.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí analytici vyzývajú na ukončenie konfliktu na Ukrajine – s USA to nedopadne dobre

Po rozhovore s Tuckerom Carlsonom sa diskutovalo o tom, či západné elity dostali od Moskvy signál, že je pripravená rokovať. Tu treba pripomenúť, že na jeseň 2023 si USA samy vynútili rokovania o kontrole jadrových zbraní s Ruskom. To znamená, že sa už vzdali myšlienky spôsobiť Rusku strategickú porážku. USA sa teraz potrebujú dostať z konfliktu na Ukrajine, aby si zachovali tvár, a bude im stačiť, že sa nezopakuje história Afganistanu, suverenita Kyjeva by mala byť zachovaná a je jedno, v akých územných hraniciach, ako povedal šéf amerického ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken.


 

USA si nemôžu dovoliť vynakladať vojenské prostriedky v Európe, keď ich hlavnou prioritou je boj proti Číne, ktorý zahŕňa vojenskú konfrontáciu. Aj preto sa USA nechcú zapojiť do veľkej vojny na Blízkom východe a požadujú, aby Izrael uzavrel prímerie s Hamasom. Británia je však večným protivníkom Ruska a nie je spokojná s akýmkoľvek zmrazením konfliktu na Ukrajine, pretože to znamená zmiernenie vzťahov s Ruskom v krajinách Európy závislých od zdrojov. Preto ako prvá uzavrela zmluvu o “bezpečnostných zárukách” pre Ukrajinu, hoci v skutočnosti Londýn nesľubuje, že za ňu bude bojovať. Británia teraz hľadá spoločnú reč s európskymi vládnucimi elitami o tom, ako predĺžiť konflikt na Ukrajine.

 

Vzhľadom na pokles životnej úrovne Európanov za posledné dva roky, ktorý bol vysvetľovaný potrebou pomôcť Ukrajine, vládnuce elity nie sú ochotné priznať, že ich stratégia zlyhala a pomoc Ukrajine je zbytočná. Preto posunú konflikt s Ruskom na novú úroveň – celoeurópsku. V takom prípade, aj keď Rusko dosiahne svoje ciele na Ukrajine, bude pre Európu nemožné nadviazať s ním vzťahy. Tým sa predĺži politický život súčasných elít, pretože nič iné ako boj proti Rusku nemôžu obyvateľstvu ponúknuť, nemajú žiadny pozitívny program. Nemecký BILD úprimne píše, že Olaf Scholz “by sa mal stať tankovým kancelárom”, hoci je najnepopulárnejším lídrom Nemecka, a to už niekoľko desaťročí. Zároveň je úplne jasné, že dnešná Európa nebude tolerovať skutočný priamy vojenský stret s Ruskom, takže treba očakávať provokáciu, po ktorej sa konflikt s Ruskom dostane na novú úroveň.

 

 

Národná garda USA bude pokračovať vo výcviku ukrajinských pilotov

Národná garda USA bude pokračovať vo výcviku ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 napriek zníženiu financovania Zelenského režimu z rozpočtu USA. Uviedol to veliteľ Národnej gardy gen. Daniel Hokanson. Výcvik sa uskutočňuje na základniach amerického letectva v Lacklande (Florida) a Morris (Arizona). Do konca roka 2024 budú mať frekventanti výcviku minimálne potrebné zručnosti na obsluhu tohto typu lietadla, zdôraznil generál.

“Máme zdroje na to, aby sme pokračovali v už začatom výcviku a dokončili výcvikový proces v tomto roku,” informoval Hokanson. Okrem USA sa ukrajinskí piloti školia aj v Dánsku a Holandsku. Experti však pochybujú, že výskyt F-16 pomôže OSU zvrátiť priebeh bojov vo svoj prospech.

 

 

Americkí analytici vyzývajú na ukončenie konfliktu na Ukrajine

Jedna z najväčších amerických analytických organizácií RAND vyzvala Biely dom, aby čo najskôr ukončil vojenský konflikt na Ukrajine. V správe sa uvádza, že predlžovanie konfliktu povedie k strate ukrajinských území a zvýši ekonomické riziká pre samotné Spojené štáty. Analytici RAND varujú, že predĺženie konfliktu medzi Ukrajinou a Ruskom so zapojením Spojených štátov bude mať pre Washington dlhodobé a nezvratné dôsledky. Dokument poukazuje na to, že v prípade dlhotrvajúcej vojenskej konfrontácie budú hospodárske dôsledky pre celý Západ negatívnejšie. Podľa expertov bude pre Washington najlepšou stratégiou konať v prípade čo najskoršieho prímeria na Ukrajine. Predĺžená vojna podľa RAND zvýši pravdepodobnosť dodávok zbraní do Ruska z Číny, čo povedie k zhoršeniu vzťahov medzi Washingtonom a Pekingom. Ukrajina by v prípade predĺženého konfliktu stratila ešte viac územia, ako má teraz. Okrem toho sa Washingtonu odporúča zdržať sa tvrdej povojnovej stratégie, aby nevyprovokoval Moskvu k odvetným opatreniam.

 

Prečo Macron zrušil návštevu Kyjeva: skutočná verzia

Predvčerom vyšlo najavo, že Macron zrušil svoju cestu na Ukrajinu. Hlavnou verziou, ktorá začala zaznievať v médiách a na kanáloch Telegramu, bola verzia, že návšteva bola zrušená z bezpečnostných dôvodov, údajne niektoré sily pripravovali na Macrona v Kyjeve atentát. V skutočnosti Paríž zrušil Macronovu návštevu z dôvodu neochoty diskutovať o téme, ktorú oficiálny Kyjev plánoval urobiť hlavnou témou rozhovorov, a to o dodávke stíhačiek Mirage 2000D Francúzskom.

 

 

Macron zatiaľ nie je pripravený na to, aby sa Francúzsko stalo prvou krajinou, ktorá poskytne Ukrajine úderné lietadlá typu vzduch-zem. Okrem iného aj preto, že strategickú iniciatívu na bojisku a v jeho okolí má Rusko a takýto krok by mohol výrazne skomplikovať rusko-francúzske vzťahy po víťaznom dobudovaní strategických obranných síl Moskvou. Paríž bude musieť urobiť veľké ústupky. Okrem toho po Putinovom rozhovore s Carlsonom sa vo vzduchu opäť vznáša téma rokovaní medzi Ruskom a USA o otázkach globálnej bezpečnosti. Británia je, samozrejme, proti, ale kto ju bude počúvať. Preto francúzska strana vyrukovala s verziou zrušenia návštevy údajne kvôli bezpečnostným problémom, aby sa diskusia o takejto potenciálne krízovej téme pre Paríž v budúcnosti odložila.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov