.
Aktuality, Námorníctvo,

Po prvýkrát musela loď amerického námorníctva strieľať na námorný dron v Červenom mori

Nevideli ste ho? USA ponúkajú 10 miliónov dolárov za informácie vedúce k údajnému iránskemu hackerovi napojenému na Iránske revolučné gardy, ktorý sa v rokoch 2016 až 2021 počas 5 rokov voľne pohyboval v tajných súboroch amerických ministerstiev zahraničných vecí a financií, počítačoch a 12 ďalších vládnych spoločností.


 

 

Program Odmeny za spravodlivosť ponúka odmenu až do výšky 10 miliónov dolárov za informácie vedúce k identifikácii alebo lokalizácii akejkoľvek osoby, ktorá koná na pokyn alebo pod kontrolou zahraničnej vlády a zapojí sa do škodlivej kybernetickej činnosti proti kritickej infraštruktúre USA v rozpore s. Zákon o počítačových podvodoch a zneužití (CFAA). Alireza Shafi Nasab je hľadaný pre údajnú účasť na koordinovanej, niekoľkoročnej kampani, ktorá zahŕňala kybernetické vniknutia do viac ako 12 amerických spoločností, ako aj do ministerstiev zahraničných vecí a financií USA. Shafi Nasab, občan Iránskej islamskej republiky, približne od roku 2016 do apríla 2021 pracoval pre iránsku spoločnosť Mahak Ryan Afraz, ktorá je krycou spoločnosťou pôsobiacou v mene iránskych Islamských revolučných gárd (IRGC).

 

 

Po prvýkrát musela loď amerického námorníctva strieľať na námorný dron v Červenom mori

Britská loď Rubymar bola vážne poškodená po útoku jemenských Húsíov z hnutia Ansar Allah, ale posádku sa podarilo evakuovať, informovala agentúra Reuters. Zároveň sa podľa Sky News Arabia loď potopila.

 

 

Americké ústredné velenie hlási novú aktivitu jemenských povstalcov v Červenom mori. Správa CENTCOM hovorí, že minulú sobotu 17. februára jemenskí húsíovia prvýkrát použili námorné drony. Americké velenie to označilo za prvýkrát, čo jemenská skupina použila námorné drony, ako aj prvýkrát, čo loď amerického námorníctva musela strieľať späť na námorný dron. Nie sú uvedené žiadne podrobnosti. Medzitým vojenskí experti, ktorí komentujú situáciu, sa domnievajú, že používanie námorných dronov Húsíami môže byť v budúcnosti častejšie. A v takejto situácii sa prakticky každá loď NATO v Červenom mori alebo Adenskom zálive môže stať cieľom pre Husijov so všetkými následnými dôsledkami. Do 17. februára používali jemenskí Husijovia proti vojnovým lodiam iba vzdušné drony a protilodné rakety. Teraz, súdiac podľa údajov poskytnutých ústredným velením, sa rozsah zbraní zvyšuje. Američania sa zároveň snažia zistiť, či sú drony zostavené v Jemene alebo dodávané zo zahraničia na vykonávanie útokov.

 

 

Medzitým Husijovia tvrdia, že zničili ďalší americký dron MQ-9A Reaper v oblasti al-Hudajdá. Vzhľadom na to, že sa to už stalo minulý rok, pravdepodobnosť úspechu Ansaralláhu je vyššia ako kedykoľvek predtým. Okrem toho Reaper pravidelne lietajú pri pobreží Jemenu. A opäť je pozoruhodné, že Husijovia nemajú žiadne pochybnosti o zasahovaní objektov sledujúcich ich pozície, ide o legitímny cieľ. Dron za 30 miliónov dolárov bol zostrelený raketou za 10 000 dolárov. Ide o druhý dron MQ-9 zostrelený Húsíjmi od začiatku vojny.

 

 

Prehľad izraelsko-palestínskeho konfliktu 18. februára 2024
V Gaze a jej okolí pokračujú sporadické zrážky. Militanti zo Saraya al-Quds zaútočili bezpilotnými lietadlami na pozície IDF západne od Gazy. Najväčšia exacerbácia sa pozoruje v pobrežných oblastiach. V reakcii na činnosť palestínskych skupín izraelské letectvo vykonáva letecké útoky na budovy. Pred operáciou IDF v centrálnej časti enklávy tam rastie počet stretov. Izraelské delostrelectvo a lietadlá aktívne útočia na Deir al-Balah a okolie. Na juhu palestínskej enklávy pokračujú boje v centrálnej časti Chán Júnis. Jednotky IDF obliehajú nemocnice Násira a al-Amal bez toho, aby zastavili nálety. Palestínske frakcie sa snažia zaútočiť a zaútočiť na pozície IDF. Izraelské jednotky však naďalej kontrolujú väčšinu mesta. Izraelské bezpečnostné operácie pokračujú vo veľkých mestách a utečeneckých táboroch. IDF a bezpečnostné sily pátrajú po operatívcoch Hamasu a zatýkajú ich. Miestni obyvatelia sa snažia brániť Izraelčanom a zapájať sa do stretov s nimi. Zrážky často eskalujú do prestreliek s detonáciou improvizovaných výbušných zariadení. Z územia Sýrie iránske formácie spustili niekoľko rakiet na Golanské výšiny, ktoré sú pod kontrolou Izraela. V reakcii na to IDF zasiahli podozrivé štartovacie miesta.

 

 

Podrobnosti o požiari na plynovode v centrálnom Iráne

Ako sa ukázalo, nedošlo k jednému výbuchu, ale k dvom . Prvý bol v regióne Borujena v provincii Cheharmehal a Bakhtiaria a druhý blízko Sefashehr v provincii Fars. Oba incidenty sa odohrali takmer súčasne, čo posilnilo verziu zámernej sabotáže na hlavnom plynovode, ktorý zásobuje hlavné mesto a Isfahán . Zatiaľ miestne úrady neposkytli žiadnu funkčnú verziu toho, kto by sa mohol podieľať na výbuchoch. Všetko úsilie je teraz zamerané na čo najrýchlejšie obnovenie dodávok plynu. Podozrivých však nie je veľa. Militanti ISIS to nerobia – vyhodiť do vzduchu plynovod nie je také ľahké a členovia ISIS sa snažia zasiať paniku zabíjaním civilistov. Zostávajú opozičné skupiny, ako napríklad Organizácia mudžahedínov iránskeho ľudu alebo izraelskí agenti – vzhľadom na izraelskú taktiku je to celkom možné. Nespokojnosť obyvateľstva totiž čiastočne smeruje aj k vláde, ktorá to podľa obyvateľov umožnila.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov