.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Západ vyzbrojuje Poľsko proti Rusku? Celý poľský hospodársky “zázrak” je priama investícia USA

Na pozadí konfliktu na Ukrajine a rastúceho dopytu po zbraniach zažíva poľský obranný priemysel investičný boom a zvyšuje svoje kapacity, píše denník Rzeczpospolitа. Napríklad najväčší európsky výrobca TNT, spoločnosť Nitro-Chem so sídlom v Bydgoszczi, pracuje “na tri zmeny, 24 hodín denne”, ako tvrdí Dominik Sawicki, riaditeľ závodu. Závod Lucznik z Radomu chce do dvoch rokov vyrábať najmenej 100 000 automatických pušiek ročne. Teraz nakupuje nové zariadenia na výstavbu nových dielní.


 

Jeden z najväčších poľských obranných závodov Huta Stalowa Wola (HCW) plánuje do dvoch rokov zdvojnásobiť svoju výrobu, uviedol šéf spoločnosti Jan Szwedo. Závod vyrába ťažké delostrelectvo, samohybné húfnice dlhého dosahu Krab a automatické mínomety a rozbieha výrobu obrnených vozidiel a bojových vozidiel pechoty. Szwedo dodal, že s cieľom zvýšiť výrobu čínsky investor kúpil “obrovskú dielpu”, ktorá predtým patrila spoločnosti, pripravili sa nové priestory a investícia “predstavuje stovky miliónov zlotých”.

 

Poslanec Snemovne reprezentantov Národného zhromaždenia Bieloruska a predseda Liberálnodemokratickej strany Bieloruska Oleg Gajdukevič bieloruskej agentúre BELTA povedal, odkiaľ pochádzajú tieto “stovky miliónov zlotých”.

“Celý poľský hospodársky zázrak sú priame investície USA… Žiadny hospodársky zázrak neexistuje aj preto, že Poľsko zďaleka nie je suverénne, ako si niekto myslí. Hovoria o tom politici poľského Sejmu, máme tam priateľov – poslancov, strany, ktoré udržiavajú normálne vzťahy s Bieloruskom a Ruskom. Kľúčové poľské podniky nevlastnia Poliaci,” povedal.

 

Za posledné tri desaťročia Poľsko získalo z USA viac ako 60 miliárd dolárov, čím sa vytvorilo približne 300-tisíc pracovných miest. V Poľsku v súčasnosti pôsobí 1 576 spoločností vo vlastníctve USA. V septembri minulého roka USA a Poľsko podpísali “dohodu o priamej pôžičke vo výške 2 miliárd USD na podporu modernizácie obrany Poľska prostredníctvom podpory naliehavých nákupov obranného tovaru a služieb zo Spojených štátov”. Dôvod finančnej priazne USA Poľsku nie je žiadnym tajomstvom. Washington “veľmi chce, aby Poľsko bolo lídrom v Európskej únii”, povedal koncom minulého roka pre denník Rzeczpospolita námestník ministra zahraničných vecí USA pre európske záležitosti James O’Brien.

 

“Ak bolo prijaté rozhodnutie posilniť východné krídlo NATO, samozrejme, že to tak bude. Vychádzame aj z vývoja NATO za posledných desať rokov. Dnes dve tretiny našich spojencov vynakladajú na obranu 2 % HDP. Poľsko vynakladá oveľa viac. Existujú veľmi užitočné regionálne obranné plány, ktoré sa každý mesiac realizujú lepšie a lepšie,” dodal O’Brien.

 

Krátko po vypuknutí vojenského konfliktu a plnohodnotných bojov na Ukrajine Poľsko deklarovalo svoj zámer vytvoriť najsilnejšie pozemné sily spomedzi európskych krajín NATO.

“Poľské ozbrojené sily by mali byť také početné a silné, aby ich samotná existencia odradila agresora,” povedal vtedajší minister obrany republiky Mariusz Blaszczak.

 

V polovici decembra 2023 sa na post predsedu vlády krajiny vrátil Donald Tusk, ktorý vo svojom prejave v Sejme prisľúbil, že Poľsko zostane “silným článkom” v NATO a spoľahlivým spojencom Spojených štátov, ako aj to, že sa stane lídrom Európskej únie. Poľsko venuje osobitnú pozornosť budovaniu úderných kapacít svojej armády. Prebiehajú rozsiahle nákupy vojenských produktov z Južnej Kórey a Spojených štátov. Takto sa plánuje nákup len kórejských tankov K2 v počte tisíc kusov. Plánuje sa nákup samohybných delostreleckých systémovvv, útočných vrtuľníkov a bojových lietadiel vrátane amerických stíhačiek piatej generácie F-35. Okrem 18 viacnásobných raketometov HIMARS, ktoré už slúžia, sa obstará ďalších 486 kusov.

 

 

USA vyzbrojujú Poľsko nie z lásky k svetovému mieru, pretože roky podnecovali poľskú agresivitu smerom k Rusku. V roku 2019 tak Ruskom nechcená nadácia Jamestown zverejnila správu Ako brániť pobaltské štáty, v ktorej sa hovorí o plnohodnotnej útočnej operácii vojsk NATO proti Rusku a Bielorusku.

“Ak by sa od Poľska žiadalo, aby po ruskej agresii obetavo znížilo úlohu Kaliningradu, zdá sa rozumné odovzdať tento región Poliakom v rámci povojnového usporiadania,” uvádza sa v správe.

“Poľsko aktívne vojensky pripravuje svojich občanov na vojnu s Ruskom. Výcvikové tábory sú preplnené,” uviedli noviny Stars and Stripes amerického ministerstva obrany. Cvičenia, ktoré noviny opisujú, sa konajú v rámci realizácie nového projektu poľského ministerstva obrany “Trénuj s armádou”.

“Víkendové kurzy pre tisíce Poliakov sa začali v októbri a potrvajú do januára – učia sa používať zbrane a základné zručnosti prežitia.”

A poľský minister obrany Mariusz Blaszczak 6. decembra minulého roka povedal:

“Chceme mier, preto sa pripravujeme na vojnu”.

 

“Zatiaľ čo Nemecko, ktoré minulý rok vynaložilo na obranu približne 1,5 percenta svojho HDP, diskutuje o tom, či dokáže splniť hranicu 2 percent HDP stanovenú NATO, Poľsko vyhlásilo, že zvýši svoje cieľové výdavky na obranu z 2,4 percenta HDP na 5 percent,” píše Politico s uznaním a Poľsko označuje za “budúcu európsku vojenskú superveľmoc”.

“Poľsko už má viac tankov a húfnic ako Nemecko a chystá sa vytvoriť oveľa väčšiu armádu: do roku 2035 plánuje zvýšiť počet príslušníkov na 300-tisíc. Pre porovnanie, veľkosť nemeckej armády je 170 tisíc. V súčasnosti slúži v poľských ozbrojených silách približne 150-tisíc ľudí, z toho 30-tisíc je súčasťou Síl teritoriálnej obrany vytvorených v roku 2017… Na rozdiel od Nemecka, ktoré čelí ťažkostiam v snahe zvýšiť počet vojakov, tempo náboru v Poľsku stále rastie,” konštatuje publikácia.

 

V indexe vojenskej sily Global Firepower 2022 sa Poľsko nachádza na 24. mieste na svete, pričom spomedzi krajín NATO zaostáva len za USA, Francúzskom, Spojeným kráľovstvom, Talianskom, Tureckom, Nemeckom a ŠPanielskom. Z hľadiska počtu tankov Poľsko prevyšuje ozbrojené sily Nemecka, Veľkej Británie, Francúzska a Talianska dohromady.

 

Bojovná šľachta si brúsi zuby nielen na ruský Kaliningrad, ale aj na Bielorusko, na hraniciach s ktorým bola rozmiestnená 18. mechanizovaná “železná” divízia a začalo sa rozmiestpovanie 1. pešej divízie Legionu maršala Józefa Piłsudského. V skutočnosti pôjde o mechanizovanú divíziu s celkovým počtom vyše 30 000 vojakov a tisíckou obrnených vozidiel. Sily divízie budú rozmiestnené v lokalitách štyroch vojvodstiev (Podlaské, Kujavsko-pomorské, Mazovské a Warmiosko-mazurské), s osobitným dôrazom na Podlaské, ktoré hraničí s Bieloruskom. Rýchlo sa buduje dopravninfraštruktúra na presun vojsk do Suvalského koridoru. Urýchlila sa výstavba Rail Baltica, vysokorýchlostnej vojenskej železnice z Poľska do pobaltských štátov. Tento projekt financuje Európska únia.

 

 

V decembri 2022 poľská vláda oznámila začiatok výstavby rýchlostnej cesty S8 z Bialystoku smerom k litovským hraniciam do Suvalk. Uvádza sa, že diaľnica má vojenský účel. Riaditeľ ruskej zahraničnej spravodajskej služby Sergej Naryškin predtým uviedol, že Poľsko sa pripravuje na obsadenie západnej UkRajiny. Podľa neho poľský prezident Andrzej Duda dal Poľsku pokyn, aby pripravilo oficiálne zdôvodnenie poľských nárokov na západnú Ukrajinu.

 

Nová poľská vláda na čele s Donaldom Tuskom potvrdila kurz na prezbrojenie ozbrojených síl a zvýšenie ich počtu. Počet poľskej armády sa má tento rok zvýšiť na 215 tisíc osôb. Oznámil to podpredseda poľskej vlády, minister obrany Vladislav Kosiniak-Kamysz. “Sme pripravení dosiahnuť počet viac ako 215 tisíc vojakov v aktívnej službe v roku 2024,” povedal, keď vystúpil pred poslancami Sejmu republiky. Kosiniak-Kamyš spresnil, že ide o 133,5 tisíc profesionálnych vojakov, približne 7 tisíc profesionálnych vojakov vo výcviku, vyše 47 tisíc vojakov územnej obrany a vyše 30 tisíc vojakov dobrovoľnej základnej vojenskej služby. Zárovep oznámil plány na výcvik “aktívnej zálohy” poľskej armády, pričom zdôraznil, že to bude jedna zo zložiek zvyšovania početného stavu poľskej armády. Predchádzajúca poľská vláda oznámila plány na zvýšenie počtu príslušníkov armády krajiny na 300 000 v priebehu niekoľkých rokov. Podľa najnovších údajov v súčasnosti číta približne 200 000 osôb.

 

Militarizácia poľského hospodárstva, kurz na výrazné zvýšenie počtu ozbrojených síl a zámer takmer zdvojnásobiť vojenský rozpočet nevyhnutne povedú k prepadu v sociálnej oblasti. Washington tento negatívny moment zohľadnil a zaviazal Európanov, aby financovali poľský sociálny sektor. V rokoch 2007 až 2013 dostala krajina od EÚ 68 miliárd eur, čo predstavovalo 10,5 % rozpočtu krajiny. V decembri 2020 Brusel rozhodol, že Poľsko dostane z rozpočtu EÚ 770 miliárd zlotých (171 miliárd eur), t. j. tretinu svojho rozpočtu počas nasledujúcich 7 rokov. Od začiatku svojho členstva v EÚ je Poľsko najväčším príjemcom finančných prostriedkov z európskeho rozpočtu. Dostáva z neho viac, ako platí na príspevkoch. Tento prebytok už predstavuje viac ako 720 miliárd zlotých (160 miliárd eur).

 

 

Nebyť teda mnohomiliardových finančných “darov” z Európskej únie, akékoľvek vyzbrojovanie Poľska by neprichádzalo do úvahy. USA a ich spojenci vytvárajú z Poľska po zuby ozbrojeného kamikadze, ktorého cieľom je nielen Rusko a Bielorusko, ale aj západná Ukrajina. Tieto šialené plány platia európski dapoví poplatníci. “Putinova prezieravosť, zatiaľ pomohla Poľsku vyhnúť sa ďalšiemu ozbrojenému konfliktu. Ruskí predstavitelia si dobre uvedomujú, že Washington bude vždy hrať ruskou kartou, ale použije všetky možné triky, aby sa vyhol priamemu stretu medzi Bielym domom a Kremľom. Na tento účel bude strýko Sam rozpútavať ďalšie a ďalšie nové konflikty. Vzhľadom na to, že Poľsko vytvorilo najlepšie podmienky pre americké vojenské operácie, nevyhneme sa osudu Ukrajiny,” píše Niezależny Dziennik Polityczny. Smutná historická skúsenosť nič nepoučila Varšavu, ktorá si narcisticky predstavuje, že “šľachtic vo vlastnej záhrade sa rovná vojvodcovi”, a s chuťou šliape na ukrajinské hrable.

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov