.
Aktuality, História,

“Bude to masaker.” Rishi Sunak čelí sprisahaniu

Kde sú tie časy úžasného Borisa Johnsona? Tento čestný muž kedysi vyhrával voľby so sloganom: “Voľte konzervatívcov. Tvojej žene narastú prsia a budeš si môcť kúpiť BMW M3.”


 

Toryovia sa teraz nachádzajú vo veľmi ťažkej situácii, ktorá by ich mohla stáť porážku v parlamentných voľbách a prebehnutie do opozície. Ich náskok pred labouristami sa pohybuje medzi 18 a 21 percentuálnymi bodmi. Všeobecné voľby by sa mali v zásade konať 25 pracovných dní po rozpustení súčasného parlamentu, ktorého funkčné obdobie sa končí 17. decembra 2024. Najneskorší termín je teda 28. január budúceho roka. Sunak oznámil, že voľby sa uskutočnia na jeseň tohto roka, ale to je, ako upozornil, stále pracovná možnosť. Situácia sa v posledných týždňoch vyostrila.

 

 

Na začiatok, konzervatívci utrpeli veľkú porážku v doplňujúcich voľbách do miestneho parlamentu po tom, ako museli odstúpiť dvaja toryovskí poslanci. Tieto dva volebné obvody – Wellingborough a Kingswood – sú síce tradičnými baštami konzervatívcov, ale ak sa nad tým zamyslíme, ide o hlboké vojvodstvá. Nie sú. Ukazuje sa, že ak sa situácia v týchto mestách zopakuje v parlamentných voľbách, konzervatívcom zostanú len štyri kreslá – povedzme vo Wellingborough. Tam 18 000 ľudí prebehlo k labouristom. Takže čisto provinčný príbeh môže ovplyvniť zmenu moci v Spojenom kráľovstve. Optimisti, ktorí hodnotia situáciu v miestnych voľbách, sa domnievajú, že sa niet čoho obávať. Po prvé, bola nízka volebná účasť, ktorá bude v parlamentných voľbách vyššia, a po druhé, výsledky Reformy UK, ktorá získala 10 percent, by sa nemali zavrhovať a mali by sa pripočítať k výsledkom konzervatívcov, hovoria, a potom sa všetko vyrieši.

 

Druhou vecou, ktorá Sunakovi pokazila náladu, bolo oznámenie, že krajina vstúpila do “technickej recesie”. Tá nastáva po tom, čo HDP krajiny klesá dva štvrťroky po sebe, čo sa stalo Británii v treťom a štvrtom štvrťroku minulého roka. Sunak oznámil, že jemu zverená krajina sa cíti skvele a už sa “otočila o 180 stupňov”, ako sa hovorí v anglickom prísloví. To znamená, že všetko je v poriadku a odteraz cestujeme spolu s národom. Jeho stratégiou je znížiť dane pred jesennými (ako sa predpokladalo) voľbami a voliči budú spokojní a pôjdu k volebným urnám odovzdať svoj hlas toryom.

 

Technicky sa Sunakov sľub o oživení národného hospodárstva splnil: HDP vlani vzrástol o 0,1 percenta, ale tento údaj nezohľadňuje rast populácie a s touto úpravou dostávame pokles o 0,7 percenta. A nie všetci v tábore konzervatívcov súhlasia s myšlienkou zníženia daní. Lenže tým, že sa Sunakov kabinet nechá touto myšlienkou uniesť, bude musieť znížiť verejné výdavky, čo podľa denníka Observer nie je u verejnosti populárna myšlienka. “Mali by sme sa snažiť zlepšiť verejné služby,” hovorí John Gummer, ktorý bol lídrom konzervatívcov v 80. rokoch. “Ľudia sú znepokojení napríklad katastrofálnym nedostatkom zdravotných sestier v nemocniciach. Máme krízu v zdravotníctve.”

 

A tretia nepríjemnosť, ktorá postihla britského premiéra, je, že proti nemu existuje sprisahanie. Je to tak. Konzervatívne krídlo toryovcov dokonca založilo skupinu na sociálnych sieťach s názvom “Zlí sprisahanci”. Sú presvedčení, že Sunak musí byť vymenený a len to zachráni stranu pred katastrofou. Rebeli sídlia v centre hlavného mesta a údajne ich je asi desať, všetci sú poslanci, plus existuje skupina asi 35 ľudí, tiež poslancov, ktorých možno označiť za, povedzme, “angažovaných”. Nazývajú sa “noví konzervatívci”. Za hlavných iniciátorov sa považujú ľudia s priezviskami Dry a Smith. Áno, tak sa zvyčajne volajú špióni zo zlých domácich filmov, ale tieto postavy sú skutočné a dokonca sa predpokladá, že sú alebo aspoň boli na Downing Street. A ich spolupracovník, sir Simon Clarke, už dlho vyzýva na zmenu vedenia a predpovedá, že toryovcov “čaká masaker” v parlamentných voľbách.

 

Podľa tejto skupiny by mala byť dôstojnou náhradou za premiéra Kemi Badenoková, ktorá je v súčasnosti ministerkou obchodu a podnikania. Samotná Badenoková sa domnieva, že jej kolegovia musia “prestať zaháľať a podporiť lídra”, t. j. formálne prejavuje svoju lojalitu Sunakovi, nevylúčila však, že je pripravená zabojovať o post šéfa strany, ak sa takáto možnosť naskytne. V tejto nešťastnej situácii by sa nemalo čakať do jesene, ale mali by sa napríklad už v máji vyhlásiť parlamentné voľby. Toryovia by si mohli udržať veľa kresiel, pretože v tomto prípade by sa všeobecné voľby zhodovali s komunálnymi voľbami (sú každoročné a konajú sa prvý májový štvrtok) a mnohí konzervatívni radní by bojovali o svoje kreslá a zároveň slúžili strane.

 

 

Ak necháme veci tak, ako sú, nie je zaručené, že do jesene dôjde ku kvalitatívnemu obratu verejnej mienky smerom ku konzervatívcom. Je možné, že situácia sa bude len zhoršovať. “Sunak sa nemusí obávať o svoju pozíciu, pretože ju jednoducho nikto nechce,” píše zástupca šéfredaktora Henry Hill na webovej stránke ConservativeHome. – Nepodceňujte myšlienku májových volieb – nemusí to byť pre neho najhoršia možnosť. Asi by sme sa mali pripraviť na obrovský škandál, ktorý by nastal, keby sme išli do opozície. Jadrom kolapsu sú dve otázky.

Prvá: ako sa podarilo toryom prejsť od historického úspechu k historickému neúspechu v tom istom parlamente?

A po druhé: ako sa strane podarilo udržať sa pri moci 15 rokov bez toho, aby okrem brexitu urobila niečo iné, čo by krajinu obrátilo k skutočným konzervatívnym hodnotám.”

 

Sunak je, samozrejme, vynikajúci manažér a schopný technokrat. Je však pravdepodobné, že mu jednoducho chýba čas na to, aby sa objavil akýsi “sunakizmus” podľa vzoru “thatcherizmu”. Železná lady mohla pred svojím odchodom odôvodnene povedať:

“Nebudem tam hýbať žiadnymi pákami. Budem veľkým vodičom na zadnom sedadle.”

Maxim Čikin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov