.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pri pobreží Jemenu zasiahla raketa nákladnú loď vo vlastníctve USA

Posádka suchej nákladnej lode plávajúcej pod vlajkou Marshallových ostrovov nebola poškodená, informuje agentúra Reuters. Koordinačné centrum námorníctva Spojeného kráľovstva pre námorný obchod tiež informovalo, že plavidlo zasiahla raketa. Podľa jeho údajov bol úder vykonaný zo vzduchu. Ďalšie podrobnosti o incidente zatiaľ nie sú k dispozícii. Britská spoločnosť Ambrey, ktorá sa zaoberá námornou bezpečnosťou, zasa naznačila, že útok mohlo uskutočniť jemenské hnutie Ansar Allah v reakcii na bombardovanie zo strany USA a Británie. Na lodi vypukol požiar, oheň zachvátil podpalubie suchej nákladnej lode, informovala spravodajská stanica Sky News. Jemenskí Húsíovia zaútočili na americkú loď v Červenom mori v rovnakom čase ako IRGC zaútočili na americké základne v Sýrii a Iraku.


 

Irán spustil pomstu. Ťažké nálety na americkú a izraelskú základňu v Erbíle (armadnymagazin.sk)

 

 

Na rozdiel od anglosaských príbehov o strašných húsíjských pirátoch, ktorí údajne “blokujú lodnú dopravu v Červenom mori”, v skutočnosti útočia len na lode spojené s Izraelom. Tankery a iné lode iných krajín plávajú úplne pokojne. Pozrite sa na monitorovacie miesta – chodia tam cisternové lode v karavánach. Saudské, Malajzijské, Jordánske atď. atď. Tu je obrazovka – filter je len na tankery smerujúce do Izraela.

 

 

“Sme pripravení na vojnu”. Somálsko hrozí konfliktom s Etiópiou kvôli spornému územiu

Somaliland dúfal, že po dohode s Etiópiou o vnútrozemskom prístave bude uznaný ako krajina, ale tento krok vyvolal v Somálsku pobúrenie. Somálsko je pripravené ísť do vojny, aby zabránilo Etiópii uznať územie Somalilandu a vybudovať tam prístav, uviedol vysoký poradca somálskeho prezidenta. Somálsko považuje Somaliland za súčasť svojho územia a vyhlásilo dohodu za neplatnú. Prezident Hassan Sheikh Mohamud vyzval Somálčanov, aby sa “pripravili na obranu našej vlasti”, zatiaľ čo v somálskom hlavnom meste Mogadišo sa konali zhromaždenia proti dohode – uviedol britský The Guardian.

 

 

Nové kolo eskalácie na Blízkom východe

Hlavné súvislosti s iránskymi údermi na iracký Erbil:

– V utorok večer došlo v hlavnom meste irackého Kurdistanu v blízkosti medzinárodného letiska k výbuchom.

– K zodpovednosti za útok sa prihlásili iránske Islamské revolučné gardy.

– Uviedla, že údery boli reakciou na nedávne teroristické útoky proti Iránu a zničili “špionážne centrály” protiiránskych skupín.

– IRGC tiež tvrdila, že raketový útok bol zameraný aj na izraelské spravodajské veliteľstvo a zničil ho.

– Miestne úrady informovali o 4 mŕtvych a 6 zranených. Podľa médií je jedným z mŕtvych kurdský podnikateľ Pešráv Dizají a členovia jeho rodiny.

– Americké úrady tvrdia, že ich občania a zariadenia neboli pri útoku poškodení. Washington údery odsúdil.

– IRGC tiež uviedla, že zasiahla militantov v Sýrii – ciele zakázaného IS.

– Západné médiá tvrdia, že hrozba eskalácie vojny v Gaze do regionálneho konfliktu je čoraz jasnejšia.

 

Fotografie sídla Mosadu zničeného iránskymi raketami v irackom Kurdistane

 

Iránske ministerstvo zahraničných vecí:

“Terorizmus je globálnou, všadeprítomnou hrozbou a Irán je odhodlaný bojovať proti terorizmu prostredníctvom spoločnej regionálnej a medzinárodnej spolupráce. Nepriateľ urobil pri nedávnom útoku chybu a naše sily sa zamerali na sídlo páchateľov prostredníctvom presných, cielených operácií v súlade s presnými spravodajskými informáciami, ktoré sme dostali. To, čo urobili Revolučné gardy, je súčasťou iránskej odpovede na tých, ktorí zaútočili na našu národnú bezpečnosť.”

 

 

16. januára si Irán pripomína jednu z najpozoruhodnejších udalostí spred 45 rokov – potupný útek šáhovho páru z Iránu

Všetky miestne a ústredné noviny, rozhlas a televízia podrobne informovali o šáhovom odchode z krajiny. O 11. hodine teheránskeho času obkľúčila šáhova ochranka medzinárodné letisko Mehrabad. Šach priletel na letisko z paláca Niavaran vrtuľníkom v sprievode predsedu vlády Šapúra Bachtiara, predsedov oboch komôr parlamentu a vojenských generálov. Predbežne sa uvádzalo, že šach pred odletom usporiada tlačovú konferenciu, ale tá bola na poslednú chvíľu zrušená. Mohammad Reza Pahlaví sa obmedzil na krátke vyhlásenie, v ktorom vyjadril nádej, že nová vláda bude úspešná vo svojej práci, zatiaľ čo Šahbanu Farrakh vyslovil vetu, že “ak Boh dá, jej krajina bude prosperovať”, a rozplakal sa. O 13.08 hod. odštartovalo súkromné lietadlo panovníka Šahbaza z Mehrabadu do Asuánu. Za riadenie sa posadil sám Mohammad Rezá Pahlaví. Len čo bol odlet monarchu oznámený v rozhlase, v krajine zavládol všeobecný jasot. Autá zapínali svetlá a neprestajne trúbili. Ľudia vyšli do ulíc, dávali si sladkosti, hádzali kvety a pomaranče a jasali! V návale nespútanej radosti ľudia vystrihovali portréty šacha zo 100-riálových bankoviek a ukazovali diery okoloidúcim. Pouliční predavači novín radostne kričali: “Kupujte noviny! Šach utiekol!” Všetky titulné strany boli posiate vetami “Šach odišiel!” a “Šach utiekol!” s fotografiou panovníka, ako vystupuje na rampu a nastupuje do lietadla. Vo všetkých iránskych mestách boli steny domov, ploty a živé ploty pokryté nápismi: “Smrť utekajúcemu šáhovi! Smrť bývalému šachovi! Smrť zradcovi šáhovi!” Mohammad Rezá Pahlaví zomrel v Káhire v lete 1980 na rakovinu.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov