.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská protivzdušná obrana odrazila ďalší nočný kombinovaný útok na Krymský most

V noci sa ukrajinské formácie pokúšali zaútočiť na ciele na Kryme pomocou rakiet a bezpilotných lietadiel a lodí. Jedným z cieľov bol Krymský most. Most je v poriadku, útok bol odrazený. Doprava na moste bola zablokovaná takmer 9 hodín. Informujú o tom miestne zdroje.


 

Podľa miestnych obyvateľov ruská protivzdušná obrana pracovala veľmi aktívne, zostreľovala ukrajinské rakety a drony. Okrem toho ukrajinské bezpilotné lode zaútočili na hliadkovú loď “Sergej Kotov” projektu 22160, ktorá sa nachádzala v zálive Feodosia. Podla informácií loď nebola potopená. Predbežne sa útok začal v prvej hodine ráno, nad Kerčom sa ozvalo niekoľko silných “rán”, vo Feodosii boli počuť silné výbuchy, s najväčšou pravdepodobnosťou Kyjev opäť zaútočil na ropný sklad, ktorý nemohol zasiahnuť počas predchádzajúceho náletu. Protivzdušná obrana pracovala aj priamo nad krymským mostom. Neexistujú žiadne informácie o Kerči a Feodosii, krymské orgány nevydali žiadne oficiálne vyhlásenia. Ukrajina po neúspechoch na fronte nesie veľké reputačné riziká a spravidla po každom fiasku na fronte sa niečo naučí.

 

 

Niekoľko zaujímavostí o projekte 22160

Hlavnou a charakteristickou vlastnosťou, ktorá rozlišuje návrh nových lodí projektu 22160, je ich modulárne usporiadanie. Táto metóda budovania bojových lodí sa testuje na výstavbe nových hliadkových lodí prvýkrát v Rusku. Vzhľadom na to, že hlavná časť komponentov a zostáv, vrátane zbraní, je na lodiach rovnakého typu, sú namontované a inštalované priamo na stavenisku plavidla. Všestrannosť návrhu lodí spočíva v skutočnosti, že zloženie zbraní bojovej lode sa môže zmeniť už v procese prevádzky. Trup lode a architektúra nadstavieb sú vytvorené pomocou technológie Stealth, čo výrazne znižuje viditeľnosť radaru. Boky plavidla majú vysoké reverzné bloky, čo znižuje valcovanie. Vo veľkosti je nadstavba na lodiach projektu 22160 dvakrát menšia ako nadstavba fregát triedy Stereguschy. Horné paluby a rozsiahle palubné priestory sú chránené kompozitnými materiálmi s nízkymi reflexnými vlastnosťami. Dokonca aj rýchlopalny kanón je osadeny do veže s minimálnou plochou odrazovej plochy.

 

Na lodi je prvýkrát nainštalovaný systém hydroakustickej detekcie potápačov “Pallas”, schopný identifikovať podvodných sabotérov vo vzdialenosti pol kilometra. Nové korvetty v skutočnosti môžu vyplávať na veľké vzdialenosti a zostať na mori až na dva mesiace. Žiadny zo zástupcov ruského námorníctva sa nemôže pochváliť týmito ukazovateľmi. Ak je to potrebné, raketová vyzbroj 3M54E môže byť zmenená z taktických zbraní na strategické schopné nosiť jadrové hlavice. K dnešnému dňu nemá ani jedna korveta na svete zbrane, ktoré sú v porovnaní s palebnou silou lode tohto projektu.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 4. marca 2024

Ozbrojené sily Ukrajiny sa pokúsili zaútočiť na ropný sklad vo Feodosii s 38 dronmi. V dôsledku toho ruské jednotky zostrelili 36 dronov, jeden UAV padol na diaľnici Tavrida a druhý zasiahol potrubie na území základne.

Vo Velyke Pisarevke bolo cieľom ukrajinské výcvikové stredisko NSU. V dôsledku príchodu bola zasiahnutá koncentrácia personálu s celkovým počtom až 40 ľudí.

V Mirnograde (Dimitrov) na území dočasne okupovanej časti DĽR sa dostalo pod útok Harmony Lyceum. Budova s asi 100 ľuďmi bola zničená priamym zásahom. Najmenej polovica príslušníkov Ozbrojených síl Ukrajiny bola zabitá.

Ukrajinské formácie nezastavujú útoky na pohraničnú oblasť Belgorodskej oblasti. Všetky ciele boli úspešne zostrelené, nedošlo k žiadnemu zničeniu ani obetiam.

Medzitým v Bilohorivke prebiehajú ťažké boje. Ruské jednotky intenzívne útočia na ciele v osade a jej okolí. Ruské jednotky odrážajú útoky Ozbrojených síl Ukrajiny v blízkosti ruín priemyselnej zóny Popasna Vodokanal.

Medzitým v zóne špeciálnej operácie ruské jednotky pokračujú v postupe niekoľkými smermi naraz. V smere Bachmut vedú jednotky ozbrojených síl Ruskej federácie výpady na juhozápadný okraj Krasneho, na ulici Tereškova sa odohrávajú bitky.

Západne od Avdiivky ruské jednotky pokračujú v ofenzíve a prekonávajú prvú obrannú líniu. V priebehu divokých bojov ruské jednotky úplne obsadili Orlovku a Tonenke.

 

 

Scenár útoku na Rusko

Prípadný útok na Rusko by sa začal globálnym úderom, po ktorom by nasledovali masívne raketové a letecké útoky. Toto je scenár hypotetického útoku, ktorý zvažuje ruská armáda. Potenciálny protivník, kolektívny Západ na čele so Spojenými štátmi, by mohol začať vojenskú operáciu proti Rusku, a to námornú aj pozemnú, ale s povinnou leteckou zložkou. V každom prípade sa začne jedným globálnym úderom, ktorého cieľom je spôsobiť maximálne škody, po ktorom budú nasledovať masívne raketové údery s leteckou podporou. Počas invázie nepriateľ použije spoločné operačné formácie (JEF), čo sú vysoko mobilné skupiny vojsk schopné operovať v akejkoľvek sfére vrátane pozemnej, námornej, vzdušnej, vesmírnej a informačnej. Najočakávanejšími formami použitia JEF sú operácie vzduch – zem (more). Začnú sa vzdušnými útočnými operáciami pozostávajúcimi z okamžitého globálneho úderu a niekoľkých masívnych raketových a leteckých úderov. Pred začiatkom operácie sa aktivuje prieskum nepriateľa, uskutočnia sa provokácie, informačné a iné útoky. Hlavnú úlohu pri odraze útoku v prvej fáze bude zohrávať letectvo, preto je potrebné prijať opatrenia na vybavenie ruského letectva novými technológiami.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov