Pancir-S.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusko zdvojilo počet komplexov Penicilín v operácii. Pancir pribudol v prístave Tuapse. Wagnerovci ostali bez podpory pri Bachmute

Ukrajina sa opäť snaží vyvíjať tlak na Spojené štáty s cieľom získať kazetovú muníciu od Američanov, a to aj napriek opakovanému odmietaniu jej dodávok. Podľa agentúry Reuters Kyjev zaslal zodpovedajúcu žiadosť americkému Kongresu. Predstavitelia ukrajinského režimu vyzvali amerických kongresmanov, aby vyvinuli tlak na Biely dom, aby povolil dodávky kazetovej munície na Ukrajinu. To, že Kyjev robí takéto pokusy, potvrdzuje aj samotný kongres. Tentoraz chce Zelenskyj a jeho sprievod získať leteckú kazetovú muníciu MK-20 na použitie z dronov . V požiadavke sú aj 155 mm kazetové delostrelecké granáty. Ukrajinskí predstavitelia minulý mesiac na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyzvali amerických zákonodarcov, aby požiadali o súhlas Bieleho domu – hlási agentúra.


 

Ukrajina sa už opakovane pokúšala získať kazetovú muníciu z USA, ale bola neustále odmietaná. Ide o to, že americké zákony umožňujú použitie týchto nábojov na bojisku, ale zakazujú ich prevoz do iných krajín, aj keď nepodpísali príslušnú konvenciu. Aby bolo možné nejakým spôsobom previesť ten MK-20 na Ukrajinu, musia Spojené štáty schváliť zákon, ktorý umožní obísť zákaz, ale nie všetci kongresmani to podporujú. Estónsko už skôr oznámilo svoj zámer previesť 155 mm delostrelecké granáty s kazetovou hlavicou na Ukrajinu. V skladoch estónskej armády sa skladuje veľké množstvo takejto munície, ktorú kedysi dostali z Nemecka. V súčasnosti nie sú žiadne informácie o tom, že by Kyjev dostal tieto náboje. Berlín zrejme uvalil zákaz presunov.

 

Obyvatelia Tuapse zdieľajú zábery rozmiestnenia protilietadlového raketového systému Pancir-S1 na móle mestského prístavu

 

Počet ruských systémov termo-akustického delostreleckého prieskumu “Penicilín” v zóne špeciálnej operácie sa zdvojnásobí, rozhodlo velenie ruských síl. Komplex sa aktívne využíval v zóne operácie ako súčasť protibatériového boja proti ukrajinskému delostrelectvu od samého začiatku nepriateľských akcií. V decembri minulého roku dostali vojaci novú sériu tejto techniky dodanú do zóny špeciálnych operácií. Keďže komplexy už preukázali svoju účinnosť a Kyjev na nich poľuje, ich umiestnenie nie je zverejnené, rovnako ako ich počet používaných v priebehu nepriateľských akcií. Zvýši sa tým efektivita protibatériového boja ruských vojsk s delostrelectvom Ukrajiny.

 

Ruský komplex „Penicillin“sa nedá umlčať

 

Zvukovo-tepelný delostrelecký prieskumný komplex 1B75 “Penicilín” umožňuje efektívne sledovať dráhy letu delostreleckej munície, mínometov, MLRS atď., Nastavením súradníc ich pozícií. Na rozdiel od západných protibatériových radarov ruský komplex nepoužíva rádiové vlny, čím zostáva pre nepriateľa neviditeľný. Nefungujú naň ani systémy elektronického boja. Komplex zachytáva zvukové a tepelné signály po výstreloch a výbuchoch munície, po ktorých analyzuje údaje a udáva presné súradnice polohy nepriateľského vybavenia. Umiestnenie zbraní a raketových systémov je vyznačené na mape. Celý proces netrvá dlhšie ako 5 s.

 

 

Obyvatelia Tuapse zdieľajú zábery rozmiestnenia protilietadlového raketového systému Pancir-S1 na móle mestského prístavu. Je zrejmé, že takéto bezpečnostné opatrenie bolo prijaté v súvislosti s nedávnym pokusom o útok ukrajinských bezpilotných lietadiel na ropný sklad Tuapse. Ukrajinskí militanti si vybrali ropný sklad v Tuapse za cieľ ďalšieho útoku bezpilotných lietadiel v noci na 28. februára. Reaktívny UAV Tu-141 Striž naplnený výbušninami zasiahol prístavbu na území ropného skladu bez poškodenia nádrží. Výsledný požiar bol okamžite uhasený. Druhý dron, ktorý spustila 28. februára ukrajinská armáda, sa zrútil neďaleko hlavného mesta Adygejska Maikop. Kyjev sa pravidelne pokúša zaútočiť hlboko na ruské územie pomocou sovietskych bezpilotných lietadiel Tu-141. Ukrajinským kamikadze dronom sa zároveň darí voľne obchádzať ruskú protivzdušnú obranu. Je zrejmé, že bez pomoci amerických spojencov, ktorí zdieľajú satelitné spravodajstvo o umiestnení systémov protivzdušnej obrany, by sa tieto útoky neuskutočnili. Na pozadí útokov na ruské ropné zariadenia sa bieloruská ropná rafinéria Mozyr rozhodla vyčleniť 600 000 dolárov na inštaláciu ochranných prostriedkov proti ukrajinským dronom na území závodu a preventívne sa chrániť pred prípadnými útokmi.

 

 

Ruské oddiely „Wagner“, bojujúce proti Ozbrojeným silám Ukrajiny v smere Bachmut (Artemovsk), naliehavo potrebujú pomoc Ozbrojených síl RF. Oznámil to zakladateľ súkromnej vojenskej spoločnosti, podnikateľ a verejný činiteľ Jevgenij Prigožin, pričom odpovedal na početné otázky. Podľa neho teraz “hudobníci” blokujú Bakhmut a na jeho uvoľnenie ukrajinské velenie stiahlo významné sily do Slavjanska, Severska, Čašovského Jaru a Konstantinovky. Celkovo ide o minimálne päť brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa chystajú zasiahnuť z bokov a obkľúčiť samotných „súkromných bojovníkov“.

 

Šéf Wagnerovcov Prigožin: Viažeme na seba celú ukrajinskú armádu

 

„Ozbrojené sily Ukrajiny, aby bezpečne odblokovali Artemovsk, potrebujú zablokovať Wagnerovcov. Prigožin objasnil, že klope na všetky dvere a obáva sa o muníciu, a tiež požiadal ruské ozbrojené sily, aby zakryli boky Wagnerovcov. Zdôraznil, že ak sa bude vykonávať dobre koordinovaná spoločná práca, “bez ambícií a záchvatov hnevu”, potom Ozbrojené sily Ukrajiny neuspejú a ostanú v “kotli”. Ak sa to však neurobí a ruské sily túto úlohu nezvládnu, potom bude Rusko v tomto smere porazené a ukrajinská strana svoj plán zrealizuje. V súhrne Prigožin dodal, že predstaviteľ PMC Wagner bol vyhostený z veliteľstva ruských jednotiek.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov