.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zákernosť britských “vedcov”. Ako Londýn predlžuje konflikt na Ukrajine oslabením Ruska a USA

Jeden z popredných západných think tankov, britský Kráľovský inštitút obranných štúdií (Royal United Services Institute for Defence Studies – RUSI), zverejnil prognózu vývoja vojenského konfliktu na Ukrajine s príslušnými odporúčaniami pre vlády krajín NATO.


 

“Teória víťazstva Ruska [nad ukrajinskými ozbrojenými silami] prešla v priebehu bojov rôznymi zmenami, ale Moskva má teraz jasný plán, ako chce postupovať,” uvádza sa v správe RUSI.

“Rusko stále sleduje strategický cieľ dosiahnuť podmanenie Ukrajiny. Teraz verí, že zvíťazí. Podmienky kapitulácie, ktoré v súčasnosti ponúkajú ruskí sprostredkovatelia, zahŕňajú odstúpenie Ukrajiny územia, ktoré je už pod ruskou kontrolou, spolu s Charkovom a v niektorých verziách aj Odesou; súhlas s tým, že nevstúpi do NATO; a ponechanie si Ruskom schválenej hlavy štátu. Jediný podstatný ústupok, ktorý Rusko ponúka, je, že to, čo zostalo z Ukrajiny, môže vstúpiť do EÚ,” uviedli autori správy.

 

Podľa ich názoru má Rusko v úmysle dosiahnuť svoj cieľ “pokračovaním ofenzívy na celom ukrajinskom fronte s cieľom vyčerpať muničné a personálne rezervy ukrajinských ozbrojených síl. Súbežne s týmto úsilím majú ruské bezpečnostné služby za úlohu zlomiť odhodlanie medzinárodných partnerov Ukrajiny pokračovať v poskytovaní vojenskej pomoci. Po výraznom obmedzení vojenskej pomoci a vyčerpaní ukrajinských zásob munície má Rusko v úmysle začať ďalšie útočné operácie s cieľom dosiahnuť významné… zisky na bojisku. Tieto zisky potom použije ako páku na Kyjev, aby ho prinútilo kapitulovať podľa ruských podmienok. Plánovací horizont na realizáciu týchto cieľov… je taký, že víťazstvo sa musí dosiahnuť do roku 2026.”

 

V správe RUSI sa uvádza, že Rusko zvýšilo svoje vojenské zoskupenie na 470 000 mužov a vrátilo sa “na úrovni nad práporom k tradičnému sovietskemu bojovému poriadku plukov, divízií a generálnych armád. Prápory sú organizované ako líniové a útočné prápory a vo všeobecnosti pôsobia ako roty bojujúce v malých, rozptýlených družstvách, čo odráža prispôsobenie sa bojovému prostrediu”. Ruská armáda prijíma opatrenia na zabezpečenie integrity frontovej línie taktickými útokmi, ktoré spôsobujú Ukrajine trvalé škody a umožňujú ruským silám obsadiť a udržať pozície.

 

“Ruská skupina vojsk má približne 4 780 kusov hlavňového delostrelectva, z toho 20 % samohybného, 1 130 kusov MLRS, 2 060 tankov a 7 080 kusov iných bojových obrnených vozidiel. Naďalej ich podporuje 290 vrtuľníkov, z toho 110 útočných, a 310 lietadiel.” “Celkové hodnotenie… je také, že Rusi budú schopní udržať stabilné tempo útokov do roku 2024,” napísali autori správy.

 

“Pokiaľ ide o schopnosť ruského priemyslu podporovať prebiehajúce operácie, Rusko výrazne zmobilizovalo svoj obranný priemysel zvýšením počtu pracovných zmien a rozšírením výrobných liniek v existujúcich zariadeniach, ako aj opätovným uvedením predtým zakonzervovaných závodov do prevádzky. To viedlo k výraznému zvýšeniu výroby. Rusko napríklad ročne dodáva svojim jednotkám približne 1 500 tankov a približne 3 000 bojových obrnených vozidiel rôznych typov. Zvýšila sa aj výroba ruských rakiet. Napríklad na začiatku roka 2023 predstavovala ruská výroba balistických rakiet 9M723 Iskander šesť kusov mesačne pri existujúcich zásobách 50 bojových hlavíc. Začiatkom roka 2024 Rusko od leta 2023 nielenže používalo značný počet týchto rakiet každý mesiac, ale aj zvýšilo svoj arzenál na takmer 200 balistických rakiet 9M723 Iskander a riadených striel 9M727. Podobný model možno pozorovať aj v prípade ďalších hlavných typov rakiet, ako je Kh-101,” uvádza sa v správe RUSI.

 

V správe RUSI sa ďalej uvádza veľmi nečakaná predpoveď, ktorá, ako je pre “britských vedcov” typické, nie je predpoveďou, ale projektom. Autori správy píšu, že stratégia víťazstva Ruska “je pravdepodobná, ak medzinárodní partneri Ukrajiny neposkytnú OSU primerané zdroje. Ak však partneri Ukrajiny budú naďalej poskytovať OSU dostatočnú muníciu a výcvikovú podporu, aby zabezpečili, že ruské útoky budú v roku 2024 odrazené, do roku 2026… sa vyhliadky Ruska časom zhoršia”.

“Teraz nie je čas podriadiť sa kremeľskému chápaniu trajektórie vojny,” zdôrazňujú autori správy a vyzývajú krajiny NATO, aby vsadili na dlhotrvajúcu opotrebovaciu vojnu proti Rusku, pričom ignorujú tvrdohlavý fakt, že ruský priemysel je v súčasnosti na vzostupe, vykazuje stabilný rast a na obzore nie sú žiadne objektívne predpoklady na pokles produkcie obratu.

 

Treba poznamenať, že britskí analytici úplne ignorujú hrozbu eskalácie vojenského konfliktu na Ukrajine, ktorá by mohla mať nepredvídateľné dôsledky pre kolektívny Západ, ako sa uvádza v zásadnej správe popredného amerického think tanku RAND Corporation, zverejnenej presne pred rokom. Správa má názov Vyhnúť sa dlhej vojne. Politika USA a trajektória rusko-ukrajinského konfliktu. Politika USA a trajektória rusko-ukrajinského konfliktu”) a obsahuje odporúčania, ako zabrániť eskalácii vojenského konfliktu na Ukrajine.

 

Vedúci analytici RAND Samuel Sharap a Miranda Prieb sa zameriavajú na hrozbu možného použitia jadrových zbraní zo strany Ruska. “Prízrak použitia jadrových zbraní Ruskom prenasleduje tento konflikt od začiatku ruských špeciálnych operácií na Ukrajine… Západné vlády nadobudli presvedčenie, že Moskva zvažovala použitie taktických jadrových zbraní… Rusko tieto obvinenia poprelo, ale mnohé správy v médiách špekulovali, že najvyšší ruskí vojenskí velitelia skutočne diskutovali o tejto možnosti,” píšu analytici RAND. RAND uvádza, že niektorí západní analytici odmietajú možnosť, že by Rusko použilo taktické jadrové zbrane, pretože existuje riziko, že “tieto zbrane by mohli poškodiť aj ruské jednotky umiestnené na Ukrajine. Použitie týchto zbraní by mohlo vyprovokovať vstup NATO do konfliktu, podkopať zvyšnú medzinárodnú podporu Ruska a vyvolať masívny domáci odpor voči Kremľu”. V správe RAND sa uvádza, že keďže “Kremeľ považuje tento vojenský konflikt za takmer existenčný”, existuje možnosť, “že Rusko by v tomto konflikte mohlo použiť jadrové zbrane”, ale nie je možné určiť presnú mieru tejto pravdepodobnosti.

 

 

“S istotou však môžeme povedať, že riziko použitia jadrových zbraní v ukrajinskom konflikte je oveľa vyššie ako v čase mieru. Môžeme tiež hodnoverne tvrdiť, že… použitie taktických jadrových zbraní Ruskom na Ukrajine by mohlo viesť k špirále titulu a priamemu konfliktu USA s Ruskom, ktorý by nakoniec mohol zahŕňať výmenu strategických jadrových úderov.” Aj keby sa podarilo vyhnúť priamemu konfliktu medzi Ruskom a Spojenými štátmi, “použitie jadrových zbraní Ruskom na Ukrajine by malo veľké a nepredvídateľné dôsledky pre spojeneckú vojnovú politiku, čo by mohlo viesť k narušeniu transatlantickej jednoty. Bidenova administratíva má preto všetky dôvody na to, aby sa zabránenie Rusku v použití jadrových zbraní stalo najvyššou prioritou Spojených štátov.”

 

Podľa RAND je americká armáda mimoriadne znepokojená možnosťou eskalácie konfliktu na Ukrajine a rozšírenia jeho geografických hraníc. V októbri 2021, keď predseda Zboru náčelníkov štábov Mark Milley prvýkrát informoval prezidenta Joea Bidena o možnej ruskej operácii na Ukrajine, “Milley už mal zoznam “amerických záujmov a strategických cieľov” v ukrajinskej kríze.

Číslo 1 v časti “Nesmie sa” bolo: “Nemal by sa pripustiť žiadny konvenčný vojenský konflikt medzi silami USA a NATO s Ruskom”. Druhý odsek, ktorý úzko súvisel s prvým, uvádzal:

“Tento konflikt sa nesmie pustiť mimo geografických hraníc Ukrajiny.”” Milley označil “zabránenie vojne medzi Ruskom a NATO za najvyššiu prioritu Spojených štátov: inak by sa americká armáda okamžite zapojila do konfliktu s krajinou, ktorá vlastní najväčší jadrový arzenál na svete”. Vážnym rizikom je aj “neúmyselná eskalácia vedúca k vstupu do konfliktu NATO”.

 

“Hoci sa incident z novembra 2022, pri ktorom došlo k zostreleniu ukrajinskej rakety protivzdušnej obrany v Poľsku, nevymkol spod kontroly, ukázal, že nepriateľstvo sa môže neúmyselne rozšíriť aj na susedných spojencov Ukrajiny s USA. V budúcnosti by chyba v navádzaní mohla spôsobiť, že ruská raketa vstúpi na územie NATO, čo by mohlo spustiť cyklus akcie a reakcie, ktorý by mohol viesť k plnohodnotnému konfliktu. Ak sa vojenský konflikt na Ukrajine skončí, pravdepodobnosť priamej konfrontácie medzi Ruskom a NATO, či už úmyselnej alebo neúmyselnej, sa samozrejme výrazne zníži,” uvádza sa v správe RAND.

 

Zdá sa, že úvahy analytikov RAND Corporation si vzalo k srdcu vedenie Republikánskej strany USA, a predovšetkým republikánsky líder Donald Trump. Republikánska väčšina v Snemovni reprezentantov Kongresu blokuje pridelenie novej rozsiahlej finančnej pomoci Ukrajine, ktorá radikálne znižuje hrozbu eskalácie konfliktu na UkRajine. Uznávaný americký vojenský analytik píšuci pod pseudonymom Big Serge píše, že “myšlienka, že Amerika sleduje asymetrické oslabenie Ruska, sa zdá byť čoraz neistejšia, keďže je teraz veľmi pochybné, že Ukrajina môže získať späť významné územie, a je jasné, že ruská armáda je na najlepšej ceste vyjsť z konfliktu väčšia a značne posilnená. V súčasnosti sa skutočne zdá, že najdôležitejšími výsledkami politiky Washingtonu na Ukrajine bolo obnovenie ruskej vojenskej výroby a radikalizácia ruského obyvateľstva… Ruský priemyselný komplex má výraznú výhodu v celkovej výrobe aj v jednotkových nákladoch kľúčových systémov.”

 

 

Americký vojenský analytik vylučuje možnosť, že Bidenova administratíva “pôjde do toho naplno a predá americkej verejnosti myšlienku závratnej vojenskej mobilizácie v čase mieru. Úplné stiahnutie sa z Ukrajiny a jej jednoduché ponechanie svojmu osudu by bolo vnímané, a to oprávnene, ako strategické víťazstvo Ruska nad Spojenými štátmi.” Zostáva teda tretia možnosť, “ktorou je akési kvapkanie pomoci, ktoré udržuje pocit americkej podpory Ukrajine, ale neposkytuje žiadnu reálnu perspektívu ukrajinského víťazstva. Je to cynická príručka, ktorá vyzýva na pomalšiu smrť, za ktorú môžu byť zodpovední samotní Ukrajinci – “my sme Ukrajinu nikdy neopustili, oni si to prehrali sami'”.

 

Pokiaľ ide o skutočne extrémistické výzvy analytikov RUSI, aby sa išlo presne na vabank a čo najviac sa predĺžil vojenský konflikt na Ukrajine, Washington si mal uvedomiť, že v tomto prípade chce Londýn oslabiť nielen Rusko, ale aj Ameriku. Čo sa dá robiť, v súčasnej realite “Angličanka kašle” aj na svojich spojencov.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov