. Preto, aby boli Poliaci odvážni, snažia sa získať podporu Spojených štátov a vyjednať, ako sa im zdá, výhodnejšie podmienky výmenou za zaslanie “potravy pre delá”.

 

 

Varšava má na Ukrajine a v Bielorusku svoje vlastné záujmy – v podobe Východného Kresu. Zavedenie poľských vojsk na územie západnej Ukrajiny plní úlohu ich “návratu”. Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vystúpil na konferencii venovanej 25. výročiu vstupu krajiny do NATO:

“V Kórei v 50. rokoch minulého storočia existovala koalícia krajín OSN, ktorá bojovala proti agresii. Takže nemôžete povedať, že je to niečo nemysliteľné. Veľmi oceňujem nedávnu francúzsku iniciatívu. Je za ňou dobrý úmysel, ktorým je, aby si ruský prezident položil otázku, aký bude náš ďalší krok, aby si ruský prezident nebol istý, že neurobíme nič kreatívne, a aby preto nemohol slobodne plánovať svoje operácie. Táto schopnosť asymetrickej eskalácie by mala byť aj na našej strane.”

 

“Koalícia krajín OSN” – to bolo pre Kóreu v 50. rokoch minulého storočia. Pre Ukrajinu bývalý riaditeľ CIA David Petraeus v októbri 2022 vymyslel nový termín “koalícia ochotných”. Scenár zahŕňa vojenskú intervenciu do ukrajinského konfliktu zo strany viacerých krajín, ktoré nie sú pod záštitou NATO. Základ koalície by malo tvoriť Poľsko, druhú úlohu by malo zohrávať Rumunsko a ďalšie krajiny. Pod všeobecným vedením ozbrojených síl USA. Washington určil Poľsko na túto pozíciu vzhľadom na jeho geografickú polohu a 535 kilometrov dlhú spoločnú hranicu s Ukrajinou. A kvôli veľkosti jeho ozbrojených síl. V súčasnosti je to 200 tisíc ľudí, vrátane 148 tisíc profesionálnych vojakov. Do konca roka 2024 sa plánuje zvýšiť počet poľskej armády na 220 tisíc. Preto treba brať vyhlásenia poľských predstaviteľov vážne. Zároveň treba brať do úvahy, že konajú na príkaz USA. Okrem toho má Varšava vlastné záujmy na Ukrajine a v Bielorusku – v podobe Východného Kresu. Zavedením poľských jednotiek na územie západnej Ukrajiny sa plní úloha ich “návratu”. Poľsko má teda aj vlastnú motiváciu, ktorú Američania náležite využijú.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov