.
Aktuality, Šport,

Po dvoch medailách z Bukurešti sa Bratislava teší na európsky šampionát v zápasení

Minulý týždeň sa rumunskom hlavnom meste uskutočnili 75. Majstrovstvá Európy v zápasení. Táto súťaž má tradíciu od roku 1898, prvý turnaj sa konal vo Viedni a vyhralo ho vtedajšie Ruské impérium. Išlo o neoficiálnu súťaž v zápasení, ktorá sa naposledy konala v roku 1914.


 

História oficiálnych majstrovstiev sa začala písať v roku 1911 a hneď nabrala 10-ročnú prestávku kvôli prvej svetovej vojne, druhý ročník sa konal až v roku 1921. Do roku 1927 sa zápasilo len v grécko-rímskom štýle, ktorý umožňuje úchop trupu a paží nad pásom súpera. V roku 1929 sa organizoval európsky šampionát vo voľnom štýle, ktorý umožňuje útočiť na ktorúkoľvek časť súperovho tela. Od roku 1970 sa oba šampionáty často zlúčili na jednom usporiadateľskom mieste, napríklad v roku 1980 sa Majstrovstvá Európy v zápasení konali v slovenskej Prievidzi v grécko-rímskom aj voľnom štýle. Medzi rokmi 1974 až 1982 sa program majstrovstiev rozšíril v štyroch prípadoch (bez Prievidze) aj o sambo. V roku 1988 sa uskutočnil prvý šampionát s účasťou žien, ktoré už od roku 1996 vystupujú pravidelne.

 

Nasledujúci európsky šampionát v zápasení v roku 2025 sa uskutoční v Bratislave, ktorá už v roku 1998 hostila mužský a ženský šampionát vo voľnom štýle, kým zodpovednosť aj náklady na turnaj v grécko-rímskom štýle prevzal vtedy bieloruský Minsk.
Aktuálny 75. ročník Majstrovstiev Európy v Bukurešti priniesol slovenskú dve medaily. Svoje štvrté zlato v poradí z európskeho šampionátu získal Tajmuraz Salkazanov, ktorý vo finále váhovej kategórie do 74 kg vo voľnom štýle zvíťazil nad Turkom Soner Demirtaşom 5-0. Ďalší slovenský reprezentant Boris Makojev prehral finále váhovej kategórie do 92 kg vo voľnom štýle s Turkom Feyzullahom Aktürkom 0-8.

 

Oslavy majstra Európy Salkazanova:

 

Takisto české zápasenie dosiahlo významný úspech, bronzovou medailistkou v kategórii do 68 kg sa stala Adéla Hanzlíčková.
Z medzinárodného aspektu možno najväčšiu pozornosť pútala kategória do 87 kg v grécko-rímskom štýle, kde sa stal majstrom Európy rodák z ruského Petrohradu reprezentujúci Srbsko Alexandr Komarov. Ten zvíťazil vo finále nad Turkom Ali Cengizom 4-1, predtým však porazil aj olympijského víťaza z Tokia 2020 Ukrajinca Žana Beleňuka 3-1.

 

Beleňuk bol jediný olympijský víťaz Ukrajiny v Tokiu 2020 (kvôli tzv. covidu sa hry konali od 21.7.2021 do 8.8.2021 ), ktorá tam dosiahla šialenú medailovú bilanciu jedinej zlatej, šiestich strieborných a 12 bronzových medailí. Ak by sa táto bilancia netýkala priamo Ukrajiny, Slovensko by mohlo len ticho závidieť. Ale takto sa možno zamyslieť nad tým, či v tom nebola Božia prozreteľnosť. Jediný ukrajinský olympijský víťaz má otca z Rwandy a matku Ukrajinku. Koľko pôvodného obyvateľstva na Ukrajine nakoniec ostane?

 

Celkovým víťazom Majstrovstiev Európy 2024 v Bukurešti sa stalo Turecko so 7 zlatými, 6 striebornými a 4 bronzovými medailami. Na druhom neklasifikovanom mieste sa umiestnili Individuálni Neutrálni Atléti, čo sú Rusi aj Bielorusi, ktorým bolo aspoň umožnené štartovať a získali 5 zlatých, 5 strieborných a 11 bronzových medailí. Oficiálne druhé miesto patrí Azerbajdžanu s 5 zlatými, 3 striebornými a 8 bronzovými medailami. Jeho úhlavný nepriateľ nielen na športovom poli Arménsko obsadilo so 4 zlatými a 2 bronzovými medailami oficiálne 3. miesto.

 

V turecko-azerbajdžanskom súboji sa víťazkou kategórie do 50 kg stala Mariya Stadnik:

 

Nešťastnú Ukrajinu postihol podobný osud ako v Tokiu a v Bukurešti získala 1 zlatú, 4 strieborné a 5 bronzových medailí, čím si zabezpečila celkové 4 . miesto. Treba však dodať, že ženy Ukrajiny z toho získali po zlate Iryny Koliadenko v kategórii do 65 kg aj 3 strieborné a 2 bronzové medaily, čím sa stali najúspešnejšou ženskou výpravou na turnaji.

 

 

Slovensko sa delí s Albánskom o oficiálne 8. miesto. Napriek úspechom na šampionáte aj v histórii olympijských hier (Jozef Herda striebro Berlín 1936, Mikuláš Athanasov bronz Helsinky 1952, Dan Karabin bronz Moskva 1980, Július Strnisko bronz Moskva 1980, Jozef Lohyňa bronz Soul 1988, David Musuľbes pôvodne bronz z OH v Pekingu 2008, neskôr mu bolo pridelené striebro) je to podfinancovaný olympijský šport, ktorý sa nemôže rozvíjať na rovnakej úrovni ako v Rusku, Turecku, USA alebo napríklad na Kube.
Je otázka, či neprebieha jedinečná príležitosť oživiť najmä zápasenie na Slovensku v ženských kategóriach, ak by sa poskytli pracovné príležitosti ukrajinským trénerom, výsledkom práce, ktorých je od najnižších vekových kategórií aktuálne oficiálne najúspešnejší európsky zápasnícky ženský tím. (Individuálne Neutrálne Atlétky získali 2 zlaté a 3 bronzové medaily).

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov