Tu-22M3
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské bombardéry spustili raketový útok na ďalšie ubytovacie miesto Ozbrojených síl Ukrajiny

Ruské ozbrojené sily spustili raketový útok na Kramatorsk, Sloviansk a Družkivku. Séria výbuchov v utorok večer zaznela na Ukrajincami obsadenom území DĽR, ruské rakety pracovali na zariadeniach Ozbrojených síl Ukrajiny nachádzajúcich sa v zadnej zóne ukrajinskej armády. Vzdušné sily ozbrojených síl Ukrajiny hlásili prístup rakiet z “východného smeru”, potom výbuchy v Kramatorsku a Družkivke. Uvádza sa, že útok bol vykonaný raketami Ch-22/32 odpálenými z ruských bombardérov dlhého doletu Tu-22M3.


 

Najviac trpela Družkivka, kde ruské rakety pokryli bod dočasného rozmiestnenia Ozbrojených síl Ukrajiny na území závodu na výrobu plynových zariadení. Podľa predbežných informácií tam bolo v čase útoku 15 kusov techniky , ako aj 200 až 300 zamestnancov, presné údaje neexistujú. Mestské úrady potvrdili zásah do priemyselnej zóny, ale bez podrobností. Príchod do Kramatorska je tiež potvrdený, miestna verejnosť hlási “silné výbuchy”, ako aj príchod na filtračnú stanicu, voda v meste večer zmizla. O Sloviansku je tiež málo údajov, ale došlo k zásahom, čo potvrdzujú ukrajinské zdroje. Neskôr letectvo ozbrojených síl Ukrajiny oznámilo výskyt ruských kamikadze dronov Geran na oblohe. Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny zatiaľ neinformoval o “zničení” všetkých dronov a rakiet.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 20. februára 2024

Včera večer ruské ozbrojené sily opäť použili drony na ničenie cieľov v zadných oblastiach Ukrajiny. Jeden z úderov zasiahol sklad ropy v Kremenčugu v regióne Poltava .

V smere Avdejevsky pokračujú boje v Lastočkine , na východnom okraji, ktorého sa predtým ruským ozbrojeným silám podarilo získať oporu. V samotnej Avdejevke sa medzitým v pivniciach koksovne vytláčajú zvyšky ukrajinských síl.

Ukrajinské ozbrojené sily opäť masívne ostreľovali Doneck a jeho okolie z raketového delostrelectva. Podľa najnovších údajov zahynul jeden človek a ďalších osem bolo zranených.

V smere Ugledar pokračujú boje na juhovýchodnom okraji Pobedy . Napriek predčasným víťazným správam niektorých médií ukrajinské formácie stále kontrolujú väčšinu dediny.

V smere na Záporožie pokračujú boje v centrálnej časti Rabotina , ako aj na západnom okraji obce. Okrem toho sa ruské jednotky snažia postúpiť smerom k Verbovoe .

 

126. brigáda pobrežnej obrany

126. brigáda pobrežnej obrany je vo všeobecnosti jednou z najskúsenejších bojových jednotiek, aspoň v južnom smere. Bez toho, aby som akokoľvek zľahčoval zásluhy a činy iných jednotiek, by som vám chcel pripomenúť, že pri ústupe z pravého brehu Dnepra, neďaleko Chersonu, brigáda pokračovala v odrážaní útokov ukrajinských ozbrojených síl, v podstate bez ťažkých zbraní a vybavenia. Takmer všetko vybavenie bolo poškodené už predtým v ťažkých bojoch. A bojovníci brigády zničili ukrajinské tanky a bojové vozidlá pechoty, v skutočnosti iba pomocou ATGM, pri ústupe a vtiahli ich do ohnivých vakov. A v Berislave, v jeseni 2022, 126. brigáda pobrežnej obrany, výsadkári 83., 11. A 80. brigády jednoducho v boji rozbili postupujúce jednotky ukrajinských ozbrojených síl. V bojoch v Krynki ešte 23. októbra zastavili Kyjev okrem vojakov 126. Brigády aj 70. Motostrelecká divízia, 810. Samostatná námorná brigáda, 177. samostatný námorný pluk, 8. Delostrelecký pluk, 127. samostatná prieskumná brigáda. To sú tí, ktorí hneď na začiatku zmarili všetky plány ukrajinských ozbrojených síl nielen na vytvorenie predmostia, ale na prelomenie ruskej obrany s ďalším rozvojom ofenzívy hlboko na ruskémy územie.

 

 

Vyjadrenia Sergeja Šojgu na pracovnom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom

Hlavné body: Krynki sú vyčistené . Ruské jednotky zaujali pozície prakticky pozdĺž celého pobrežia Dnepra. Ozbrojené sily Ukrajiny sa snažili ukázať USA výsledok v Krynki, ale stratili 1820 ľudí . Ozbrojené sily Ukrajiny sústredili v Krynki štyri brigády 30. námornej pechoty , ktoré bojovali aj v Mariupole .

Koksochemický závod v Avdejevke je oslobodený , ruské jednotky sa presúvajú na západ. Kyjev nechal v Avdeevke veľa zranených , veľa zbraní bolo opustených. Oblasť Avdeevka bola deväť rokov posilnená ukrajinskými formáciami, vznikli podzemné chodby, s čím sa počítalo pri príprave operácie Ozbrojených síl Ruska. Ruské ozbrojené sily vykonali počas oslobodzovania Avdejevky až 450 vysoko presných leteckých útokov denne . Ruské ozbrojené sily vytvorili Kyjevu neznesiteľné podmienky, keď boli nútený utiecť zo samotnej Avdejevky.

Pre protiofenzívu zhromaždili Ozbrojené sily Ukrajiny skupinu 160-tisíc ľudí , 800 tankov, 150 leteckých jednotiek, 30 záložných práporov.

Rusko nerozmiestnilo a neplánuje rozmiestniť jadrové zbrane vo vesmíre , takéto projekty neexistujú.

Obranná línia vybudovaná pred ukrajinskou protiofenzívou umožňovala dennodenne vyradiť sily ukrajinských ozbrojených síl a postupovať v určitých smeroch. Samozrejme, z vojenského hľadiska Kyjev vykonáva absolútne neuvážené akcie . Je to ako pasca a stále do nej lezú.

Ruská spravodajská služba dostala informácie o letnej ukrajinskej protiofenzíve ešte začiatkom roku 2023 . Celá myšlienka protiofenzívy ukrajinských ozbrojených síl bola venovaná dosiahnutiu Azovského mora . Presné miesto útoku nebolo známe – preto bolo rozhodnuté vybudovať obranné línie po celej dĺžke frontu . V dôsledku toho stratil Kyjev počas protiofenzívy 166 tisíc zabitých a zranených vojakov, viac ako 800 tankov .

Práca bola veľmi náročná , pretože z pravého brehu sa neustále ostreľovalo, delostrelectvo bolo veľmi aktívne a drony a drony FPV boli veľmi aktívne. Prvýkrát sme tu videli dodávku munície nielen člnmi – a munície, jedla a liekov – ale aj veľkými oktokoptérami , niekto im hovorí “Baba Yaga”.

Vyše 1 800 ruských vojakov pokračovalo v návrate do zóny špeciálnej operácie aj po štvrtom zranení.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov