Gonzalo Lira
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo bol Ukrajincami umučený reportér Gonzalo Lira pre USA nebezpečný

Americký novinár a bloger Gonzalo Lira zomrel v Charkove po tom, ako ho mučili vo vyšetrovacej väzbe. Americký novinár, ktorý kritizoval Zelenského a USA za rozpútanie ukrajinského konfliktu, zomrel v charkovskej nemocnici. Novinár bol osem mesiacov vo väzbe, kde ho mučili bez toho, aby mu poskytli náležitú lekársku starostlivosť. Výzvy Lírových príbuzných americkým diplomatom neviedli k ničomu. Prečo USA zaobchádzali s Lirom ako s občanom “druhej kategórie” a aké to môže mať dôsledky?


 

USA oficiálne potvrdili informácie, ktoré sa objavili v piatok, o smrti 55-ročného novinára, blogera a amerického občana Gonzala Liru v charkovskej nemocnici. Okrem amerického občianstva mal aj čilské občianstvo. Jedným z prvých, kto informoval o smrti blogera, bol známy americký novinár Tucker Carlson, ktorý predtým tvrdil, že Lira bol od júla “mučený v ukrajinskom väzení” za kritiku politiky Zelenského a prezidenta USA Joea Bidena. Lira zomrel ešte vo štvrtok 11. januára. Lira viedol blogy, a to aj na YouTube, kde mal takmer 140 000 odberateľov. V mnohých svojich videách Lira označoval ukrajinský konflikt za vojnu, ktorú USA vedú proti Rusku. Novinár bol zatknutý na území Ukrajiny na jar 2023. Bloger bol obvinený podľa článku “ospravedlňovanie, uznávanie za zákonné, popieranie ozbrojenej agresie Ruskej federácie proti Ukrajine, velebenie jej účastníkov”.

 

Rusko vyzvalo svetovú novinársku komunitu, aby sa postavila na Lírovu obranu a žiadala jeho okamžité prepustenie. Neskôr ho súd po zložení kaucie prepustil do domáceho väzenia. Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) sa bloger v júli “pokúsil utiecť na vlastnej motorke cez hranice”, aby sa uchýlil do Maďarska. V dôsledku toho bol opäť zatknutý a poslaný do Charkovskej vyšetrovacej väzby. Samotný Američan tvrdil, že vo väzbe mu nedovolili kontaktovať sa s právnikmi, mučili ho a vydierali od neho 70 tisíc dolárov. O tom, že Lira začal mať vo väzbe zdravotné problémy, sa zistilo z jeho korešpondencie s otcom Gonzalom Lirou starším a veľvyslanectvom USA v Kyjeve. Lira starší sa snažil diplomatov upozorniť na kritický stav svojho syna a na nedostatok transparentnosti zo strany ukrajinských orgánov, pokiaľ ide o jeho zdravotný stav.

 

Novinár uvádzal najmä obojstranný zápal pľúc, pneumotorax a opuch tela. V dôsledku toho novinár trpel silnou dýchavičnosťou, až stratil vedomie po dvoch minútach rozprávania. Až niekoľko mesiacov po začatí sťažností ukrajinské orgány rozpoznali zdravotné problémy zadržaného a hospitalizovali ho.

 

“Nemôžem sa zmieriť so spôsobom, akým zomrel môj syn. Bol mučený, vydieraný, držaný v izolácii osem mesiacov a 11 dní a veľvyslanectvo USA neurobilo nič, aby môjmu synovi pomohlo,” uviedol Lira starší v komentári pre portál Grayzone k smrti svojho syna. Podľa neho, zodpovednosť za túto tragédiu nesie “diktátor Zelenskyj so súhlasom skrachovaného amerického prezidenta Joea Bidena”.

 

Elon Musk: “Američan je držaný v ukrajinskom väzení po tom, čo sme im poslali 100 miliárd dolárov?” (armadnymagazin.sk)

 

Koncom minulého roka americký miliardár Elon Musk žiadal od Kyjeva vysvetlenie, prečo je Lira vo väzení. SBU v odpovedi uviedla, že bloger bol zatknutý v Charkove za “systematické ospravedlňovanie ruskej agresie” a šírenie “proruských téz na svojich sociálnych sieťach”. V sobotu Musk reagoval na správu o Lirinej smrti slovami “je to hrozné”.

Donald Trump ml. to sa komentoval slovami:

“Čakal by som na rozhorčenie našich médií, ale viem, že žiadne nebude!”

 

Smrť Liru tak vyvolala medzinárodnú polemiku a nastolila otázky o slobode prejavu a ľudských právach v čase vojny. Odborná verejnosť je presvedčená, že novinár trpel preto, lebo odmietol nasledovať americký mainstream a kopírovať pohľad Washingtonu na dianie na Ukrajine.

“Americký pas je aj o zložení prísahy, musíte jasne povedať, že sledujete len americké záujmy a nepracujete pre cudzie krajiny. V zásade každý v Amerike veľmi dobre chápe, že odmietnutie splniť túto prísahu vám môže spôsobiť veľké problémy,” povedal Vladimir Vasiliev, hlavný výskumný pracovník Ústavu USA a Kanady Ruskej akadémie vied. Mať americký pas zároveň neznamená, že sa Washington za konkrétneho občana zakaždým prihovorí, ako sa to stalo napríklad v prípade zadržania novinára Evana Gerškoviča, ktorý je v Rusku obvinený zo špionáže. Podľa experta sa s Lirom v USA zaobchádzalo ako s “občanom druhej alebo tretej kategórie”, a preto tam ani nepohli prstom, keď americký bloger začal mať problémy v ukrajinskom väzení. “USA dnes nedokážu chrániť záujmy amerických občanov,” zdôraznil. Podľa neho sa celá americká politika voči Ukrajine teraz nachádza na križovatke.

 

“Len lenivý človek dnes nenapíše, že USA sú na pokraji ďalšej veľkej vojny na Blízkom a Strednom východe. Ak sa Amerika zajtra niekde zapojí, nebude sa to týkať Ukrajiny. Dnes vidíme určité politické kontúry, ktoré by som nazval snahou o “tiché spojenie” Ukrajiny. Práve to vysvetľuje takú suchú reakciu ministerstva zahraničných vecí na Lírovu smrť,” dodal amerikanista.

 

“Spojené štáty vnucujú svetu politiku dvojitých štandardov a morálky založenej na účelnosti, a nie na objektívnosti, pravde a práve. Politická účelnosť akceptuje len to, čo USA potrebujú. Gerškovič a všetci ostatní pracovali pre USA a išli do hlavného prúdu, zatiaľ čo Gonzalo Lira túto politiku kritizoval. Človek, ktorý píše zo zákopov, a nie z gauča, je pre mysliacich ľudí oveľa dôveryhodnejší,” povedal kyjevský politológ Volodymyr Skačko. USA sotva podnecovali ukrajinské orgány, aby Liru stíhali, ale “zatvárali oči” pred tým, čo sa s ním deje.

“V tomto prípade bola nečinnosť vlastne povzbudením k vražde, preto ho zabili. A to je, samozrejme, napomenutie pre všetkých, ktorí sa budú snažiť nasledovať cestu Gonzala Liru,” domnieva sa respondent. Podľa Skačkovej predpovede táto smrť nespôsobí žiadne vážne následky. “Je možné formálne konanie, ktoré sa ničím neskončí. Vydajú potvrdenie, že novinár sa zachytil nechtom o lavičku a dostal infarkt. Žiadny človek, žiadny problém – takto USA konajú už dlho a mimochodom úspešne, pretože ich nikto nebije po rukách,” povedal rečník, Politológ zdôraznil, že Gonzalo Lira je síce Američan, ale nie niekto, koho by sa Washington nevyhnutne zastal.

“Každá pliaga, ktorá pracuje v americkom hlavnom prúde a plní určitú funkciu, bude predmetom ich obrany. USA potrebujú zbabelcov, ktorí nosia klamstvá do spoločného chlieva. Gonzalo Lira to všetko zničil už samotným faktom svojej existencie. Hoci v malom rozsahu, ale aj tak bol nebezpečný,” zhrnul expert.

 

Alexander Malkevič, prvý podpredseda Komisie pre rozvoj informačnej komunity, masmédií a masovokomunikačných prostriedkov Ruskej verejnej komory, navrhol, aby bol Lira nominovaný na Cenu Guillerma Cana, ktorú každoročne udeľuje UNESCO za prínos k slobode tlače alebo jej propagácii vo svete, najmä ak sú tieto aktivity spojené s rizikom alebo represiami. V rozhovore pre agentúru TASS Malkevič zdôraznil, že Lira zomrel “pri plnení profesionálnych povinností”. Kancelária prezidenta podľa neho navrhne aj iným verejným organizáciám a štruktúram, a to nielen ruským, aby sa spojili “s cieľom dosiahnuť udelenie tejto ceny Lirovi, ktorého umučila Zelenského chunta”.

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov