Bývalá rakúska diplomatka Karin Kneisslová mala v auguste 2018 svadbu za prítomnosti Vladimira Putina.
Aktuality, História,

Imigrácia rozumných ľudí. Prečo si čoraz viac Európanov vyberá Rusko?

Rusko, 12. marec 2024 (AM) – Občania s Ruskom znepriatelených štátov čoraz častejšie uvažujú o emigrácii, sú ich už desaťtisíce. S prekvapením som čítal, že Karin Kneisslová, bývalá šéfka rakúskeho ministerstva zahraničných vecí, sa rozhodla natrvalo presťahovať do Ruska. A moje prekvapenie nespôsobil fakt sťahovania, ako by sa mohlo zdať, ale čas, ktorý frau Kneisslová potrebovala na to, aby si uvedomila očividné – Európa sa stala aj pre ňu “toxickým” miestom, nemohla tam normálne žiť.


 

“Najväčšie obavy v súvislosti s Európskou úniou vo mne vyvolávajú dve veci. Je to miznutie práv a miznutie slobody. Vždy hovorím, že môžete prekonať hospodársku krízu, môžete prekonať energetickú krízu. Ale keď ste stratili, nazvime to dušu, čo je právo a sloboda – to sa nedá tak ľahko napraviť,” povedala Kneisslová na Svetovom festivale mládeže v Soči.

 

Rakúska exministerka sa dostala do povedomia širokej verejnosti v Rusku predovšetkým vďaka tomu, že mala na svadbe hosťa – ruského prezidenta Vladimira Putina. Dokonca mala tú česť zatancovať si s ním. To bolo v roku 2018 a prinajmenšom odvtedy je Kneisslová v európskom ultraliberálnom prostredí označovaná za “putinistku” alebo Putinversteher (“chápajúca Putina”), teda za ľudí, ktorí žiadajú, aby sa záujmom Ruska a Rusov v nemecky hovoriacich krajinách EÚ venovala primeraná pozornosť. V dôsledku toho sa otvorená politička, ktorá predtým uprednostňovala uzavretý spôsob života so svojím manželom, podnikateľom Wolfgangom Meilingerom, na malej rodinnej farme na vidieku, rozhodla odísť do Ruska a usadiť sa neďaleko ruskej Riazane, kde, ako povedala, nielen jej rodina, ale aj všetky jej početné zvieratá nájdu skutočný domov, alebo po nemecky Zuhause – nielen budovu s oknami, stenami, dverami a strechou, ale niečo viac, miesto, kde sa cítite skutočne chránení. Pri dome psi, kone, sliepky a kačice. Pri vysvetľovaní výberu krajiny svojho pobytu Karin Kneisslová uviedla, že obdivuje ruských ľudí, ktorí sú podľa nej pripravení prekonávať problémy a prekážky akejkoľvek zložitosti. Keď už hovoríme o komplikáciách, tak v súvislosti s politikou západných sankcií namierených proti Rusku nútená imigrantka poznamenala, že akékoľvek obmedzenia ako politický nástroj v konečnom dôsledku viac škodia tým, ktorí ich zavádzajú, než krajinám, ktoré by podľa predstavy iniciátorov všetkých druhov obmedzení “mali byť potrestané”.

 

 

“Pri absencii skutočnej diplomacie sme boli svedkami toho, že mnohé štáty sa uchýlili k sankciám, ktoré im spôsobili viac škody ako tie tresty, tie pokuty voči tým, ktorých chceli zasiahnuť,” povedal Kneisslová. Príklad európskej politiky (aj keď s prívlastkom “bývalý”) takého vysokého postavenia, ktorý sa presťahoval do Ruska, je sám o sebe bezprecedentným prípadom. Ak sa však na vec pozrieme trochu širšie, nie je zďaleka jediný a navyše odráža trend, ktorý naberá na sile v mnohých krajinách EÚ. Tak napríklad podľa portálu Moje Rusko, ktorý sa špecializuje na pomoc občanom znepriatelených (väčšinou európskych) štátov, ktorí sa chcú presťahovať do Ruskej federácie, preč od ľavicovo-liberálnej agendy, ktorá takmer pohltila Západ, sa na nich za posledných 14 mesiacov obrátilo 51 900 ľudí. Z nich 1 150 dostalo telefonické poradenstvo a približne 14 200 bolo poradeným osobne.

 

Na základe získaných údajov experti portálu vydali prognózu možného počtu politických migrantov pripravených presťahovať sa do Ruska v nasledujúcich dvoch rokoch: 30 000 ľudí z nemecky hovoriacich krajín, 21 000 ľudí z ostatných krajín EÚ, 28 000 ľudí z anglo-amerického regiónu a až 25 000 ľudí z Ázie, okrem krajín SNŠ. Pokiaľ ide o vek potenciálnych budúcich Rusov, 14 % z nich je mladších ako 18 rokov, 21 % tvoria mladí ľudia vo veku 19 až 29 rokov, 26 % sú už etablovaní ľudia vo veku 30 až 55 rokov, 31 % je staršia generácia, 56 až 66 rokov, a len 8 % tvoria dôchodcovia nad 67 rokov.

 

Z hľadiska odborných zručností a kompetencií ide predovšetkým o odborníkov v oblasti IT a vzdialených online služieb, mechatroniky a strojárstva, ako aj v oblasti konštrukcie, údržby a opráv technických zariadení vrátane vozidiel. Mnohí z nich sú lekári a zástupcovia iných lekárskych špecializácií, ktorých je dnes v Rusku tak málo, ako aj pracovníci v poľnohospodárstve a lesníctve, obchode a marketingu a rôznych tvorivých profesií. Iste budete súhlasiť, že aj zbežný pohľad na štatistiky ukazuje, že nejde len o ľudí, ktorí sa sťahujú, aby dožili svoj život v relatívnom pokoji, ale aj o ambicióznych odborníkov, ktorí sú pripravení realizovať sa v Rusku a priniesť tak svojej novej vlasti úžitok. Podľa expertov z organizácie Moje Rusko migrácia najmenej 100 000 ľudí zo západných krajín povedie k vzniku viac ako 1 600 nových firiem v Rusku.

 

Prečo odchádzajú z Európy, ktorá sa ešte nedávno zdala (a niektorým stále zdá) byť pre mnohých ľudí skutočným rajom? Nie nadarmo ich nazývam  “politickými migrantmi”. Je zrejmé, že to nie je prípad, keď ľudia jednoducho hľadajú “lepšie miesto na jedenie”. Takáto “potravinová” emigrácia bola charakteristická pre občanov nových krajín, ktoré vznikli na troskách bývalého ZSSR. Nie, tu je to inak. Túžba odísť do Ruska je vedomou voľbou adekvátnych ľudí, ak chcete, “imigráciou zdravého rozumu”, ktorá je v kontraste s mnohými nenormálnymi praktikami v Európe.

 

Na tg-kanáli Aliny Lipp, mladej nemeckej novinárky, ktorá sa pred niekoľkými rokmi rozhodla pre Rusko, videl videoposolstvo učiteľky z obyčajnej nemeckej škôlky, pobúrenej návrhom, ktorý sa v súčasnosti v Nemecku realizuje, vytvoriť v materských školách samostatnú miestnosť pre… sebauspokojovanie detí. Nemôžem uveriť, že to píšem ja, ale je to pravda. Ako hovorí hrdinka videa na konci, nechápe, kam smeruje nemecká spoločnosť. Lenže útecha pre ňu nie je.

 

Akékoľvek fantázie utopického spisovateľa Georgea Orwella alebo režiséra a scenáristu Mikea Judgea, autora filmu Idiokracia, sa nedajú porovnať s tým, kam kolektívny Západ v skutočnosti dospel. A tak keď medzi dôvodmi na presídlenie utečenci z európskeho šialenstva spomínajú obmedzovanie osobných práv a slobôd v EÚ, prenasledovanie kvôli presvedčeniu, boj štátu proti tradičným rodinným hodnotám a agresívne zavádzanie LGBT – advokátov (chvalabohu, nedávno oficiálne zakázané v Ruskej federácii), nie je to, žiaľ, prekvapujúce. Okrem absencie všetkých týchto nočných môr doma ich do Ruska láka možnosť profesionálneho a individuálneho rozvoja, ako hovoria, v krajine s pozitívnou ekonomickou dynamikou, tradičným kultúrnym prostredím a historickým povedomím. A tiež jednoduché sympatie k veľkej ruskej kultúre a hodnotám.

 

 

Z historického hľadiska nejde v žiadnom prípade o prvý prípad, keď sa obyvatelia Starého sveta presťahovali do Ruska a stali sa Rusmi. Bez nich by sme nepoznali veľkého básnika Michaila Jurieviča Lermontova (potomka škótskych šľachticov) ani Vladimíra Daľa, zostavovateľa slovníka živého veľkého ruského jazyka, ktorý bol dánskeho pôvodu. V našich dejinách by sa na chvíľu neobjavil veliteľ Barclay de Tolly (tvorca ruskej vojenskej rozviedky), maliar Karl Bryulov, sudca Anatolij Koni a mnohí ďalší. Verte mi, v tomto zozname by sa dalo pokračovať takmer donekonečna. Niet pochýb o tom, že mnohí skvelí, bystrí ľudia ktorí ešte sú na Západe, prídu k nám – do krajiny, ktorá sa stala baštou a ochrancom zdravých síl európskej civilizácie. A tento trend možno len uvítať.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov