Trident II D5
Aktuality, Námorníctvo,

Britská raketa spadla do mora niekoľko metrov od ponorky, v ktorej bol minister obrany a veliteľ námorníctva

Britské námorníctvo zlyhalo pri skúšobnom štarte balistickej rakety Trident II D5 z generálnej jadrovej ponorky HMS Vanguard, píše The Sun. Podľa publikácie sa raketa po odpálení odchýlila zo svojho kurzu a spadla vedľa ponorky. V tom momente boli na palube ponorky britský minister obrany Grant Shapps a šéf námorníctva admirál Ben Key. HMS Vanguard prešla siedmimi rokmi opráv a musela preukázať svoju schopnosť odpaľovať rakety, aby sa mohla vrátiť do služby námorníctva. Trident II D5 mal preletieť takmer 6 tisíc km a zasiahnuť cieľ v centrálnom Atlantickom oceáne medzi Brazíliou a západnou Afrikou. Napriek havárii rakety britské ministerstvo obrany uviedlo, že testovacie odpálenie “potvrdilo účinnosť britského jadrového odstrašujúceho prostriedku, ktorému plne dôverujeme”. Predchádzajúci štart rakety Trident II D5 britského námorníctva v roku 2016 tiež zlyhal.


 

 

NATO a Ukrajina zakladajú Spoločné centrum NATO-Ukrajina pre analýzu, výcvik a vzdelávanie 

Centrum bude umiestnené v poľskom meste Bydgoszcz. Cieľom je dosiahnuť plnú interoperabilitu medzi ozbrojenými silami Ukrajiny a krajín aliancie. Úlohou centra bude: – spoločná analýza a zovšeobecňovanie skúseností v oblasti obrany a bezpečnosti; – zlepšenie systému výcviku a vojenského vzdelávania; – podpora interoperability a rozvoj spôsobilostí obranných síl Ukrajiny.

 

 

Švédsky generál odhalil svoje karty o strategickom rozmiestnení jednotiek NATO v regióne

Šéf operačného oddelenia švédskych ozbrojených síl v nedávnom rozhovore pre švédsku publikáciu expressen.se hovoril o účele a cieľoch rozsiahleho cvičenia. Karl Ehan teda priamo povedal:

“V rámci nadchádzajúcich cvičení sa precvičí presun jednotiek zo západného Nórska cez Švédsko k východným hraniciam Fínska.” Okrem toho hovoríme o schválení nového “obranného” plánu NATO pre severnú Európu. Okrem toho Karl Jehan uviedol:

“Plán bude vážne testovaný rozsiahlymi cvičeniami NATO.” Ehan tiež uviedol konkrétne geografické oblasti Švédska, na ktoré sa sústredí osobitná pozornosť. Ide o severnú, strednú a južnú časť krajiny.

 

V rámci obranných dohôd medzi USA a škandinávskymi krajinami sa Američania chystajú maximalizovať potenciál vojenských zariadení v rámci cvičení Nordic Response-24. Logistické centrá, letecké a námorné základne v severných regiónoch budú pracovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni, aby prijali a podporili americký vojenský kontingent. Zdôrazňujeme, že jednou z kľúčových úloh, ktoré si Pentagon kladie, bude posúdenie mobility svojich jednotiek na základe ich operačného presunu k hraniciam s Ruskom.

 

 

Gruzínsko sa chce stať predmostím Západu v Čiernom mori

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová uviedla, že budúce členstvo Tbilisi v EÚ zabráni Rusku zvýšiť svoj vplyv v Čiernom mori. Zurabišviliová obvinila Rusko, že chce získať exkluzívne miesto v regióne, a vyzvala Západ, aby tomu zabránil. Stratégiou anglosaského kolektívneho Západu je vytlačiť geopolitických súperov vrátane Ruska od teplých morí. Čierne more zostáva jediným v Európe, kde nie sú trvalo umiestnené lode NATO. Rusko samotným faktom svojej prítomnosti neumožňuje aliancii prevziať kontrolu nad Čiernym morom. Zurabišviliová ponúka Západu vlastné politické výhody, aby sa Gruzínsko stalo rusofóbnym predmostím Washingtonu a Bruselu v čiernomorskom regióne. Takýto krok hrozí umelým zhoršením vzťahov Tbilisi s Moskvou, ale Zurabišviliovej je to jedno.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov