.
Aktuality, Civilná ochrana,

USA a Brazília sú hlavní zákazníci vzbúrených drogových kartelov Ekvádoru

V meste Guayaquil bola údajne nasadená armáda uprostred paniky a chaosu po tom, ako z väzenia zmizol najhľadanejší ekvádorský zločinec. Ekvádorský prezident uviedol, že v krajine zaviedol režim “vnútorného ozbrojeného konfliktu”. Ekvádorská armáda hliadkuje v uliciach po tom, čo prezident Daniel Noboa vyhlásil výnimočný stav po sérii rukojemníckych nepokojov vo väzniciach a úteku Josého Adolfa Maciasa, vodcu najnebezpečnejšej skupiny Los Choneros. Ozbrojení muži vnikli do budovy univerzity v Guayaquile v Ekvádore a pokúsili sa uniesť ľudí. V ekvádorskom hlavnom meste Quito boli kvôli vysokej teroristickej hrozbe rozmiestnené armádne jednotky.


 

https://twitter.com/i/status/1745073246121213987

 

V hlavnom meste bolo zatvorených niekoľko podnikov a nákupných centier kvôli rabovaniu a niektorí vládni zamestnanci boli z bezpečnostných dôvodov evakuovaní. Wall Street Journal uvádza, že gangy obchodujúce s drogami rozširujú svoju kontrolu a súperia medzi sebou o príjmy. Ekvádor mal v minulom roku jeden z najvyšších počtov vrážd na svete a tento počet sa len zvyšuje. Ekvádorská polícia sa obáva, že nedávny útek vodcu gangu Los Choneros s prezývkou Fito z väzenia môže byť súčasťou plánu gangu na opätovné získanie kontroly nad tieňovou ekonomikou krajiny a boj proti rivalom. V uliciach hlavného mesta krajiny sa pohybujú obrnené vozidlá.

 

https://twitter.com/i/status/1745066804542865641

 

Ekvádorská polícia ukázala prepadnutie štúdia štátnej televízie a prepustenie rukojemníkov počas špeciálnej operácie proti militantom. Účastníkov útoku sa podarilo zadržať a civilisti boli prepustení. Pripomeňme, že ozbrojení muži vtrhli do štúdia TC Televisión v Guayaquile po vypuknutí násilia v krajine, ktoré spôsobila vzbura zločineckých skupín proti úradom. Osoby, ktoré zaútočili na televízne štúdio, budú čeliť obvineniam z terorizmu. V uliciach viacerých miest medzitým pokračujú zrážky medzi armádou a militantmi. Všetky vzdelávacie inštitúcie v krajine boli presunuté na dištančné fungovanie, v Guayaquile boli zablokované cesty a uzavretá železničná stanica.

 

 

Dôvody:

1. Ekvádor je križovatkou trás pašovania kokaínu z Kolumbie a Peru, dvoch najväčších producentov drog v Latinskej Amerike. Odtiaľ sa drogy prepravujú po mori do USA a po súši do Brazílie, druhého najväčšieho užívateľa drog na západnej pologuli.

 

 

2. Miestne drogové kartely sú podporované kolumbijskými, peruánskymi a mexickými drogovými syndikátmi. Súbežne s vojnou so štátom prebieha v rámci zločineckého sveta brutálna vojna o prerozdelenie trás medzi skupinami a medzinárodnými drogovými sieťami.

 

 

3. Vláda prezidenta Lenina Morena (2017 – 2021), ktorú sprevádza opustenie predchádzajúcej sociálnej politiky prezidenta Rafaela Correiu. Realizácia ekonomických predpisov USA A MMF viedla k prudkému zhoršeniu životnej úrovne, destabilizácii politickej situácie. Pandémia koronovírusu nakoniec spôsobila pád hospodárstva. Mnohí mladí ľudia zo znevýhodneného prostredia boli zatlačení do kriminality.

 

 

4. Kriminálne násilie sa od roku 2021 dramaticky zvýšilo. Masové vraždy, únosy, vraždy politikov sa v Ekvádore stali bežnou záležitosťou. Štát nie je schopný plniť svoju kľúčovú funkciu: chrániť občanov pred násilím.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov