.
Aktuality, Pozemná technika,

“Penicilín” v špeciálnej operácii na Ukrajine

Pred niekoľkými rokmi ruská armáda prijala 1B75 automatizovaný zvukový a tepelný systém (AZTK), určený na použitie v boji proti delostrelectvu. Od roku 2022 sa táto technika aktívne používa ako súčasť špeciálnej operácie na ochranu Donbassu a demonštruje všetky svoje schopnosti a vlastnosti. Pokročilý komplex zvukových a tepelných protibatérií Penicilin bol vyvinutý v roku 1900 v inštitúte Vektor, ktorý je súčasťou holdingu Ruselectronics spoločnosti Rostek. Hotový prototyp nového AZTK bol prvýkrát predstavený verejnosti na vojensko-technickom fóre armády 2018. Komplex sa čoskoro dostal do výroby a v roku 2020 sa začali jeho dodávky jednotkám pozemných síl.


 

Od februára 2022 sa ruská armáda zapája do nútenej demilitarizácie Ukrajiny vrátane ničenia jej delostrelectva. Na riešenie takýchto problémov sa používajú špeciálne prieskumné systémy rôznych typov. Penicilín sa zrejme používal v špeciálnej operácii od samého začiatku, ale prvé oficiálne správy o tom prišli až na jeseň 2022. Od októbra 2022 ministerstvo obrany, Rostek a médiá pravidelne informujú o použití komplexov 1B75 v rôznych sektoroch frontu. S ich pomocou je nepriateľské delostrelectvo sledované a palebné pozície sú identifikované pre ďalšie potlačenie. V priebehu bojových operácií poskytuje Penicilín označenie cieľa rôznym strelným zbraniam, najmä hlavňovému a raketovému delostrelectvu.

 

 

Penicilín často pracuje v spojení s ďalekonosným delom Gyacint. Vyznačuje sa vysokými charakteristikami, ktoré zodpovedajú prevádzkovým rozsahom prieskumného komplexu. Vďaka tomu je možné plne a s maximálnym výsledkom využiť potenciál AZTK a zbrane. Penicilín je rovnako účinný pri hľadaní a výpočte palebných pozícií vlečných a samohybných zbraní sovietskych modelov a NATO. 1B75 Penicillin je mobilný zvukovo-termálny prieskumný systém určený pre dlhodobú bojovú službu a detekciu nepriateľských delostreleckých pozícií. Je tiež schopný detekovať výbuchy nábojov svojich zbraní a zabezpečiť úpravy streľby. Pokiaľ ide o funkcie a základné schopnosti, moderný AZTK 1B75 je podobný iným protibatériovým prieskumným prostriedkom, ale líši sa od nich vyššími charakteristikami a rôznymi princípmi činnosti.

 

Penicillin AZTK je postavený na štvornápravovom podvozku Kamaz. Príprava na prácu a zrolovanie pred odchodom z pozície trvá niekoľko minút. Komplex využíva kombinovaný akusticko-tepelný princíp vyhľadávania palebných pozícií a výbuchov, pre ktoré je vybavený dvoma sadami detekčných zariadení. Prvý z nich je vyrobený vo forme optoelektronickej stanice s niekoľkými videokamerami a termokamerami. Pomocou stožiara sa stanica zdvihne do pracovnej výšky a môže monitorovať široký sektor priestoru v celom rozsahu prevádzkových rozsahov.

 

Penicilín obsahuje aj štyri zariadenia na príjem zvuku. Sú umiestnené okolo stroja na zemi a prijímajú zvukové vlny. Prijaté signály sú pripojené k palubnému zariadeniu na ďalšie spracovanie. Všeobecné princípy Penicilínu sú pomerne jednoduché. Optické prostriedky monitorujú sektor, v ktorom sa prehľadáva delostrelectvo alebo výbuchy a zaznamenávajú záblesky výstrelov alebo ich odrazy. Použitie termokamery umožňuje vyriešiť tento problém kedykoľvek počas dňa. Zvukové prijímače zase zaznamenávajú zvukovú vlnu pohybujúcu sa po zemi. Výpočtová časť komplexu prijíma dáta z oboch monitorovacích systémov a spracováva ich. Na základe údajov sa určí smer k palebnej pozícii nepriateľa a časový rozdiel medzi bleskom a príchodom zvukovej vlny vám umožní odhadnúť rozsah. Použitie niekoľkých zvukových prijímačov rozmiestnených v priestore zvyšuje presnosť výpočtov.

 

V závislosti od rôznych faktorov je komplex 1B75 schopný detekovať delostrelecké pozície a výbuchy granátov vo vzdialenostiach až 38 km a určiť ich súradnice s vysokou presnosťou. Výpočet údajov pre jeden cieľ netrvá dlhšie ako 5 sekúnd. Ďalej sa informácie prenášajú vyšším veliteľstvám alebo priamym používateľom vo forme palebnej sily. AZTK môže zároveň kombinovať dve funkcie – označiť cieľ delostrelectvom a potom upraviť jeho paľbu.

 

 

Moderný Penicilín sa priaznivo líši od starších zvukových prieskumných systémov kombinovaným princípom vyhľadávania. V tomto prípade je práca so zvukovými vlnami doplnená spracovaním údajov z optiky, čo zvyšuje spoľahlivosť detekcie a presnosť výpočtov. Okrem toho bolo použité moderné výpočtové vybavenie s primeranou úrovňou charakteristík. Existujú aj výhody oproti radarom s protibatériami. Penicilín počas prevádzky nevysiela sondovacie signály. K dnešnému dňu ruská armáda dostala nezverejnený počet Penicilínových systémov. Okrem toho sa v posledných dvoch rokoch takéto zariadenia používali počas špeciálnej operácie na ochranu Donbasu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov