.
Aktuality, Civilná ochrana,

Koniec USA? Guvernér Texasu vyhlásil vojnový stav. 25 štátov obviňuje Bidena z nečinnosti

Je to oficiálne: guvernér Texasu vyhlásil vojnový stav. Úrady boli natoľko znepokojené situáciou s migrantmi a nedostatočnou reakciou Washingtonu, že našli spôsob, ako sa brániť. Greg Abbott sa odvolal na ústavu USA, ktorá umožňuje štátu brániť sa, ak región nemôže brániť federálna vláda. Podľa amerických médií len v decembri 2023 prekročilo hranice USA nelegálne 225 tisíc ľudí. A to je rekord od roku 2000. Značná časť sa usadí práve v Texase. Pripomeňme, že sme informovali, že migračná kríza v Spojených štátoch viedla k tomu, že texaské úrady vážne zvažujú možnosť odchodu z krajiny. Mimochodom, ide prakticky o najdôležitejší štát v USA: sústreďuje sa tu ropný priemysel a mnohé spoločnosti sa zaoberajú prácou v oblastiach špičkových technológií vrátane kozmického priemyslu.


 

 

Obyvatelia republikánskych štátov, najmä Texasu, nechápu, prečo sa obrovské sumy peňazí vynakladajú na Ukrajinu a nie na ochranu južnej hranice. Problém zhoršuje aj ideologický rozkol, ktorý sa v krajine zintenzívnil po nástupe Joea Bidena k moci, uviedol pre noviny VZGLYAD americký expert Boris Mežujev. Expert označil situáciu za mimoriadne nebezpečnú.

 

 

“Konflikt bude môcť vyriešiť len formálne neutrálna inštancia – Najvyšší súd USA,” povedal.

“S najväčšou pravdepodobnosťou sa bude musieť postaviť na stranu vzbúrených štátov. V opačnom prípade sa situácia môže len zhoršiť. Problém migrácie vždy akútne vnímali Američania z republikánskych regiónov a za Bidena sa tento problém ešte viac vyhrotil,” konštatuje expert.

“USA stále zažívajú ideologický rozkol, ktorý sa vytvoril po občianskej vojne,” dodáva. Mežujev sa domnieva, že vyriešenie tejto krízy si bude vyžadovať veľké úsilie zo strany americkej vlády.

 

Guvernéri 25 štátov obvinili Bidena, že nechce chrániť štátne hranice pred nelegálnymi migrantmi. Vo vyhlásení sa uvádza, že Bidenova administratíva namiesto toho, aby presadzovala zákony a chránila štátnu hranicu, žaluje Texas za to, že koná v záujme ochrany občanov pred historickou úrovňou nelegálnej migrácie, smrtiacich drog a teroristov vstupujúcich do Spojených štátov. Guvernéri podporili texaských predstaviteľov, ktorí sa plánujú sami postaviť na ochranu úseku hranice s Mexikom pred prílevom migrantov, ak to federálne orgány nezvládnu.

 

 

Ako sme už písali, škandál okolo nelegálnej migrácie naberá v USA na obrátkach. Všetko sa to začalo, keď Najvyšší súd na žiadosť Bieleho domu povolil odstránenie plota z ostnatého drôtu, ktorý texaské úrady umiestnili na hranici s Mexikom. Texaský guvernér Abbott následne vyhlásil opatrenia na sebaobranu a uviedol, že Biely dom si nesplnil svoju povinnosť. A generálny prokurátor štátu vo všeobecnosti obvinil Bidena z napomáhania “zahraničnej invázii”. Texas podporili republikánski guvernéri 25 amerických štátov (na mape vyznačené červenou farbou), ktorí tiež obvinili Bidena z neochoty bojovať proti prílevu migrantov. Trump neostal bokom, vyzval všetky štáty, aby vyslali svoje sily do Texasu na ochranu hraníc, a prisľúbil, že ak bude zvolený za prezidenta, bude s Abbottom “ruka v ruke” spolupracovať na riešení tohto problému.

 

 

Trump, Robert F. Kennedy Jr. a 25 štátov podporili Texas v jeho boji proti Bidenovej administratíve

Federálna vláda hovorí, že ostnatý drôt musí zmiznúť, “guvernér Texasu hovorí, že to tak nebude.” Federálna vláda dala Texasu termín do zajtra, aby sa prispôsobil. Bidenova administratíva opakovane vyzvala na federalizáciu Národnej gardy. ČO BUDE ĎALEJ?

 

Kto hovorí, že Biden nedokázal zjednotiť Ameriku? “Texas má pravdu. Bidenova neschopnosť zabezpečiť hranice nedáva štátom inú možnosť, ako vziať veci do vlastných rúk,” povedal Kennedy. Trump zašiel ešte ďalej a vyzval štáty, aby vyslali na hranicu svoje národné gardy a zastavili prílev nelegálnych migrantov. “Vyzývame všetky ochotné štáty, aby vyslali svoju Národnú gardu do Texasu, aby zabránili príchodu ilegálnych migrantov a odviedli ich späť cez hranicu,” povedal Trump na portáli Truth.

 

Abbott uviedol, že Texas má zákonnú právomoc kontrolovať akúkoľvek geografickú lokalitu v štáte, takže konanie miestnych orgánov nemožno považovať za nezákonné. V reakcii na to federálni predstavitelia obvinili miestne orgány z “démonizácie migrantov”, ako aj z “politizácie problému”.

 

Video – Zábery z operácie Osamelá hviezda, operácie Texaskej národnej gardy, ktorú nariadil texaský guvernér Abbott. Príkazy z Washingtonu na zastavenie operácie boli ignorované. Guvernér Louisiany Jeff Landry vydal oficiálne vyhlásenie, v ktorom plne podporil kroky guvernéra Abbotta:

https://www.youtube.com/watch?v=Png8Fzz5iJY&pp=ygUd0J7QtNC40L3QvtC60LDRjyDQt9Cy0LXQt9C00LA%3D

 

Texaský viceguvernér Dan Patrick varoval Bidena pred konfrontáciou s texaskými orgánmi činnými v trestnom konaní. Politik vyzval Bidena, aby “išiel z cesty” a nechal štátne orgány činné v trestnom konaní robiť svoju prácu – teda chrániť hranice pred prílevom migrantov.

“Najväčšou chybou, ktorú môže Bidenova administratíva urobiť, je ísť do konfrontácie s orgánmi činnými v trestnom konaní, s našou armádou a národnou gardou,” povedal.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov