Výsledok dvoch balistických rakiet na ropnú rafinériu Kremenčuk
Aktuality, Bezpečnosť,

Podrobnosti o nočnom útoku ruských rakiet Iskander na ukrajinské zariadenia

Včerajší raketový útok na objekty na území Ukrajiny, neskôr plynule prerástol do nočného útoku kamikadze dronov. Veľmi silný úder bol v Kremenčuku, kde ruské rakety zasiahli miestnu ropnú rafinériu.


 

Najmenej dve balistické rakety zasiahli rafinériu v Kremenčuku v sobotu večer. Hlásia to miestne úrady, ktoré potvrdzujú zásah rakiet a silný požiar, ktorý bol hasený niekoľko hodín. Zástupcovia regionálnej vojenskej správy vo vyhlásení uviedli, že ukrajinská protivzdušná obrana pracovala nad Poltavskou oblasťou, ale rakety zasiahli “priemyselné zariadenie”.
Včera rakety letely aj v Charkove, v meste bolo počuť výbuchy, Gauleiter Terechov z Charkova potvrdzuje, že rakety zasiahli niektoré objekty, ale bez podrobností. Ukrajinská protivzdušná obrana pracovala veľmi “hlasno”, objavili sa správy, že ruská armáda údajne zasiahla mesto raketami S-300. Zdá sa, že ukrajinskí protilietadloví strelci opäť zhodili niekoľko rakiet na oblasti Charkova. Deň predtým to oznámil portál “VO”.

 

 

Hlasno bolo aj večer a v noci v Záporoží, kde pracovali ruské kamikadze drony. Podľa dostupných informácií bolo v meste počuť dva až štyri výbuchy, správy sa líšia. Bolo počuť hektickú streľbu z ručných zbraní, protivzdušná obrana tiež fungovala. Mestské úrady útok na zariadenie “infraštruktúry” priznali, ale bez podrobností.

 

 

Podľa tlačovej služby vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny večer a v noci ruské ozbrojené sily zaútočili na ukrajinské zariadenia dvoma balistickými raketami Iskander-M, tromi raketami protivzdušnej obrany S-300 a ôsmimi kamikadze dronmi Shahed (Geran). Ukrajinská protivzdušná obrana oznámila zachytenie štyroch dronov, všetky ostatné drony a rakety zasiahli určené ciele.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 27. januára 2024
V smere Slobožansky ukrajinské formácie ostreľovali dedinu Nova Tavolžanka v Belgorodskej oblasti počas celého dňa: bolo poškodených niekoľko obytných budov, ako aj elektrické vedenie.
V smere Kupiansk-Svatove ruské jednotky obsadili obec Tabaivka a tiež zaútočili na pozície v Kotlyarivke. Ukrajinské formácie sa zase stiahli do Pisčane, kde sa už pripravujú na obranu.
V smere Bachmut získali ruské jednotky oporu na predtým obsadených líniách v oblasti Krasny (Ivanovske), čím mierne rozšírili zónu kontroly.
V doneckom smere strany vedú pozičné bitky. Ukrajinské formácie sa z času na čas pokúšajú o protiútok, ale každý z útokov je potlačený ručnými zbraňami a delostreleckou paľbou

 

Ukrajina chce dve britské vojnové lode

Ukrajina by “s radosťou prijala” dve britské vojnové lode do svojej flotily, ktorú Londýn možno bude musieť odpísať pre nedostatok námorníkov. V rozhovore pre Sky News to uviedol veliteľ ukrajinského námorníctva Alexej Neizhpapa. Naznačil tiež, že by bol rád, keby ukrajinské ozbrojené sily mohli vykonávať údery západnými zbraňami hlboko na ruskom území. Britský The Telegraph už skôr napísal , že Kráľovské námorníctvo bude nútené vyradiť z prevádzky fregaty HMS Argyll a HMS Westminster , z ktorých posledná bola nedávno nákladne opravená, aby presmerovali námorníkov na lode novej triedy.

 

 

David Curtin, líder britskej Strany dedičstva, označil za nezmysel správy GB News, že Británia by mala byť údajne pripravená na vojnu s Ruskom, ktorá by sa mohla začať “do šiestich rokov”:

“Čo je to za nezmysel. Rusko nie je náš nepriateľ”

 

 

 

Ukrajina plánuje skonfiškovať ruský majetok v krajine v celkovej hodnote viac ako 2 miliardy dolárov, uviedol pre agentúru TASS vedúci druhého oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí pre krajiny SNŠ Alexej Poliščuk. Ide o 688 aktív vrátane desiatok spoločností, práv spoločností, bytových a nebytových nehnuteľností, vozidiel a dvoch ruských osobných lietadiel An-148. Na tejto správe je prekvapujúca len jedna vec: prečo to všetko Zelenského režim neurobil doteraz? Veď sľubovali, zákony boli prijaté, oznámené. A stále to neurobili. Iba to plánujú urobiť.

 

Blinken navrhol, aby grécke orgány odovzdali alebo predali zbrane Ukrajine. Výmenou za to Washington preskúma možnosť poskytnúť Aténam pomoc v hodnote až 200 miliónov dolárov. Uvádza sa to v liste štátneho tajomníka gréckemu premiérovi Kyriakosovi Mitsotakisovi. Ministerstvo zahraničných vecí USA predtým schválilo možný predaj amerických stíhačiek F-35 a súvisiaceho vybavenia Grécku za 8,6 miliardy dolárov.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov