Su-30SM
Aktuality, Letectvo,

Prečo ďalšia krajina opustila francúzske stíhačky Rafale a uprednostnila ruský Su-30SM

Etiópia opustila francúzske stíhačky Rafale a kúpila ruské Su-30, píše MWM. Predtým urobili podobnú voľbu Kazachstan a Alžírsko. Su-30 je lepší ako jeho francúzsky konkurent takmer vo všetkých aspektoch, poznamenáva článok.


 

16. januára bolo potvrdené, že Etiópia sa stala pätnástou operačnou krajinou ruského dvojmiestneho ťažkého stíhacieho lietadla Su-30, podľa štátnej spoločnosti Ethiopian Broadcasting Corporation, Addis Abeba dostane nezverejnený počet lietadiel. Najmenej dve z nich sú už v súčasnosti v krajine. Otázka, ktoré stíhačky Etiópia získa, aby nahradila starnúce MiG-23 zakúpené v 1980-tych rokoch, a možno dokonca niektoré Su-27 dostali koncom 1990-tych rokov a pravdepodobne dosiahnu koniec svojej životnosti, bola dlho diskutovaná. Začiatkom roka 2022 vyšlo najavo, že krajina dostane čínske ľahké stíhačky L-15. To naznačuje, že tieto ľahšie lietadlá nahradia MiG-23 a Su-30 nahradí Su-27 ako súčasť koncepcie používania drahých a lacných zbraňových systémov.
Hoci presný variant Su-30 ešte nebol odhalený, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude Su-30SM alebo Su-30SM2. Posledne menovaný je vylepšenou modifikáciou s motormi AL-41F-1S zo stíhačiek Su-35, ktoré znižujú potrebu údržby a zlepšujú letový dosah a letové vlastnosti. Iba posledná várka Su-30MKA, dodaná alžírskemu letectvu v roku 2020, s nimi môže súťažiť o titul najbojaschopnejšieho na africkom kontinente. Etiópia sa už tohto štatútu zbavila získaním Su-27 od Ruska pred tromi desaťročiami.

 

 

Predtým bola Etiópia považovaná za popredného zákazníka francúzskych bojovníkov Rafale. Po neúspešných tendroch v mnohých afrických štátoch vrátane Maroka, Alžírska a Líbye Paríž neustále propaguje bojovníkov z Addis Abeby. Pred Etiópiou urobil Kazachstan podobnú voľbu, opustil Rafale a uprednostnil Su-30SM (toto rozhodnutie bolo oznámené 30. novembra 2023). Zástupca vrchného veliteľa síl protivzdušnej obrany pre výzbroj Jerzhan Nildibayev povedal, že Su-30 je lepší ako francúzske lietadlá, pokiaľ ide o pomer ceny a kvality. Alžírsko a Líbya si tiež vybrali medzi Rafale a Su-30 a tiež sa dohodli na Su-30. Medzitým indické letectvo, hoci kúpilo 36 lietadiel Rafale, sa zdržiava ďalších objednávok a pokračuje v rozširovaní svojej flotily Su-30, ktorá už prekročila 270 stíhačiek. Su-30SM zakúpený Etiópiou a Kazachstanom je úzko spojený so Su-30MKA, ktorý získalo Alžírsko, a Su-30MKI, získaný Indiou, z ktorých všetky tri sú vyrábané v leteckom závode v Irkutsku a sú považované za najviac bojaschopné varianty stíhačky.

 

Hlavnými výhodami oveľa ľahšieho Rafale oproti Su-30 je menej údržby. Jeho motory M88 sú najslabšie medzi svojimi náprotivkami, a preto vyžadujú menej opráv. Najnovšie varianty Rafale sú zároveň vybavené pokročilejšími senzormi a elektronikou ako Su-30, ktorý nemá najnovšie ruské letecké systémy nainštalované na nových stíhačkách Su-57. V iných ohľadoch je Su-30 lepší ako jeho francúzsky konkurent takmer vo všetkých smeroch: má takmer dvojnásobný dosah, najmenej dvojnásobok radaru, ktorý poskytuje oveľa lepšie situačné povedomie a dosah detekcie 400 km, ako aj oveľa vyššiu nadmorskú výšku, rýchlosť a manévrovateľnosť. Su-30 vyrobené v Irkutsku sú tiež vybavené motormi s variabilným vektorovaním ťahu, ktoré poskytujú manévrovateľnosť pri nízkych rýchlostiach, ktorá nemá obdobu u západných stíhačiek. Nakoniec, dosah vo vzdušnom boji pomocou rakiet R-37M je viac ako 300 km, čo je tiež oveľa dlhšie ako u akejkoľvek západnej triedy stíhačiek.

 

 

Ďalším dôležitým faktorom pri výbere Etiópie je, že Rusko je schopné dodať Su-30 oveľa rýchlejšie ako Francúzsko (často do jedného roka od podpísania zmluvy), ako aj významná podobnosť so Su-27, ktoré sú už v prevádzke, čo zníži požiadavky na výcvik. Nakoniec, ďalší dodatočný bod: ruská stíhačka Su-30 prešla intenzívnymi bojovými testami, zatiaľ čo operácie Rafale sú oveľa skromnejšie a sú obmedzené na údery nízkej intenzity nad horizontom proti minimálne chráneným pozemným cieľom.

Etiópia prevádzkuje sovietske stíhačky od roku 1980. Po odtrhnutí Eritrey v roku 1993 a získaní ruských MiGov-29 novovytvorenými vzdušnými silami Addis Abeba okamžite objednala stíhačky Su-27SK a ich dvojmiestne modifikácie Su-27UBK. Počas etiópsko-eritrejskej vojny v rokoch 1998-2000 Su-27 preukázali sebavedomú prevahu a zostrelili štyri MiG-29 bez strát, v dôsledku čoho Eritrea po vojne získala dva Su-27 pre svoju vlastnú flotilu. Keďže Etiópia od konca roka 2020 čelí občianskej vojne, územným sporom so Sudánom, pretrvávajúcemu napätiu s Eritreou a hrozbám zo susedného Egypta kvôli právam na vodu na Níle, očakáva sa, že akvizícia Su-30 spôsobí revolúciu v schopnosti krajiny čeliť hrozbám ktoréhokoľvek z týchto aktérov. Su-30 poskytne etiópskym vzdušným silám rozhodujúcu prevahu nad eritrejskými Su-27S a sudánskymi MiG-29CME. Odmietnutie Francúzska poskytnúť Egyptu rakety Meteor pre stíhačky Rafale by tiež poskytlo pre Su-30 etiópskych vzdušných síl obrovskú výhodu v prípade možnej kolízie. Stalo sa tak preto, lebo v roku 2018 Káhira podľahla tlaku Západu a zrušila objednávku na dodávku silnejších stíhačiek Su-35. Stíhacie lietadlá Su-30SM majú tiež presne navádzané úderné rakety, ktoré by mohli výrazne zlepšiť leteckú podporu etiópskych vzdušných síl proti povstalcom v autonómnej oblasti Tigraj.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov