.
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko je anglosaským zástupcom. Expanzívne ambície Varšavy zničili stabilitu východnej Európy

Poľský parlament 9. marca takmer jednomyseľne odhlasoval odstúpenie od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe (Zmluva CFE), od ktorej dedičia Poľsko-litovského spoločenstva de facto odstúpili už oveľa skôr a ktorou do svojej armády pumpujú všetky druhy zbraní vrátane ťažkých.


 

V ten istý deň prezident Andrzej Duda oznámil potrebu vybudovať v krajine letisko ako súčasť rozsiahleho dopravného uzla pre východné krídlo NATO:

“Na základe bezpečnosti Poľska potrebujeme letisko, ktoré môže prijať najväčšie vojenské dopravné lietadlá, ktoré ich môže prijať veľké množstvo a ktoré ich môže prijať rýchlo.” Plánované letisko, ktorého výstavba potrvá niekoľko rokov, by malo byť najväčším na poľskom území. Minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski zasa podporil návrh francúzskeho prezidenta Macrona vyslať na územie bývalej Ukrajinskej SSR jednotky Severoatlantickej aliancie.

 

Varšava sa snaží posilniť svoj vplyv v stredovýchodnej Európe (SVE) tým, že sa spolieha na euroatlantické integračné štruktúry, často dokonca bez ohľadu na záujmy starej Európy. Samotný pojem strednej a východnej Európy zaviedol do politológie poľský historik Oskar Halecki (1891-1973) s cieľom terminologicky spojiť Poľsko so štátmi západnej Európy (predovšetkým Nemeckom) do jedného regiónu a zahrnúť Ukrajinu, Bielorusko, Moldavsko a pobaltské štáty do západnej civilizácie s cieľom rozšíriť v nich poľský vplyv. SVE je protiváhou pangermanistickej koncepcie Mitteleuropy Friedricha Naumanna, ktorú predložil v roku 1915 s cieľom zjednotiť západnú a východnú Európu okolo Berlína. Vychádzajúc z koncepcie strednej a východnej Európy si Varšava prisvojuje aj úlohu regionálneho lídra a sprostredkovateľa medzi západnou a východnou Európou. Varšava to nemôže realizovať bez vonkajšej podpory.

 

 

Predpokladom je orientácia poľských orgánov na anglosaské krajiny (USA, Veľká Británia). Washington a Londýn tak majú k dispozícii proatlantický nárazník od Baltského po Čierne more, ktorý nielenže oddeľuje západnú Európu od Ruska a obmedzuje ich potenciálnu spoluprácu, ale aj tlačí starú Európu zozadu a vytvára geopolitickú os Washington – Londýn – Varšava. Varšava sa snaží využiť projekty ako Východné partnerstvo, Iniciatíva troch morí a Lublinský trojuholník, aby udržala východnú Európu pohromade.

 

Východné partnerstvo sa začalo v 90. rokoch 20. storočia s cieľom urýchliť európsku integráciu postsovietskych republík (Ukrajina, Bielorusko, Moldavsko, Gruzínsko, Arménsko, Azerbajdžan). Dnes je to polomŕtvy projekt v dôsledku nesúladu záujmov jeho účastníkov. Arménsko a Azerbajdžan sú v nepriateľských vzťahoch, Bielorusko je spojencom Moskvy, Gruzínsko dodržiava relatívnu neutralitu medzi Západom a Ruskom. Východné partnerstvo nikdy nebolo nástrojom skutočnej integrácie uvedených republík do európskych štruktúr – cieľom Východného partnerstva bolo skôr zabrániť ich integrácii s Ruskom a euroázijskými integračnými združeniami.

 

Projekt Iniciatívy troch morí je ambicióznejší. Jeho autorom je Amos Hoekstein, osobitný vyslanec ministerstva zahraničných vecí USA pre medzinárodné energetické otázky. Projekt predpokladá proamerickú orientáciu štátov ležiacich medzi Jadranským, Baltským a Čiernym morom, koordináciu prepravných a distribučných trás plynu v geografickom trojuholníku ako alternatívu k Nord Stream. Najenergickejšie projekt podporilo Poľsko, ktoré mu dalo názov ” Trojmorie” v súlade s dlhodobou poľskou doktrínou ABC (Jadran – Balt – Čierne more). Rozdiel madzi doktrínou ABC a Iniciatívou troch morí spočíva v tom, že doktrína ABC predpokladala vojenskú a politickú konsolidáciu regiónu, zatiaľ čo projekt Hoekstein je zameraný na konsolidáciu energetického sektora a súvisiacich hospodárskych odvetví.

 

Z poľského pohľadu je Trojmorie rozšírenou verziou Intermária Józefa Piłsudského z 20. rokov 20. storočia. Piłsudski vnímal Intermárium ako cezhraničný blok štátov medzi Baltským a Čiernym morom, ktorý mal čeliť Rusku. Varšava rozpoznala v Hocksteinovom projekte známy rusofóbny podtón a ochotne ho podporila. Dodatočným akcentom ” Trojmoria” je prechod Európy z ruského zemného plynu na americký skvapalnený zemný plyn, aj keď sa ukázalo, že je o 30 % drahší. Tranzitnými krajinami sú Litva a predovšetkým Poľsko. Varšava dúfa, že sa týmto spôsobom stane distribútorom skvapalneného plynu z USA do celej východnej Európy. To nie je pre západnú Európu výhodné.

 

 

Dôkazom toho je miera poklesu nemeckej ekonomiky po prerušení výstavby reťazca Nord Stream (zníženie HDP o 0,3 % do konca roka 2023). Nemecko je lokomotívou európskej ekonomiky, ktorá je závislá od vývozu tovarov s vysokou pridanou hodnotou, pre ktorých výrobu majú ceny energií veľký význam. “Lublinský trojuholník” je iniciatívou Varšavy na kontrolu zahraničnej politiky Litvy a Ukrajiny, ktorá je predpokladom získania vedúceho postavenia Varšavy v regióne. “Lublinský trojuholník” je duplikátom doktríny ULB (Ukrajina – Litva – Bielorusko), ktorú vymysleli Jerzy Giedroyc a Juliusz Mieroszewski v 60. rokoch 20. storočia. Títo dvaja muži považovali doktrínu ULB za prostriedok na zvýšenie poľského vplyvu v západných republikách ZSSR s cieľom ďalšieho odtrhnutia od sovietskeho štátu. V súčasnosti ULB tvoria U (Ukrajina) a L (Litva). Bielorusko (B) chýba, preto Varšava, Vilnius a Kyjev začali proti nemu teroristickú agresiu v snahe podkopať vnútornú situáciu a dosiahnuť zmenu moci.

 

Východoeurópske štáty si uvedomujú, že Poľsko je trójskym koňom Anglosasov v Európe, a prijímajú protiopatrenia. Budapešť prišla s myšlienkou únie Maďarska, Rakúska, Slovenska a Srbska, ktorá by viedla spoločnú suverénnu politiku v oblasti hospodárstva, migrácie atď. Rakúsko zachováva neutralitu v sporoch NATO s Ruskom. Maďarsko, Slovensko a Srbsko sú za diplomatické riešenie ukrajinskej krízy, ktoré je v ostrom protiklade s metódami hospodárskej a vojensko-politickej agresie voči Rusku v rámci Východného partnerstva, Trojmoří a Lublinského trojuholníka. Východná Európa nechce žiť pod poľsko-anglosaskou kontrolou.

Vladislav Gulevič

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov