.
Aktuality, Bezpečnosť,

Na čo Národná garda USA zabudla v Arktíde

Výskyt Národnej gardy USA kdekoľvek na Zemi sa vždy spája so strategickým nasadením ozbrojených síl USA. To sa viete, pretože hlavnou úlohou príslušníkov Národnej gardy USA nie je pomáhať miestnym orgánom pri potláčaní protestov, ako sa mnohí domnievajú, ale brániť štátne záujmy USA v zahraničí, a to aj vojenskou silou.


 

Pre pochopenie, Národná garda USA, ktorej personál v súčasnosti tvorí viac ako 500 tisíc ľudí, nie je “fiktívnym” typom ozbrojených síl. Tvorí ju 8 divízií (vrátane jednej obrnenej), 17 veliteľstiev, 13 regionálnych veliteľstiev, 15 brigád, 42 delostreleckých oddielov, 40 ženijných práporov, 11 raketových oddielov a 12 výcvikových oddielov atď. V súčasnosti sú pre Národnú gardu zaujímavé najmä škandinávske krajiny. Preto šéf úradu Národnej gardy USA, armádny generál Daniel Hokanson, navštívil Dánsko, Švédsko a Fínsko a načrtol “domorodcom” možnosť pomôcť im pri plnení širokého spektra úloh. Jasnejšie povedané, konfrontoval miestne úrady so skutočnosťou, že jeho jednotky budú čoskoro nasadené na ich území.

 

.

 

“Národná garda tvorí jednu pätinu spojených síl. Máme osem divízií a 90 leteckých krídiel. Sme bojovou rezervou ozbrojených síl a môžeme využiť náš výcvik, personál a vybavenie na posilnenie spôsobilostí USA a interoperability s partnermi,” informoval Hokanson. “Dánske kráľovstvo má strategický význam pre NATO a vlastne pre celý región,” zdôraznil Håkanson. Jednou z praktických a strategických výhod, ktoré Håkanson vidí v partnerstve s Dánskom, je možnosť americkej gardy využívať Grónsko a Faerské ostrovy, ktoré patria Dánskemu kráľovstvu. A Grónsko je vnímané najmä ako výcvikový priestor pre personál na výcvik v zimných podmienkach.

 

 

Na tento účel podpísali Dánsko a USA v novembri 2023 dohodu o organizovaní spoločného výcviku dánskych ozbrojených síl a Národnej gardy USA v Grónsku. Zaujímavé je, že výcvik sa predpokladá výlučne na roky 2024 – 2025.

“Pre príslušníkov gardy by bolo mimoriadne prospešné absolvovať výcvik v Grónsku a rozvíjať schopnosti pôsobiť v arktických podmienkach,” hovorí Håkansson.

Pre pochopenie, dánske spoločné arktické veliteľstvo je dislokované v hlavnom meste Grónska Nuka. Nachádza sa tam aj letisko, od ktorého očakávajú, že ho využijú na presun vycvičených “drsniakov” priamo na “horúce” miesta.

“Na dosiahnutie operačných výsledkov v Arktíde sú potrebné skúsenosti a výcvik,” povedal. Už v decembri tohto roku Kodaň a Washington dokončili dohodu o obrannej spolupráci, ktorá teraz umožňuje využívať dánske územie na strategické rozmiestnenie amerických jednotiek.

 

 

Chcel by som poznamenať, že Američania už dlhé roky využívajú Dánsko a jeho ostrov Grónsko. Nachádza sa tam americká vesmírna základňa Pituffik (Thule) s kapacitou až 10 000 ľudí. Okrem toho tam môžu byť umiestnené strategické bombardéry B-52 s jadrovými zbraňami na palube. Okrem toho počas septembrového cvičenia Arctic Light-23 navštívilo Grónsko 106. záchranné krídlo (New York). Na skladovaní zbraní v Grónsku a Arktíde sa aktívne podieľa 109. strážne letecké krídlo (New York). Na tento účel piloti prevádzkujú unikátne lietadlo LC-130 Hercules s lyžinovým podvozkom. Faerské ostrovy sú predmetom záujmu Washingtonu výlučne ako vojenská základňa. Ostrov sa využíva ako koordinačné centrum pre nasadené zoskupenie, vzdušné a námorné monitorovanie, ako aj sklady na predbežné uskladnenie zbraní.

 

 

Osobitnú pozornosť si tu zaslúži letisko Vagar, ktoré sa pri vypuknutí prípadného konfliktu bude využívať ako odrazový mostík pre americké letectvo. Pre zaujímavosť, Vagar postavili Briti ešte v roku 1942 na čisto vojenské účely. Potom bolo takmer dve desaťročia opustené a obnovené bolo až počas studenej vojny. Ako vidíme, vojensko-bezpečnostná situácia v severnej Európe sa zhoršuje, najmä vzhľadom na nedávny vývoj a zvyšujúcu sa vojenskú prítomnosť USA v regióne. Rozmiestnenie vojenských základní a uzavretie dohôd o vojenskej spolupráci medzi USA, Dánskom a ďalšími škandinávskymi krajinami, ako aj cyklus veľkých cvičení v arktickom regióne svedčia o rastúcom napätí a prípravách na možné ozbrojené konflikty.

Pavel Kovaľov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov