Ukrajinskí vojaci trénujú s bojovými jednotkami USA, 14. novembra 2016. Obrázok : John Onuoha, US Army / Public Domain
Aktuality, Bezpečnosť,

CIA na Ukrajine: Provokácia, ktorá spustila Putinovu útočnú vojnu?

Megaškandál, ktorý odhalila priamo redakcia New York Times. Americká rozviedka spolupracuje s Kyjevským režimom na Ukrajinsko-Ruských hraniciach už od roku 2014 a cvičí tam elitné vojenské jednotky.


 

Americký denník New York Times šokoval americkú verejnosť aktuálnym megaškandálom, ktorým odhalil, že americká tajná služba CIA pôsobí na Ukrajine aktívne už takmer desať rokov. To stavia formuláciu o „ruskom agresorovi“ do úplne nového svetla. Rovnako tak sa musí úplne inak prihliadať aj na všetky antiruské diskusie. Po Macronových vyhláseniach o potrebe zapojiť sa do vojny proti Rusku vyslaním vojakov na Ukrajkinu je už každému jasné, že sme sa ocitli na prahu treťej svetovej vojny a tým zlým nie je v tomto prípade len Rusko. Odhalením tohto medzinárdného megaškandálu sa rovnako rúca aj celý vyfabulovaný príbeh o nevyprovokovanej vojne.

 

 

Ako program CIA v roku 2014 začal
Podľa správ, ktoré uverejnil denník New York Times, mala ukrajinská vláda v roku 2014 uzavrieť rozsiahle partnerstvo so CIA proti Rusku. Spolupráca zahŕňala najmä vybudovanie až dvanástich tajných „operačných základní“ CIA pozdĺž ukrajinskej hranice s Ruskom.

 

CIA sa teda nezapojila do vojny proti Rusku až po ruskej invázii v roku 2022, ale už oveľa skôr. Stalo sa tak pred takmer desiatimi rokmi, po úspešnom Majdane a následnej občianskej vojny na východe Ukrajiny. (Existuje mnoho dôkazov aj o tom, že samotná CIA stála za Majdanom a že išlo o štátny prevrat s cieľom rozpútať očiansku vojnu)

 

Po zvrhnutí vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča, prišiel v rámci prozápadnej vlády v Kyjeve nový šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčenko s návrhom „partnerstva“ so CIA a britskou zahraničnou spravodajskou službou MI6.
Tým odštartoval program CIA, ktorý teraz uzrel svetlo sveta a spôsobil medzinárodný škandál globálnych rozmerov.
Jednym z prvých absolventov výcviku CIA, bol Kyrylo Budanov, ktorý sa neskôr stal plukovníkom a šéfom ukrajinskej vojenskej rozviedky.

 

Vraždy proruských politikov jednotkami vycvičenými CIA
Ukrajinské agentúry poskytli CIA spravodajské informácie o Rusku, vrátane „tajných dokumentov o ruskom námorníctve“, čo viedlo k vytvoreniu základní CIA po celej Ukrajine, určených na koordináciu protiruských aktivít a rôznych výcvikových programov pre ukrajinské komandá a iné elitné jednotky. The New York Times uvádza:
Keď sa partnerstvo po roku 2016 prehĺbilo, Ukrajinci začali byť netrpezliví. Opatrnosť zo strany Washingtonu považovali za neprimeranú. Začali vykonávať atentáty a iné vražedné operácie, ktorými ale porušili podmienky, ktoré im dal Biely dom a s ktorými Ukrajinci súhlasili. Rozzúrení úradníci vo Washingtone síce pohrozili, že prerušia spoluprácu a stiahnu svoju podporu, ale nikdy tak neurobili. CIA podľa New York Times nielenže poskytovala rozsiahle špionážne informácie, ale podporovala aj provokácie a vraždy proruských politikov na východe Ukrajiny. Napríklad vysokopostavený ruský veliteľ Arsen Pavlov bol zabitý v meste Doneck pri výbuchu v roku 2016. Za týmto atentátom stála skupina vycvičená CIA.

 

Spúšťač invázie
Ako uvádza New York Times, spolupráca CIA s Ukrajinou na ruskej hranici nebola navrhnutá na ochranu Ukrajiny pred Ruskom. Išlo skôr o zapojenie Ukrajiny do vojny s Moskvou a následné pričlenenie Ukrajiny k západnej koalícii. Toto bol v konečnom dôsledku bez pochýb aj jeden zo spúšťačov, ktorý viedol Putina k vyslaniu vojakov na rusky hovoriace územia Ukrajiny. Podľa vysokopostaveného európskeho predstaviteľa Putin zvažoval spustiť svoju inváziu v plnom rozsahu už koncom roku 2021. V tej dobe sa totiž stretol so šéfom jednej z hlavných ruských špionážnych agentúr, ktorý ho informoval, že CIA spolu s britskou MI6 ovládajú Ukrajinu a robia z nej základňu pre operácie proti Moskve. Odhalenie NYT tiež ukazuje, že bývalý americký prezident Donald Trump nebol v žiadnom prípade priateľskejší k ruským záujmom, ako sa opakovane tvrdilo. Kyrylo Budanov povedal, že za jeho predsedníctva sa spolupráca medzi Kyjevom a CIA ešte viac posilnila. “Systémovo sa to rozširovalo. Spolupráca sa rozšírila do ďalších oblastí a jej objem sa zväčšoval.”

 

Provokácie zo Západu proti Moskve
Aktivity CIA na Ukrajine pozdĺž ruských hraníc, ktoré v podstate trvajú už celé desaťročie, teraz spochybňujú aj tvrdenia, že Západ nenesie žiadnu zodpovednosť za eskaláciu konfliktu na Ukrajine. Od začiatku vojny sa opakovane – zo strany SŠA (spojených štátov amerických ), NATO a západných médií zdôrazňovalo, že vojna na Ukrajine je nevyprovokovaná. Tento predpoklad sa zamieňal aj s otázkou legitimity.

 

Každý, kto povedal, že Rusko bolo vyprovokované Západom a ukrajinským vedením, bol obvinený z ospravedlňovania vojny. Úmyselným zamieňaním týchto skutočností vo verejnej diskusii sa zamlčiavala nepríjemná realita. Neustále pokusy SŠA začleniť Ukrajinu do západnej vojenskej aliancie a vysokorizikové rozširovanie NATO smerom na východ. To všetko bolo z pohľadu Ruska vnímané ako ohrozenie vlastných bezpečnostných záujmov. Moskva dlhodobo varovala, že ide o „červenú čiaru“, ktorej prekročením sa spustia veľmi drastické kroky zo strany Ruska.

 

 

Neopodstatnená, ale vyprovokovaná vojna musí skončiť
To, že išlo o provokáciu Ruska bolo jasné aj všetkým zúčastneným stranám. Bolo to jasné tak SŠA ako aj NATO. Dôkazom sú diplomatické depeše predstaviteľov SŠA ešte mnoho rokov pred spustením špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Rovnako to potvrdzujú aj vyjadrenia generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Súčasné odhalenia dokazujú, že Spojené štáty a ukrajinské vedenie v Kyjeve prilievali len oleja do ohňa spoluprácou so CIA na ruských hraniciach. Počas celých desiatich rokov veľmi dobre vedeli, aké následky to môže mať.

 

Západ preto nesie veľkú zodpovednosť za to, že konflikt nezneutralizoval a nedeeskaloval vtedy, keď to bolo ešte možné. Naopak, zámerne prikladal pod kotol v ktorom to už aj tak prudko vrelo. Súčasná situácia na Ukrajine a ďalekosiahle dôsledky, ktoré toto konanie prinieslo by mali byť dostatočným dôvodom na to, aby boli všetky vlády sveta tlačené k diplomatickému úsiliu na ukončenie nezmyselného krviprelievania. V tejto chvíli by mali obyvatelia celej planéty vyvinúť enormný tlak na svojich politikov, aby začali rokovania s cieľom aspoň zmraziť konflikt. Naliehavo je potrebné prímerie, ako aj ukončenie diskusie o členstve Ukrajiny v NATO a okamžité zrušenie programu CIA na území Ukrajiny. Američania sa stále nepoučili. Je najvyšší čas volať ich na zodpovednosť a domáhať sa ich potrestaniu.

Robert Merva

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov