.
Aktuality, Letectvo,

Maďarsko posilní svoje vzdušné sily o štyri stíhačky JAS-39 Gripen C

Dňa 23.2.2024 podpísalo maďarské ministerstvo obrany kontrakt so švédskou vládnou FMV, ktorá patrí pod ministerstvo obrany a spravuje obranný materiál Švédska o dodávke štyroch stíhacích lietadiel JAS-39 C Gripen. Následne FMV obratom uzatvorilo zmluvu s výrobcom lietadiel firmou SAAB.


 

Prvotný kontrakt medzi maďarskou vládou a FMV bol podpísaný v decembri 2001 a na jeho základe si Maďarsko prenajímalo 14 lietadiel Gripen, z čoho 12 bolo jednomiestnych JAS-39 C a dve dvojmiestne JAS-39 D. Z týchto 14 pôvodných lietadiel prišli Maďari o dve. Dňa 19.5.2015 havarovala spárka na českej základni Čáslav a 10.5.2015 aj jednomiestny stroj. Na pôvodný stav 14 kusov sa vrátili v roku 2017 po dodaní náhradných strojov zo Švédska. V roku 2026 prejdú tieto lietadlá do vlastníctva Maďarska, ktoré sa s týmto výhľadom rozhodlo ich modernizovať.

 

 

V auguste 2021 bola podpísaná zmluva so spoločnosťou Saab na modernizáciu flotily Gripenov maďarských vzdušných síl. Radar bude aktualizovaný na verziu PS-05/Mk4 a softvér bude aktualizovaný na úroveň MS 20 Block 2. Do arzenálu maďarských Gripenov tak tiež pribudnú nové zbrane.

 

Ak sa nič nepredvídateľné nestane tak na základ kontraktu z 23.2.2024, budú maďarské vzdušné sily nakoniec operátorom flotily 16 strojov JAS-39 C a 2 JAS-39 D. Maďarská vláda takéto vedomé rozhodnutie prijala s prihliadnutím na to, že stíhačky piatej generácie F-35 zatiaľ považuje za príliš drahé a ich rozšírené možnosti za nepotrebné pre obranu Maďarska. Žiaden z potenciálnych protivníkov nedisponuje STEALTH lietadlami piatej generácie a ich schopnosti pri útočných misiách nie sú pre maďarské vzdušné sily prioritné. Zdá sa, že Maďarsko preskočí piatu generáciu stíhacích lietadiel a namiesto toho sa zapojí do niektorého z európskych projektov vývoja stíhacích lietadiel. Čas ešte má, zmluvy zabezpečujúce podporu a logistiku prevádzky modernizovaných maďarských lietadiel platia do roku 2036.

 

Výcvik maďarských pilotov s bombami GBU-12:

 

Ich výzbroj doteraz tvorili najmä strely vzduch-vzduch stredného doletu AIM-120C AMRAAM, z ktorých mali od roku 2004 40 kusov verzie C5 spolu s desiatimi cvičnými strelami. V roku 2020 pribudlo až 120 modernejších striel verzie C7 (objednané asi v počte 28 kusov aj pre slovenské F-16V, v rámcovom dokumente bolo spomínaných maximálne 30 kusov https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/slovakia-f-16-block-7072-v-configuration-aircraft), čo však treba vnímať tak, že Gripeny si ich budú (prípadne) deliť so systémom PVO NASAMS 3, ktorý vtedy bol súbežne objednaný.

 

V rámci vyššie spomenutého modernizačného projektu dostanú maďarské stíhačky aj strely Meteor, ktoré zvýšia ich bojové možnosti vo vzdušných bojoch za hranicou viditeľnosti a proces obstarávania týchto zbraní s dostrelom až 200 km údajne prebieha. Ich integráciu má práve zabezpečovať softvér MS 20 Block 2.

 

Rovnako ako v prípade striel AMRAAM aj Meteor má aktívny radar na koncové navedenie, ide o strelu typy vystreľ a zabudni.
Pokiaľ ide o vzdušný boj na krátku vzdialenosť, Maďari sa spoliehali na strely AIM-9L Sidewinder (Slovensko 100x AIM-9X) s infračerveným navádzaním, ktoré však na základe už podpísaného kontraktu z decembra 2021 doplnia strely IRIS-T.
Pre útoky na pozemné ciele má Maďarsko 40 striel AGM-65 Maverick (20 kusov verzia G a 20 kusov verzia H). Tiež laserom navádzané bomby GBU-12 Paveway II a neriadené bomby Mk-82 obe kalibru 500 libier (227 kg). Tieto budú doplnené modernejšími 500 librovými bombami GBU-49 s duálnym navádzaním laserom aj GPS. Nákup štyroch lietadiel JAS-39 C zapadá do širšieho modernizačného úsilia Maďarska v oblasti vzdušných síl a protivzdušnej obrany (PVO).

 

Okrem štyroch stíhačiek má už Maďarsko uzatvorený kontrakt aj dodávku 12 českých cvičných a ľahkých bojových lietadiel Aero L-39NG, z ktorých 4 majú mať rozšírený potenciál na prieskumné misie. Dopravné letectvo posilnia dva moderné brazílske prúdové stroje C-390.

 

Prvý let maďarského lietadla C-390, ktoré je nielen prúdové, ale zmestí sa aj do hangáru:

 

 

Maďarsko kúpilo 20 vrtuľníkov Airbus H145M (jeden stroj havaroval), o čom už bol spísaný samostatný článok. Prebiehajú aj dodávky transportných helikoptér Airbus H225M v počte 16 kusov. Maďarská PVO sa výrazne modernizuje a koncom roka 2023 prišli prvé dve palebné jednotky systému NASAMS 3, ktorý bol objednaný za 410 miliónov Eur. Samostatný kontrakt bol uzavretý na dodávku striel, v rámci čoho sa Maďarsko stane prvým európskym užívateľom asi 60 striel AMRAAM-ER. Systém NASAMS 3 má okrem toho schopnosť používať strelu AIM-9X krátkeho dosahu.

 

Slávnostné prevzatie komponentov PVO systému NASAMS 3 v Maďarsku:

 

Dodaných bude aj 11 rádiolokátorov ELM-2084, čo je izraelský pozemný mobilný 3D AESA viacúčelový radar (MMR) vyrobený spoločnosťou ELTA, dcérskou spoločnosťou Israel Aerospace Industries. Modernizácia sa bude týkať aj už v Maďarsku zavedených protilietadlových striel krátkeho dosahu kategórie MANPADS typu Mistral francúzskej výroby, Maďarsko sa v júni 2023 dohodlo s Francúzskom, Belgickom, Cyprom, Estónskom o postupoch pri spoločnej akvizícii týchto systémov.

 

V neposlednom rade budú v Maďarsku vyvinuté aj vyrábané mobilné systémy PVO krátkeho dosahu použiteľné aj proti dronom, ktoré majú integrovať vežu Skyranger 30 s automatickým rýchlostrelným kanónom KDE kalibru 30 mm a strelami Mistral na podvozku pásového bojového vozidla pechoty Lynx.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov