.
Aktuality, História,

Filozof Dugin: Vlastenci sa vrátia z frontu ako elita nového Ruska

Každý chápe, že na frontoch ŠVO sa formuje nová elita Ruska. Je to panstvo odvahy (Hegel), ktoré bude musieť reštartovať štát. Je zrejmé, že vojnoví hrdinovia na fronte sa už delia na budúce vrstvy: čistí bojovníci, velitelia, vynálezcovia, tvorcovia, stratégovia, ekonomickí manažéri. Vzniká medzi nimi aj trieda ideológov, zamýšľa sa ruský filozof Alexander Dugin.


 

Ich živým symbolom bol Vladlen Tatarskij a mnohí z nich sa dnes zoskupujú okolo frontového filozofa Korobova-Latinceva. Tam sa formuje filozofia vojny. V skutočnosti sa na frontoch SVO rodí nová inštitúcia filozofie, ako sa patrí (a nie zbierka zradcov). Po pochopení metafyziky vojny, svätej ruskej vojny, za ideály Svetového svetla možno spravodlivo a zodpovedne nájsť miesto pre všetky typy v obnovenej spoločnosti – v ľude ako armáde, ako armáde ducha a tela. Najdôležitejšie je začať zhora a smrťou preveriť statočnosť a dôstojnosť. To je to najlepšie z hierarchie – nemožno klamať, predstierať, tváriť sa a nebyť.

 

 

Vo vojne sa prejavuje samotné bytie, ktoré žiari existenciou. Len reorganizáciou armády na existenčnom základe sa dosiahne víťazstvo. To nie je niečo technické. Víťazstvo je vždy a predovšetkým víťazstvom ducha. Ale to všetko je zbytočné, ak sa nedosiahne víťazstvo na domácom fronte. Na domácom fronte Rusko potrebuje novú filozofiu. Keď sa jeho hrdinovia vrátia z frontu, nebudú v spoločnosti, v ktorej mali byť. To sa stane v každom prípade, ale tí, ktorí sú zodpovední za domáci front, majú teraz osobitné poslanie: zmeniť vedomie spoločnosti tak, aby bola pripravená prijať novú elitu. S ľuďmi nebude veľký problém. Ale úrady si musia uvedomiť, že osud štátu závisí od toho, s akou spoločnosťou sa ruskí vojaci vrátia s víťazstvom. Aký bude tento štát sám osebe. Je jasné, že nie taký, aký bol, a dokonca ani taký, aký je teraz. Bude iný.

 

Tento iný – obnovený, povznesený, spravodlivý – ruský štát sa musí začať budovať teraz. A treba začať so vzdelávaním, vedou a kultúrou, ktoré treba urýchlene koordinovať, harmonizovať, synchronizovať s prvkami svätej vojny, ktorú Rusko vedie s civilizáciou Západu. Význam tejto vojny treba pochopiť na fronte aj v tyle. Každý. Každá pochybnosť, zaváhanie a nepochopenie môžu mať katastrofálne následky. Človek prišiel z vojny. Nedotknutý alebo nie. A spoločnosť ho musí prijať dôstojne. Videl smrť, niesol smrť, smrť sa ho dotkla. Nebude tolerovať očividnú nespravodlivosť, korupciu, hlúposť, hulvátstvo a cynizmus voči tomu, za čo prelieval krv. Je to bojovník a hrdina a bude vyžadovať úctu k sebe samému. Ale nielen k sebe a svojim druhom – k ľudu, histórii, štátu, náboženstvu, hodnotám. To znamená, že bude uznávať a budovať a rozvíjať len taký štát, ktorý tomu všetkému bude zodpovedať.

 

Rovnako rodiny, všetci ľudia, ktorí stratili svojich blízkych, ktorí sa z tejto vojny už nikdy nevrátia, budú môcť žiť, dýchať, pracovať a tvoriť len vo svete, v ktorom sa bude ctiť ich pamiatka a ideály, za ktoré položili svoje životy, budú postavené do centra ako najvyšší horizont, ako morálny imperatív, ako cieľ.

 

V skutočnosti Sovietsky zväz pravdepodobne padol kvôli Afganistanu. Ale nie pre samotný fakt porážky, ale preto, že hrdinovia sa vrátili do spoločnosti, ktorá o nich nevedela, neuznávala ich hrdinské činy a hodnoty a myšlienky, pre ktoré zomreli, vyhasli a nikoho neinšpirovali. Mimochodom, niečo podobné sa stalo aj Nemecku, ktoré prehralo prvú svetovú vojnu. Následky poznáme: naša krajina sa zrútila a v Nemecku z trpkosti weimarského úpadku povstala čierna a zlá sila, ktorá uvrhla Európu do krvavej nočnej mory.

 

Preto je potrebné okamžite – myslím, že hneď po voľbách – spustiť procesy skutočných, nie kozmetických, nie čiastkových, ale plnohodnotných, vlasteneckých reforiem. V zásade je na to všetko pripravené a v mnohých oblastiach sa to už začalo. V posledných desaťročiach sa Rusko zúfalo snažilo integrovať do západného sveta, servilne napodobňovalo Západ, preberalo jeho liberálne hodnoty, metódy, kritériá a technológie. To všetko nás len oslabilo – najmä v oblasti morálky, ducha a sebavedomia. Jedovatá postmoderna rozložila kultúru, technokracia rozložila vedu a individualistický kód rozložil vzdelanie. Humanitárna sféra ruskej spoločnosti pod rúškom “demokratizácie” a “liberalizmu” v skutočnosti sústavne podkopávala základy štátnosti, tradičných hodnôt a civilizačnej identity.

 

 

V súčasnosti je jednoducho trestné ísť týmto smerom. Znamená to pracovať pre nepriateľa. Dnes si uvedomujeme, že z niektorých včerajších “vládcov myšlienok” sa stali “zahraniční agenti”, v podstate nepriatelia ľudu. Niektorí z nich už spáchali svoj rusofóbny coming out, iní to ešte len urobia. Ale tu nejde o jednotlivcov. Ide o sociálnu filozofiu, o ideu. Toto miesto zaujali západné klišé, myšlienkové náhražky a stratégie sociálneho inžinierstva, ktoré dôsledne rozkladajú ruský celok, národ, štát a identitu, všetko atomizujú na egoistické individuálne atómy. Už 30 rokov sa humanitné vedy a samotný štýl kultúry prestavujú podľa tohto liberálneho kódu. Teraz treba tento kód rozlúsknuť a odstrániť.

 

To je úloha filozofie domáceho frontu, vlastencov, ktorých poslaním je premeniť spoločnosť tak, aby bola úplne a pevne nasmerovaná – ako pohonič – strelou k víťazstvu a aby víťazi, ktorí sa vrátia z vojny, mohli s istotou povedať: toto je môj vlasť, toto je môj ľud, toto je moja spoločnosť, toto je moja moc. Je hodná mňa a mojich hrdinských činov, hrdinských činov všetkých mojich druhov ako ja, a my všetci, čo sme sa vrátili z vojny alebo sme tam zostali ležať na starej zemi veľkého Ruska, sme hodní tejto krajiny, tohto ľudu, tejto spoločnosti, tejto moci. Pretože my sme národ. Národ víťazov.

Alexander Dugin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov